Antioksidanttien haittavaikutukset Kuva: Flic.kr/p/nbvcCB Ravinto

Antioksidanttien haittavaikutukset

Antioksidanttien haittavaikutukset ovat tosiasia, mutta valitettavan usein kuitenkin unohdetaan, että oksidanteilla on myös positiivisia vaikutuksia, eikä niiden täysi neutraloiminen siten ole tavoiteltavaa.

Elimistössämme vallitsee jatkuvasti kamppailu tasapainosta kahden tekijän välillä: oksidanttien ja antioksidanttien. Oksidantit eli hapettajat pyrkivät hapettamaan kudoksia. Jos oksidantit pääsevät hapettamaan kudoksia liiaksi, saattaa tuloksena olla lisääntynyt riski sairastua esimerkiksi syöpään. 

Antioksidanttien päätehtävä on vastustaa hapettumista aiheuttavien oksidanttien vaikutuksia elimistössämme. Antioksidantteja on kahdenlaisia, ruoasta saatavia ja elimistömme itse valmistamia. Ruoasta saatavia ovat muun muassa vesiliukoinen C-vitamiini sekä rasvaliukoinen E-vitamiini. Säännöllinen liikunta boostaa elimistömme omaa antioksidanttituotantoa.

Toisaalta harjoittelu lisää myös oksidanttien määrää elimistössämme hetkellisesti. Oksidantit ovat osallisena tapahtumaketjussa, jonka kautta harjoittelu lisää

– insuliinin tehoa (vähentää riskiä sairastua 2-tyypin diabetekseen) sekä

– elimistömme omaa antioksidanttipuolustusta

Kuten kuvasta (Ristow ym. 2009) näkee, antioksidanttien nauttiminen (ravinnosta) harjoituksen läheisyydessä blokkaa heti alkuunsa tämän tapahtumaketjun, jolloin harjoittelun aiheuttamat terveysvaikutukset jäävät saavuttamatta.

Kuva3

Kotiläksynä tästä ei suinkaan kannata ottaa sitä, ettei harjoituksen jälkeen saisi missään nimessä syödä appelsiinia tai juoda tuoremehua.

Tavallisen ruoan kautta nautittuna määrät jäävät melko alhaisiksi siinä missä tutkimuksessa määrät olivat korkeita (C-vitamiini 1 000 mg/vrk, E-vitamiini 268-360 mg/vrk).

Kirjoittaja: Petteri Lindblad

Petteri Lindblad

Petteri Lindblad on laillistettu ravitsemusterapeutti, terveystieteiden maisteri, Personal Trainer, luennoitsija ja kirjailija, sekä amatöörihistorioitsija ja positiivisen psykologian opiskelija. Petteri treenaa ihmisiä elämänsä kuntoon päätoimisena Personal Trainerina ELIXIA Flamingossa.

Lue koko esittely

Lue myös: