Kaikki kirjoitukset: Hanna Markuksela

Hanna Markuksela Hanna Markuksela on psykologi, ravintovalmentaja sekä tuleva traumapsykoterapeutti. Hanna luennoi yrityksille, pitää yksityisvastaanottoa ja työskentelee alansa asiantuntijatehtävissä. Hanna toimii työparinsa kanssa Zeneraattoreiden kautta. Lue koko esittely

Fit shaming Hyvinvointi

Fit shaming ilmiönä

Moni perintötekijöiden tai kovan työn ansiosta trimmatulla vartalolla varustettu kokee, että itsestään huolehtivaa ihmistä saa nykyisin arvostella avoimen törkeästi – pelkän ulkonäön ja elämäntapojen perusteella. Sen sijaan ylipainosta yritetään yhä puhua varovaisen korrektisti. Ilmiölle on nimi – Fit shaming.

Terveellinen elämäntyyli ja urheiluharrastus saatetaan rinnastetaan tiukkapipoisuuteen ja nautinnon kieltämiseen. Siitäkin huolimatta, että monelle urheilijalle laadukas gourmetruoka, itselle rakas laji ja … Lue lisää »


Jet lag Hyvinvointi

Jet lag survival – energisempi arkeenpaluu

Moni meistä on tutkimusten perusteella onnellisimmillaan odottaessaan tulevaa lomamatkaa. Rästityöt paahdetaan kuntoon aurinkorantojen kuvat silmissä ja kylmä pimeä talvi tuntuu hetken verran huomattavasti siedettävämmältä. Jet lag eli aikaerorasitus sotkee kuitenkin usein suunnitelmat.

Olisi ihanteellista, jos vastaava hyväntuulisuus voisi jatkua myös loman jälkeen. Valitettavasti monen kaukomatkailijan kohdalla töihinpaluu ei kuitenkaan toteudu idyllisesti, levänneenä ja piristyneenä. Vuorokausirytmi on vinksahtanut, täyspitkien yöunien jälkeen … Lue lisää »


Kaverisektori Psykologia

Kävele ulos kaverisektorilta

Friendzone eli kaverisektori on erityisesti miesten suosima termi tilanteesta, jossa kiinnostuksen kohteena oleva nainen haluaa olla ”vain ystäviä”. Karkea jako on hyvin selvä. Nainen tahtoo miehen joko rakastajakseen, kumppanikseen tai ystäväkseen. Toki aviomies on kaikkea edellämainittua, mutta todelliselle ystäväsektorille joutuneesta ei tule tällaista all in one -pakkausta. Ikinä.

Tässä kirjoituksessa keskityn erityisesti miesten kohtaamiin kaverisektoriongelmiin, koska miehet näistä eniten tuntuvat … Lue lisää »


Huonojen suhteiden kierre Psykologia

Katkaise huonojen suhteiden kierre

Tämä kirjoitus on jatkoa kahdelle edelliselle artikkelilleni, joista ensimmäisessä käsittelin syitä siihen miksi ihmiset ajautuvat huonoihin suhteisiin ja toisessa keinoja selvitä tällaisesta riippuvuutta muistuttavasta parisuhteesta. Tässä kirjoitussarjan viimeisessä osassa pureudun keinoihin katkaista huonojen suhteiden kierre, jossa tietynlaisilla alttiuksilla varustettu yksilö ajautuu kerta toisensa jälkeen kuormittaviin kuvioihin ja alisteiseen asemaan.… Lue lisää »


Eroaminen Psykologia

Eroaminen – Irti ihmishuumeesta

Eroaminen on osalle meistä niin vaikeaa, että erotuskan pelkäämisen takia suhteita ei saada päätettyä. Ei, vaikka läheisten lisäksi oma järki käskisi lähtemään. Lisäksi ihminen voi olla ihmiselle pahinta huumetta, joten on hyvä pohtia erosta selviämistä tästäkin näkökulmasta.

Laskeeko nisti ruiskunsa ja alkoholisti pullonsa, kun heille kerrotaan että päihteet ovat haitallisia? Tai että itseään rakastava ihminen ei vahingoita kehoaan ja mieltään? Lue lisää »


Rakkausriippuvuus Psykologia

Päihdeongelmana rakkausriippuvuus

Miksi Jeppe juo? Tai lyö tai pettää minkä ehtii? Ja Jenna rakastaa häntä silti. Eikä lähde siinäkään vaiheessa, kun viina ja viimeinenkin toivo on huuhdeltu alas kurkusta jo moneen otteeseen.

[Huom! Esimerkin sukupuoliroolit voivat olla aivan hyvin toisinpäin.]

Rakkausriippuvuus on yleinen ilmiö

Joskus rakkaus on elämää suurempaa siinä ikävässä mielessä, ettei se mahdu tähän elämään. Ainakaan ilman, että se vie … Lue lisää »


Erityisherkkyys Psykologia

Erityisherkkyys ei ole heikkous – muttei diagnoosikaan

Viime aikoina myös suomalaisten terveysmedioiden puolelle on alkanut rantautua termi erityisherkkä ihminen eli highly sensitive person (HSP). Tällä viitataan ihmistyyppiin, jota edustaa käsitteen lanseeraajien mukaan noin viidesosa ihmisistä.

Tällainen erityisominaisuus on mietityttänyt minua kovasti sekä psykologina että herkkyystesteissä maksimaaliset pisteet vetävänä. Joudun pohtimaan, onko loputon itsediagnosointi ja herkkyyden ylikorostaminen aidosti mielenterveyttä edistävää? Vai onko tämä konsepti erittäin tarpeellinen meistä jokaisen … Lue lisää »


Hyvinvointi

Tehokkain ja halvin eliksiiri

Kun on tosi kyseessä, valtaosa meistä on valmis monenlaisiin tekoihin terveytensä hyväksi. Tulee kokeiltua vaativia ruokavalio- ja liikuntaohjelmia, kalliita tuotteita ja erilaisten asiantuntijoiden apua. Kaiken keskellä tärkein saattaa jäädä syrjään. Eikö kuulostakin hienolta, että saatavillasi on eliksiiri, joka:

  • Nuorentaa ja kaunistaa/komistaa
  • Edistää aineenvaihduntaa
  • Parantaa ruoansulatusta
  • Nopeuttaa kehon kudosten uudistumista
  • Pitää verensokerin tasaisena
  • Ennaltaehkäisee kaikkia sairauksia
  • Helpottaa hyvien elämäntapojen noudattamista
  • Tekee
Lue lisää »

Vuorotyö Hyvinvointi

Vuorotyö: vinkkejä terveyteen

Vuorotyö voi olla haasteellista sekä ravitsemuksen, että liikunnan kannalta. Unirytmi menee sekaisin, mikä altistaa helposti ylensyönnille ja hormonaalisille häiriöille. Vuorotyöläisen kannattaa liikkua joka päivä, mutta liikunnasta ei pidä tehdä liian suurta numeroa. Pari salitreeniä, pari aerobista ja muutama kävelylenkki viikossa siihen aikaan mikä kullekin päivälle parhaiten toimii – ei se sen vaikeampaa ole. Älä kuitenkaan liiku rankasti muutamaa tuntia ennen … Lue lisää »


Stressinhallinta ruokavalion avulla Ruokavaliot

Stressinhallinta ruokavalion avulla

Dark chocolateStressinhallinta ruokavalion avulla on pääasiassa kalan ja hyvien rasvojen saantiin panostamista sekä säännöllisiä, tasapainoisesti hyvistä hiilihydraateista, rasvoista ja proteiinista koostettuja aterioita. Tämän ohella on tärkeää löytää yksilöllinen tapa nauttia kahvia ja energiajuomia siten, etteivät nämä aiheuta stressioireita.

Joissain tapauksissa kaikki kofeiinia sisältävä on hyvä jättää tauolle kokonaan varsinkin, jos on meneillään stressaavampi elämänvaihe. Tummaa suklaata tai kaakaojauhetta ei kannata nauttia … Lue lisää »


Aivojen öljynvaihto Ruokavaliot

Aivojen öljynvaihto

carrot cream soupTiedonsiirto aivoissa tapahtuu pitkin hermosolujen kalvoja, joiden rakennusaineita saadaan ruokavalion rasvasta. Hermosolujen välisiä viestejä taas kuljettavat proteiinien aminohapoista rakentuvat välittäjäaineet, minkä lisäksi useiden vitamiinien ja mineraalien riittävä saanti turvaa aivojen optimaalisen toiminnan. Tämä on niinsanottu aivojen öljynvaihto.

Mikäli välttämättömien rasvahappojen saanti on epäsuhdassa, ravintoaineista vajausta ja aterioiden aiheuttama verensokerivaste huono, voi tästä seurata psyykkisiä ongelmia, mikäli yksilö on niille geneettisesti … Lue lisää »


Rento olo oikealla ravinnolla Ravinto

Rento olo oikealla ravinnolla

Keho ja mieli toimivat aina yhteydessä toisiinsa. Siksi mielenrauhaa edistävään syömiseen panostaminen on aivan yhtä tärkeää stressinhallintaa, kuin esimerkiksi kevyt liikunta ja rentoutusharjoitukset. Tässä vinkkejä, miten saavuttaa rento olo oikealla ravinnolla.

Sokeri on mielen polttoainetta

Tasapainoinen ruokavalio on mielialan ja aivojen terveyden kannalta olennaisen tärkeä tekijä. Energianlähteenään aivot käyttävät ainoastaan veressä olevaa sokeria, jolloin ravinnon hiilihydraattien laadulla, aterioiden koostumuksella ja … Lue lisää »