Fitnessvalmentajan valinta Fitness

Hyvän Fitnessvalmentajan valinta

Kysymys, jota moni fitnesslajeissa kilpaileva ja niissä aloitteleva kilpailija pohtii, on fitnessvalmentajan valinta. Mistä löytää paras mahdollinen? Entä mistä tietää, että valmentaja on juuri itselle se sopivin?

Fitnessvalmentajien kirjo on lähes yhtä kirjava kuin valmennettavien. Sen voisi melkein jakaa kolmeen osaan. On pitkään toimineita valmentajia jotka ovat lopettaneet oman kilpauransa. Monet heistä ovat menestyneitä aina kansainvälisiä kilpailuja myöten ja jopa ammattilaisena. Toinen ryhmä on itse jo muutaman kisan tai enemmän kilpailleet, sekä kolmantena ne, jotka ovat seuranneet lajeja, mutta joilla ei ole omaa kilpailukokemusta. On hyvä tiedostaa, että valmentajienkin on ollut jostain aloitettava, monien omasta kilpailu-urastaan.

Fitnessvalmentajan valinta – Tarkistuslista

Kun etsit valmentajaa, kannattaa pohtia esimerkiksi näitä kysymyksiä:

  • Välimatka – onko sinulla varaa, aikaa ja motivaatiota matkustaa toiseen kaupunkiin jopa useita satoja kilometrejä. Entä onko valmentaja valmis tulemaan vastaan asiassa?
  • Valmennuksen sisältö – kaipaatko apua myös treeneihin ja poseerausharjoitteluun?
  • Raha – kuinka paljon sinulla on varaa investoida valmennukseen. Selvitä myös etukäteen, mitä rahalla saat.
  • Henkilökemia – oletteko samalla aaltopituudella tavoitteiden osalta?
  • Valmentajan auktoriteetti – luotatko ja kunnioitatko? Kyseenalaistaa saa ja pitää, mutta jollei ole luottamusta valmentajan tapaan toimia muuten, ei yhteistyö toimi valmennussuhteessakaan.
  • Vaikuttaako valmentajan oma kilpailukokemus ja -menestys sekä kehitys päätökseesi?
  • Kuinka valmentajan muut valmennettavat ovat pärjänneet?
  • Muiden positiiviset ja negatiiviset kertomukset valmentajasta.

Se valmennustapa, mikä toimii yhdelle, toimii harvoin täysin samanlaisena toiselle. Hyvältä valmentajalta löytyy siis myös muuntautumiskykyä.

Kannattaa myös pitää mielessä, ettei valmentaja ole paras kaverisi. Apu ja tuki valmennukseen liittyen kuuluu valmentajalle, mutteivat kaikki elämäsi ongelmat.

Hyvä valmentaja reagoi nopeasti, ja valmennettava tuntee itsensä tärkeäksi hyvässä valmennussuhteessa. Valmennus ei suinkaan lopu kisoihin, vaan jatkuu sittenkin, kun tavoite on saavutettu.

Kirjoittaja: Tytti Kajasniemi

Tytti Kajasniemi

Tytti Kajasniemi on kuntosalin suurkuluttaja ja lyhyestä kilpailu-urastaan huolimatta jo vahvat meriitit kerännyt IFBB Women's Physique kilpailija. Ammatiltaan Tytti on FAF Personal Trainer sekä IFBB Valmentaja.

Lue koko esittely

Lue myös: