Huonojen suhteiden kierre Psykologia

Katkaise huonojen suhteiden kierre

Tämä kirjoitus on jatkoa kahdelle edelliselle artikkelilleni, joista ensimmäisessä käsittelin syitä siihen miksi ihmiset ajautuvat huonoihin suhteisiin ja toisessa keinoja selvitä tällaisesta riippuvuutta muistuttavasta parisuhteesta. Tässä kirjoitussarjan viimeisessä osassa pureudun keinoihin katkaista huonojen suhteiden kierre, jossa tietynlaisilla alttiuksilla varustettu yksilö ajautuu kerta toisensa jälkeen kuormittaviin kuvioihin ja alisteiseen asemaan.

Ole itse itsellesi se kaikkein tärkein

Usein ne, jotka eivät rakasta itseään tarpeeksi tarrautuvat toisen rakkauteen kynsin hampain. Jätetyksi tullessaan he ovat tyhjin käsin ja kelpuuttavat elämäänsä helposti uuden yhtä huonon valinnan, jotta eivät jäisi yksin. Kierre on valmis.

Sen sijaan ihminen joka osaa generoida itse itselleen turvan ja rakkauden silloin, kun toinen ei enää ole rinnalla, selviää mistä vain. Silloin on myös mahdollista rakastaa aikanaan uutta kumppania ilman ehtoja. Rakkaussuhdetta ei enää määritä epätoivoinen riippuvuus. Tämä pitää vain saada selkäytimeen, usein kivuliaan oppimiskokemuksen eli elämän kautta.

Tapoja katkaista huonojen suhteiden kierre

Kaikkea ei kuitenkaan kannata oppia kantapään kautta, vaan pysähtyä ajoissa tunnistamaan oma alttius hakeutua epätasapainoisiin suhteisiin sekä keinot tehdä taipumuksille ajoissa jotain käytännön tasolla. Rakkauselämä ei ole pelkkää tunnetta, vaan se on myös tekoja, joihin ihminen voi aina itse vaikuttaa. Seuraavassa hieman erilaisia ”rakkauden tekoja”, jotka kohdistuvat nyt sinuun itseesi, joka kaipaat muutosta kuvioihisi.

1. Opettele tunnistamaan mies/naistyypit, joiden kanssa sinun ei kannata edes yrittää rakentaa parisuhdetta.

Vihellä peli poikki ajoissa, kun huomaat ajautuvasi vanhoihin kaavoihin. Kokeile toimia jopa täysin päinvastoin kuin ennen!

Mainos
Mainos

Ihminen joka toimii aina vain samalla tapaa ja odottaa uudenlaista lopputulosta, tekee pahan loogisen virheen. Niinpä saatat esimerkiksi herätä vanhaan tuttuun ajatukseen siitä, että teet enemmän vastapuolelle kuin hän on valmis tekemään sinun takiasi, yrität kaikin keinoin miellyttää häntä ja koet juoksevasi hänen perässään.

Vaikka tekisi mieli yrittää vielä lujempaa, vähennä sen sijaan panostuksen määrää samantien. Rentoudu, ole oma ihana ja kamala itsesi suorastaan ylikorostetusti. Älä yritä liikaa ja uskalla katsoa mitä tapahtuu. Mies tai nainen, joka on aidosti kiinnostunut rakentamaan kanssasi tasapainoista suhdetta, tulee kyllä tekemään töitä saadakseen sinut. Mikäli näin ei tapahdu, on saatavilla paljon muita vaihtoehtoja.

2. Ymmärrä, että teet itse omat valintasi.

Yksikään mies tai nainen ei ole narsisti/dorka/skitsomagneetti, jonka kohtalona on vetää puoleensa vain epätasapainoisia kaltoinkohtelevia kumppaniehdokkaita. Meistä jokaiselle on tarjolla lukemattomia erilaisia valinnan paikkoja ihmissuhdemarkkinoilla. Ennemmin kuin kohtalon ohjaamina, päädymme alttiuksiemme takia tekemään näiden joukosta huonoja valintoja. Annamme niille mahdollisuuden siinä missä joku muu kävelisi samantien ulos kuviosta ja etsisi itselleen jotain paljon parempaa.

3. Tee niin paljon töitä omanarvontuntosi eteen, kuin tarvitsee.

Se kuinka korkealla tasolla ihmisen itsekunnioitus ja terve itserakkaus ovat, määrittelee pitkälti sen missä vaiheessa epäonnistunutta suhdeviritelmää tulee toteamus ”Ansaitsen parempaa.” Vahvoilla oleva ihminen ymmärtää syvällisellä tasolla nauttivansa elämästään mieluummin vaikka yksin kuin suhteessa, jossa häntä ei kohdella hyvin. Tämä on terveellistä itseriittoisuutta ja ominaista niille, joita ei pyöritellä miten sattuu.

4. Tunnista syyt rakkausriippuvuutesi ja suhdekierteidesi taustalla pohtimalla:

Miten elämäsi tärkeät ihmissuhteet ovat määritelleet käsitystäsi rakkaudesta ja tavoittelemisen arvoisista kumppaneista?  Pohdi suhdetta vanhempiisi, ikätovereihisi nuorena jne.

Miksi pelkäät todellista läheisyyttä ja kunnioitusta?

Voisitko hakea jännitystä ja sisältöä elämääsi jostain muusta kuin repivistä romansseista?

Mitä tekisit toisin, jos voisit palata menneisiin kivuliaaksi kääntyneisiin ihmissuhteisiisi? Miten voit nyt tehdä toisin näistä oppimasi perusteella, jotta et enää toista vanhoja kaavoja?

5. Anna uskon ja fantasioiden kuolla. Ette palaa enää yhteen sinua kaltoin kohdelleen eksäsi kanssa.

Niin kauan kuin tallot uudelleen ja uudelleen vanhoja ajatusratoja ja vellot menneisyydessä, vääristät todellisuuttasi. Eksät ovat eksiä syystä ja ainoa keino saada elämän rakkaudeksi luokiteltu eksä takaisin, on päästää hänet kunnolla menemään ja katsoa tilannetta uudelleen vuosien päästä. Yleensä paluu yhteen ei siinä vaiheessa enää kiinnosta, koska näet tilanteen objektiivisemmin.

Erotuskan keskellä voit lohduttautua sillä, että rakkaus joka on tarkoitettu kestämään, kestää jopa eron.

6. Vältä yhden oikean syndroomaa!

Sinulle ei ole ainoaa oikeaa, vaan useita vaihtoehtoja, joista osa on parempia kuin muut. Tämän ohjeen merkitystä ei voi kylliksi korostaa. Tämä on kaikkein tärkeintä silloin, kun halutaan saavuttaa voima ja valta omiin parisuhteisiin. Kukaan yksittäinen ihminen ei ole vastuussa onnellisuudestasi.

Yhden oikean syndrooma tarkoittaa länsimaissa yleistä harhaa, jota aletaan syöttää jo lapsille satujen ja elokuvien kautta. Niinpä suurella osalla on nuoruudessaan haaveissa kumppani, joka on tarkoitettu juuri itselle, se ainoa oikea, jonka kaltaista ei koskaan enää ole eikä tule, kun hänet on kerran kohdannut. Tämä on suuri valhe, joka lisää pahimmillaan itsemurhan riskiä nuorilla, vielä kokemattomammilla yksilöillä, jotka ensimmäinen kumppani on jättänyt. Eron yhteydessä voi tuntua siltä, että koko elämä on ohi ja tämä voi ajaa pakkomielteiseen tai itsetuhoiseen käyttäytymiseen.

On selvää, että jokainen ihminen on ainutlaatuinen ja jos olet menettänyt kumppanisi, et koskaan tule tietenkään kohtaamaan mitään vastaavaa kuin hän. Mutta sehän eroamisessa on parasta. Mitä paremmin käsittelet eron ja kehität sen yhteydessä itseäsi, sen paremman suhteen saat rakennettua seuraavan kumppanin kanssa. Tarvitset vain kärsivällisyyttä ja aikaa päästä eksästäsi yli. Yleensä lopullinen irtiotto tapahtuu uuden rakkauden myötä, mutta sitä ennen on tehtävä töitä itsen kanssa.

Yhden oikean syndroomaan auttaa yleensä parhaiten sinnikäs uusiin ihmisiin tutustuminen. Vaikka kenenkään muun kanssa ei olisi niin mukavaa, kuin riippuvuutta aiheuttavan ”elämän rakkauden”, alkaa tilanne vähitellen muuttua. Jossain vaiheessa uudet tuttavuudet alkavat paljastaa itsestään hienoja, kiehtovia puolia, joista nauttiminen ei olisi mahdollista epätasapainoisessa, tuhoontuomitussa parisuhteessa.

Erosta yli eettisesti

Vielä loppuun haluan peräänkuuluttaa eroajan etiikkaa. Uusien kokemusten hankkiminen ja erosta yli pääseminen ei vaadi muiden ihmisten kaltoinkohtelemista, valehtelemista, laastarisuhteita tai haaremin pyörittämistä, kuten monet esimerkiksi miehille suunnatut oppaat antavat ymmärtää. Eron jälkeisestä aikakaudesta jää parempia muistoja, kun ottaa käyttöön kaikkein tärkeimmän ja yksinkertaisimman taktiikan, rehellisyyden.

Lukemattoman monet miehet ja naiset ovat opetelleet jotain niinkin yksinkertaista, kuin avoin tiedottaminen omasta tilanteesta vastapuolelle, kevyempi ote deittailuun ja omaan tahtiin eteenpäin siirtyminen.

Ero ja huonoista suhdekierteistä irtautuminen on mahdollisuus oppia itsestä ja muista aivan uusia puolia. Olet kiitollinen itsellesi myöhemmin, jos huomioit tämän ja kehität itseäsi.

Kirjoittaja: Hanna Markuksela

Hanna Markuksela

Hanna Markuksela on psykologi, ravintovalmentaja sekä tuleva traumapsykoterapeutti. Hanna luennoi yrityksille, pitää yksityisvastaanottoa ja työskentelee alansa asiantuntijatehtävissä. Hanna toimii työparinsa kanssa Zeneraattoreiden kautta.

Lue koko esittely

Lue myös: