Teini-ikäisen salitreeni Kuntosaliharjoittelu

Teini-ikäisen salitreeni

Meille on tullut toistuvaa kyselyä siitä, voiko salitreenin aloittaa jo teini-iässä. Vastataan siis kysymykseen. Vaikka teini-ikäinen on vielä kasvava nuori, se ei estä tavoitteellista harjoittelua. Jos salitaustaa ei ole, suosittelen aloittamaan hyvin maltillisesti. Jatkoa ajatellen kaksi tärkeintä asiaa ovat progressio (harjoitus kuormittaa 2-3 viikon välein aina uudella tavalla) ja jatkuvuus (joka viikko).

Joku voisi tässä yhteydessä kritisoida, miksi neuvoisin nuorille … Lue lisää »


Aloittelijan lisäravinteet Kuntosaliharjoittelu

Aloittelijan lisäravinteet

Yksi toistuvista kysymyksistä kuntosaliharjoittelua aloitettaessa on aloittelijan lisäravinteet. Mitä tarvitaan, ja kuinka paljon. Aloittelijalla tarkoitetaan tässä yhteydessä siis liikunnan maailmaan ja terveellisempään ravintoon vasta tutustuvaa ihmisolentoa, jolle media, mainostajat ja velitiede -ekspertit tuputtavat vaikka minkälaista ravinnetta, purnua ja pakettia.

Mitä lisäravinteita aloittelija siis tarvitsee? Ei mitään. Tai no, pohjoisilla leveysasteilla asustaville pimeän aikaan D-vitamiinia kontrollilaboratoriotulosten mukaan, mutta noin muuten, ei … Lue lisää »


Kuntosaliharjoittelu

Do u even lift, bro/sis?

Voivatko miehet ja naiset harjoitella samalla tavalla? Eli sukupuolten erot treenissä. Ensimmäisten 1-3 harjoitteluvuoden aikana, kyllä.

Erot tasoittuvat pian, varsinkin tavoitteellisen harjoittelun aikana. Naisilla on elimistössä vähemmän androgeenisia hormoneja. Naisten lihassoluissa on myös vähemmän tumia, jolloin naiset eivät yksinkertaisesti pysty kasvattamaan lihasta samaan tahtiin kuin miehet. Suuri osa naisista saa ensimmäisen vuoden aikana hyvinkin lihasmassaa (jos harjoittelu on optimaalista), mutta … Lue lisää »


Kuntosaliharjoittelu

Ravitsemusterapeutin salitreeni

Eikö lihasmassa tunnu kasvavan toivotulla tavalla lukuisista salilla vietetyistä tunneista huolimatta? Tarvitsetko lihasten lisäksi myös voimaa? Kokeile perinteistä, mutta tehokasta jaettua saliohjelmaa, jossa on huomioitu myös niveliin kohdistuva rasitus.

Oma saliohjelmani on vuosien kokeilun tulos. Se on tarkoitettu kehon muokkaamiseen ja sen lähtökohtana on Mr Olympian Dorian Yatesin treenijako (mestareiden ohjelmia ei yleensä kannata kopioida sellaisenaan). Yatesilta on peräisin myös … Lue lisää »


Ilmaiset treeniohjelmat Kuntosaliharjoittelu

Gains.fi ilmaiset treeniohjelmat

Kattavan ruokavaliotietouden, laihdutus-, terveys- ja hyvinvointivinkkien lisäksi Gains.fi tarjoaa sinulle myös ilmaiset treeniohjelmat.

Tältä sivulta löydät ne kaikki julkaisemamme ilmaiset treeniohjelmat, joista on myös tulostusystävällinen pdf -versio salille mukaan napattavaksi.

Listauksissa on aina mukana myös linkki treeniohjelman alkuperäiseen artikkeliin, joka sisältää pidemmän ohjeistuksen, ja kannattaa siten ehdottomasti lukaista.

P.s. sivustouudistuksen myötä treeniohjelmat saivat ihkaoman osion.… Lue lisää »


Palautumisajan muuttaminen Kuntosaliharjoittelu

Palautumisajan muuttaminen – uutta ärsykettä

Moni junnaa salilla samoilla minuutin-kahden palautuksilla ja ihmettelee, miksei kehitystä tule. Syynä on usein ärsykkeen vaihtelun puute. Kroppa on niin tottunut samaan palautusaikaan, ettei sillä ole mitään syytä siirtyä kasvuvyöhykkeelle ja kehittyä. Palautumisajan muuttaminen auttaa usein.

Kun palautusaikaa muutetaan, kyseessä ei ole pelkästään lepoajan muuttuminen: esimerkiksi kun aikaa nostetaan, kasvattaa treeni tällöin tehokkaammin voimaa. Vertailun vuoksi, 3 minuutin palautus sarjojen … Lue lisää »


Kuntosaliharjoittelu

Kun lihas ei tartu – perusasiat

Oletko mielestäsi niin sanottu hard gainer, eli lihas ei tartu varteen, vaikka kuinka yrittäisit vääntää? Ei ole syytä vetää mankkusankkoa päähän ja paeta vuorille, sillä treeneissäsi on luultavasti paljon vielä tehtävää. Vaikka syy vähäiseen massaan olisi genetiikassa, niin jotain on yleensä aina tehtävissä.

Tässä käydään läpi perusasioita, myöhemmin katsellaan pakettia vähän pintaa syvemmältä.

Isot perusliikkeet

Turhan monen saliohjelma koostuu … Lue lisää »


Kuntosaliharjoittelu

Minkä saliliikkeen teit aamulla ensimmäiseksi?

Vanhan treenikansan lomaltapaluutreenissä on erikoinen uskomus. Teitkö jonkun tietyn liikkeen ensimmäiseksi aamulla? Sillä voi olla merkitystä. Vanha salikansa nimittäin uskoi, että ensimmäisten auringonsäteiden osuessa hiestä kimmeltäviin lihaksiin, siirtyy tietyn liikkeen sisältämä henkinen ominaisuus suorittajansa elimistöön koko vuodeksi.

1. Kyykky

Kyykkääminen heti aamusta tuo vuoteen paljon pakaroita. Kannattaa olla varovainen, sillä kannikoita tulee jatkossa ovista ja ikkunoista. Piikojen pakaroita. Renkien pakaroita. … Lue lisää »


Kesakuntoon vastauksia kysymyksiin Kuntosaliharjoittelu

Kesäkuntoon v3.0 – vastauksia kysymyksiin

Kesäkuntoon v3.0 -ohjelman ensimmäinen kuukausi on pian takana. Kysymyksiä ja kommentteja on tullut ihan kivasti. Tässä siis Kesäkuntoon vastauksia kysymyksiin.

En voi punnertaa, olisiko jotain korvaavaa liikettä?

Jos et voi punnertaa rystysillä ranteet suorassa tai rannetukien kanssa, niin voit kokeilla aktivoida rintalihakset vaikka siten, että viet jumppakuminauhan selän taakse ja kohotat kädet suorana seisoessasi vaakatasoon sivuille. Pidät siis kumpparin molemmista … Lue lisää »


Kesäkuntoon treenijako Kuntosaliharjoittelu

Kesäkuntoon v3.0 – treenijako

Eilen julkaistiin Kesäkuntoon v3.0 -ohjelma. Nyt on vuorossa Kesäkuntoon treenijako sekä vastaus jo muutamaan esitettyyn kysymykseen.

Vaikka ohjelman julkaisusta on vasta yksi päivä, saimme siihen liittyen muutamia kysymyksiä.

1. Eikö ohjelmassa ole vatsalihasliikkeitä? 

Ei. Vatsalihakset saavat epäsuoraa rasitusta monessa liikkeessä, joten suoraa vatsalihastreeniä ei tarvita. Jos jostain syystä kuitenkin haluat aivan välttämättä tehdä vatsoja, niin vältä vatsarutistuksia ja tee jotain … Lue lisää »


Kuntosaliharjoittelu

Kesäkuntoon v3.0

Kesäkunto alkaa tästä! Gains.fi ja Terveysmyrsky tarjoavat sinulle takuuvarman, 12 viikkoa kestävän Kesäkuntoon -treeniohjelman aivan ilmaiseksi. Jos aloitat heti, on sinulla tasan kolme kuukautta aikaa muuttaa fysiikkaasi ja rynnätä kesäkuun ensimmäinen päivä Instagramin ja Facebookin kautta biitsille huitomaan ihailijoita kauemmaksi.

Ohjelma sopii sekä niin sanottuun kiinteytykseen että massan kasvatukseen – tavoite riippuu ruokavaliosta ja lähtötasosta. Jos olet rasvaprosentiltasi jossain 9-15 … Lue lisää »


Kuntosaliharjoittelu

Monenlaiset salillakävijät, osa 2

Ensimmäisessä osassa käsiteltiin muutamia erilaisia salillakävijöitä. Artikkeli sai yllättäen sen verran suuren suosion, että pistettiin painetta kirjoittaa luvatusti lisää. Niin, minkäslaista muuta osastoa sieltä salilta vielä löytyykään…

Iso paha mörkö

Mörkö on helevetin iso äijä, jonka lihakset kulkevat geeneissä. Mörkö ei puhu, mörkö treenaa. Ja mörkö treenaa usein hihattomassa GASP:in tank topissa. Mörkö kantaa mukanaan näkymätöntä älä puhu mörölle -kylttiä, … Lue lisää »