Terveys

Onko sähkötupakka epäterveellinen?

Monet ovat vaihtaneet perinteisen tupakoinnin sähköiseen. Onko sähkötupakointi terveellisempää kuin perinteinen ”nortti”?

Tupakoinnin vaarat ovat ilmeiset. Paperikääryleestä päätyy elimistöön ainakin neljää tuhatta erilaista kemikaalia, joista yli kaksikymmentä on karsinogeenisiä, eli varmasti syöpää aiheuttavia. Meidän jokaisen elimistö reagoi yksilöllisesti savukkeiden kemikaaleihin, jolloin toisilla tapahtuu geenimuutoksia herkemmin kuin toisilla. Yhtä kaikki, tupakointi on ehdottoman vaarallista eikä sitä saada muuksi käännettyä vaikka kuinka yritettäisiin.

Sähkötupakasta ei sen sijaan tule savua vaan höyryä. Sähkötupakassa ei pala mitään, vaan nikotiini höyrystetään nesteestä vastuksen avulla. Nesteissä on apuaineena propyleeniglykolia, joka päätyy nikotiinin mukana keuhkoihin. Apuaine on sama mitä käytetään esim. astma-inhalaattoreissa ja kosmetiikkatuotteissa. Nikotiininesteissä ei pääsääntöisesti tulisi olla juuri muuta kuin nikotiinia ja propyleeniglykolia, sekä mahdollinen aromi.

Propyleeniglykolin päätymisestä höyrystettynä keuhkoihin ei kuitenkaan ole olemassa pitkäaikaisia tutkimuksia, joten ehdottoman varmaa vastausta ei voi antaa, eikä esimerkiksi sähkötupakan höyryn vapaiden radikaalien määrää olla tutkittu. Useat käyttäjät ovat raportoineet, että sähkötupakan käyttö alentaa maksimaalista hapenottokykyä. Sähkötupakka aiheuttaa erään tutkimuksen mukaan myös välittömän, 10 minuuttia kestävän hengitysilman kulun aleneman keuhkoputkissa.

Jos sähkötupakan vaaroista ei vielä osatakaan sanoa täyttä varmuutta, niin nikotiinin vaaroista osataan. Nikotiini on nestemäisenä toksista hyvinkin pienellä annoksella ja ruokalusikallinen voi viedä aikuiseltakin hengen. Suomessa ei saa myydä nikotiinia sisältäviä nesteitä, joten ne täytyy tilata ulkomailta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että niitä ei valvo kukaan ja ne voivat sisältää melkein mitä tahansa. Kannattaa siis olla tarkkana mistä tilaa ja mitä tilaa, sillä nikotiininesteetkin voivat sisältää jäämiä metalleista.

Jos haluat päästä tupakoinnista eroon ja uskot sen onnistuvat sähkötupakan avulla, se on aivan varteenotettava vaihtoehto. Sen sijaan sähkötupakkaa ei kannata ruveta käyttämään jos nikotiinituotteet eivät ole kuuluneet elämääsi ennenkään. Myös sähkötupkasta tulisi päästä ajan saatossa eroon.

Gains suositteleekin pysymään erossa savukkeista kaikissa muodoissa.

Kirjoittaja: Timo Kettunen

Timo Kettunen

Tasan sitä, mitä sanotaan.

Lue koko esittely