Salikamat vaihtoon Treeni

Salikamat vaihtoon?

Haiskahtavatko salivaatteesi pinttyneelle hielle vai oletko freesi treenaaja, jolle salikamat ja niiden tekniset ominaisuudet ovat kaiken a ja o?

Urheiluvaatteet ovat kehittyneet isoin harppauksin. Aiemmin hikoiltiin vanhoissa, puuvillaisissa T-paidoissa, mutta nyt lajiin kuin lajiin on olemassa omat varusteensa – eikä materiaalien teknisyydestä ole tingitty. Urheiluvaatteiden materiaalit ovat miellyttäviä ihoa vasten. Hikoilu on aiempaa siedettävämpää, kun urheiluvaate ei kastu samalla tavalla läpimäräksi kuin iänikuinen T-paita.

– Ennen urheiltiin vanhassa puuvillapaidassa ja polyesteriverkkareissa eikä mietitty sen kummemmin miltä vaate tuntuu, tai mitä ominaisuuksia siinä on. Puuvillassa on hyvä kosteuden imukyky ja treenatessa hiki jää puuvillapaitaan. Paita jää siis märäksi ja iho tuntuu viileältä eli treenin jälkeen tulee helposti kylmä, Tarja Kahma Casall Finland Oy:stä kertoo.

Puuvilla myös kutistuu pestessä sekä rypistyy helposti, joten se vaatii myös silitystä. No, kukapa nyt mielellään salivaatteitaan silittelisi? Ei kukaan. Onneksi markkinoille on tullut teknisiä, lähes tulkoon hetkessä kuivuvia ja sileitä ja rypistymättömiä materiaaleja.

Polyamidipohjaiset salikamat sen sijaan keräävät kiitosta. Polyamidipohjaisten treenivaatteiden parhaita ominaisuuksia ovat erityisesti elastisuus ja rypyttömyys. Myös treeneissä tarvittava hankauslujuus on hyvä.

– Polyamidi hengittää paremmin kuin polyesteri, joten materiaali sopii erinomaisesti treeneihin. Tämän takia monet urheiluvaatevalmistajat suosivat nimenomaan polyamidia ja lisäksi myös elastaania. Yhdistelmä polyamidi/elastaani tekee vaatteesta joustavan, hengittävän ja miellyttävän käyttää, Tarja Kahma sanoo.

Aivan yhtä tärkeää kuin treenivaatteen käyttömukavuus, on myös oikeanlainen pesu. Jokaisen vaatteen yksilölliset pesuohjeet kannattaa lukea huolella ja niitä on syytä noudattaa, mikäli mielii pitkäaikaista iloa laadukkaasta ja usein myös hieman hintavammasta treenivaatteesta.

Tiesitkö?

Polyesteripohjaisiin treenivaatteisiin haju tarttuu helpommin kuin polyamidipohjaisiin. Myös sähköstaattinen varautuminen sekä joidenkin kuitujen nyppyyntyminen ovat polyesterin huonoja puolia.

Asiantuntijana: Tarja Kahma, Casall Finland Oy.

Kirjoittaja: Riikka Hollo

Riikka Hollo

Toimittaja-copywriter. 15 vuotta yrittäjänä toiminut, monessa liemessä keitetty viestinnän moniosaaja, joka on aina valmis uusiin haasteisiin. Rakastaa liikuntaa ja hyvää ruokaa. On nähnyt omakohtaisesti, että liikunta ja hyvä ravinto auttavat kaikkeen.

Lue koko esittely

Lue myös: