Suu on ensimmäinen asia jonka ruoka kohtaa matkallaan elimistöön. Suun terveys ja sen ylläpito on oikeastaan hyvinkin oleellista, mutta kaikki eivät tiedä mitä kaikkea suun terveyden eteen tulee tehdä. Terve suu on terveen näköinen ja suun kunto on suoraan yhteydessä elimistön kuntoon.
Ientulehdus voi olla jopa hengenvaarallinen, sillä paha tulehdus leviää helposti sydämeen saakka. Suun terveyttä ajatellen tulisi ottaa huomioon kolme asiaa: suun pH:n pysyminen optimaalisena, sokerin välttäminen sekä ksylitolin syöminen.
Fluori
Fluori on ollut viime aikoina erinäisten asiantuntijoiden käsittelyissä, ja sen väitetään vaikuttavan kilpirauhasen toimintaan. Monet jättävätkin sen pois ja siirtyvät fluorittomaan hammastahnaan. Fluoria on hammastahnassa hyvin pieni määrä (eikä sitä edes niellä). Jos fluori aiheuttaisi kilpirauhasongelmia, meillä olisi kyseisiä sairauksia paljon enemmän, sillä lähes kaikki käyttävät fluorihammastahnaa. Ja fluoria löytyy jonkin verran ruoastakin.
Fluori suojaa hampaita, emme suosittele sen pois jättämistä. Jos hampaita alkaa vihloa fluorittoman hammastahnan käytön seurauksena, kannattaa ainakin kokeilla palauttaa se hampaiden harjauksen yhteyteen.
Sokerit ja napostelu
Kun ihminen syö sokeria, muodostavat suun bakteerit sokerista happoa joka syövyttää kiillettä (karies). Tämä johtaa hampaiden reikiintymiseen. Myös suun pH vaikuttaa hampaiden kuntoon, ja sopiva pH-pitoisuus suulle on 5,5. Limpparien hapot ovat hyvin happamia, ja usein käytetyn sitruunahapon (E330) pH on 2,2. Hapot aiheuttavat eroosiota hampaissa, vaikka niissä ei sokeria olisikaan. Suun pH ei välttämättä laske sitruunahapon nauttimisen seurauksena, mutta se ei estä hampaiden eroosiota.
Oleellista on muistaa välttää napostelua ja olla altistamatta hampaita jatkuvasti hapoille. Hampaita ei tulisi myöskään harjata heti happaman nauttimisen jälkeen, sillä se voi vaurioittaa kiillettä. Hampaat tulisi harjata aamulla ja illalla, mutta ruokailun jälkeen tulisi odottaa puoli tuntia ellei happohyökkäystä katkaista. Happohyökkäyksen voi ruoan jälkeen pysäyttää pureksimalla pähkinöitä tai kovaa juustoa.
Ksylitoli
Myös ksylitoli pysäyttää happohyökkäyksen, mutta se voi aiheuttaa joillekin ilmavaivoja. Ksylitolilla on muitakin hyötyjä, kuten suun streptococcus mutans –bakteerikannan vähentyminen sekä korvatulehdusten ehkäisy pikkulapsilla.
Jotta ksylitolituotteesta olisi hyötyä, sen ksylitolipitoisuuden tulisi olla lähellä 100 % eikä se saisi sisältää happoja (pastillin laadulla on todellakin merkitystä). Pastillit tulee imeskellä hitaasti ja purukumi pureskella. Suussa ei saisi myöskään olla samaan aikaan muuta. Ksylitolia tulisi käyttää pieniä määriä pitkin päivää (väh. 5 grammaa päivässä) ja se tulisi nauttia aina aterian jälkeen.
Herkät limakalvot/ aftat
Jos sinulla on herkät limakalvot ja/tai paljon aftoja, varmista että hammastahnassasi ei ole natriumlauryylisulfaattia (SLS). Se on se aine, joka saa tahnan ja saippuat vaahtoamaan. Valitettavasti se myös heikentää ihon ja limakalvojen kykyä sitoa kosteutta (vaurioittaa ihoa). Lähes kaikissa markettihammastahnoissa on kyseistä ainetta – tai jos ei ole, niin sitten niistä puuttuu usein myös fluori. Elmex-tahnassa on fluoria, mutta ei natriumlauryylisulfaattia.
Suun terveys on siis asia, jota ei tule väheksyä. Harjaa hampaat kaksi kertaa päivässä ja käytä hammaslankaa 2-3 kertaa viikossa. Uusin trendi suun terveyden osalta on ns. ”oil pulling” eli öljyllä purskuttelu. Sen väitetään parantavan jopa kroonisia suun sairauksia. Aiheesta täytynee kirjoittaa kokonaan oma artikkelinsa, mutta ei siitä haittaakaan ole, jos sen varjolla ei jätetä muuta hampaiden ja suun hoitoa tekemättä.