aamusmoothie Reseptit

Täydellinen aamusmoothie

Oletko koskaan miettinyt mistä aineksista täydellinen aamusmoothie muodostuu? Olet tai ei, niin sisältöhän riippuu täysin tavoitteistasi ja ruokailutottumuksistasi. Hyvässä aamupalassa on yleensä reilusti proteiinia, mutta myös rasvaa, vitamiineja ja hivenaineita. Jos päivän tavoitteesi on olla paljon liikkeessä, tarvitset myös hiilihydraatteja.

Täydellinen aamusmoothie voidaan tehdä maidottomana ja tarvittaessa gluteenittomana. Siitä voidaan tehdä myös FODMAP-versio. Jos et pysty syömään aamupalaa mutta joskus on pakko, niin smoothie on vatsallesi ystävällinen. Täydellinen aamusmoothie sopii tuhdimpana versiona myös lounaaksi tai hieman karsittuna välipalaksi.

Smoothieta varten tarvitset luonnollisesti tehosekoittimen tai smoothiekoneen.

Aamusmoothie

  • 20-30 grammaa valitsemaasi proteiinijauhetta (hera, riisi, soija, muna…)
  • 5-10 mantelia tai pähkinöitä (ei cashew- tai maapähkinöitä jos FODMAP) tai loraus haluamaasi öljyä
  • tammenlehtisalaattia
  • pinaattia
  • 100-200 grammaa marjoja
  • 5-10 grammaa kuitua (psyllium, fibrex, pellavarouhe…)
  • vettä

Jos haluat smoothieen kermaisuutta, korvaa pähkinät/öljy puolikkaalla avokadolla (ei sovi kaikille jos FODMAP). Kokeile tammenlehtisalaatin ja pinatin tilalle joskus vaikkapa kurpitsaa tai jopa bataattia (jätä tällöin avokado pois). Jos et halua käyttää kasviksia, voit lisätä smoothieen myös esimerkiksi viherjauhetta. Jos käytät superfoodeja, nekin vain sekaan. Jos haluat smoothieesi viilennysefektin, voit korvata osan (tai vaikka kaiken) vedestä jäämurskalla (toimii tuoreiden hedelmien kanssa erinomaisesti). Voit myös käyttää pakastemarjoja.

Protip 1. pakasta manteli- tai pähkinämaitoa jääpalamuottiin ja heitä niitä smoothieen jäiden sijasta. 

Käytä myös rohkeasti makuja. Kokeile vaniljaa kurpitsan kanssa. Heitä sekaan hieman kaakaonibsejä tai tummaa suklaata. Älä kuitenkaan innostu tunkemaan smoothieen kaikkea mahdollista, sillä saat juomasta äkkiä melkoisen kaloripommin.

Mainos
Mainos

Urheilijalisä

Jos sinun pitää liikkua paljon, voit joko

  • korvata veden makeuttamattomalla manteli-, kaura-, soija- tai riisimaidolla
  • tai jos tarvitset erittäin paljon energiaa, voit edellä mainittujen juomien sijaan (tai jopa lisäksi) lisätä smoothieen 30-50 grammaa kaurahiutaleita tai jotain gluteenitonta viljaa.

Jos taas välttelet hiilihydraatteja etkä halua käyttää avokadoa tai pähkinöitä, mutta tarvitset energiaa, voit lisätä smoothieen ruokalusikallisen sokeritonta pähkinä- tai mantelivoita.

Protip 2. Kokeile makeutukseen nestemäisiä, stevialla makeutettuja makuaineita. Vain pari tippaa riittää. 

Palkkariversio

Jos haluat käyttää smoothieta palautumiseen, jätä pähkinät/avokado sekä kuitulisä pois, korvaa marjat vaikkapa banaanilla sekä muilla hedelmillä ja käytä veden sijasta vaikkapa kaura- tai mantelimaitoa.

Välipalaversio

Välipalasmoothieen saat kivan twistin kun käytät vaikkapa jäistä banaania tai mangoa tuomaan raikkautta. Jätä välipalasmoothiesta ylimääräiset hiilihydraatit pois, varsinkin jos teet kevyttä työtä.

Protip 3. Pidä juomalaseja pakastimessa jonkin aikaa ennen kuin kaadat smoothien niihin. Pirtsakkaa!

Smoothien rakentaminen

Jotta saisit smoothiesta täydellisen, ei aineksia sovi mättää ihan satunnaisessa järjestyksessä. Lisää ensin jauheet (proteiinit, kuidut) jolloin ne tulevat terien lähelle eivätkä tartu sekoitusvaiheessa pitkin reunoja. Lisää jauheiden päälle vihannekset ja tuoreet marjat/hedelmät. Värikkäiden ainesten päälle asettele rasvat (pähkinät, avokado) ja viimeiseksi jääpalat tai pakastetut hedelmät/marjat. Kaiken tämän päälle kaada vielä neste jos sellaista haluat lisätä.

Sekoita ja nauti.

Protip 4. Hanki kunnon blenderi. Halvat eivät jaksa murskata jäitä ja jos surautat tehdä smoothien joka aamu, alkaa halvan pyörittäjän laakeri huutaa pian armoa. 

Kirjoittaja: Timo Kettunen

Timo Kettunen

Tasan sitä, mitä sanotaan.

Lue koko esittely

Lue myös: