Kuva: Flic.kr/p/7Hg5UM Treeni

Treenilaturit ja intrat

Nykyään markkinoidaan kaikenlaisia juomia nautittavaksi vähän joka välissä treenin yhteydessä. Onko niistä mitään hyötyä?

Näiden juomien tarkoitus on nostaa suorituskykyä ja lisätä tehoja harjoittelun ajaksi. Juomat jaetaan ns. pre- ja post-workout -juomiin (treenilaturit ja palautusjuomat) jotka otetaan ennen ja jälkeen harjoittelun, sekä harjoittelun aikana imusteltaviin juomiin (intrat). Osan vaikutus on lähinnä placeboa, mutta ainesosista riippuen myös jossain määrin toimivia kokonaisuuksia löytyy.

Harjoittelun tehoa voidaan lisätä muutamalla tavalla:

  1. Lisäämällä energiaa esimerkiksi sokerin muodossa. Tämä johtaa verensokerin nousuun mikä taas nostaa energiatasoja ja salilla jaksaa paremmin.
  2. Nostetaan tarkkuutta ja vireystilaa esimerkiksi kofeiinilla. Iso osa muistakin ns. tarkkuutta nostavista ainesosista sisältää kofeiinia (esim. kolapähkinä). Kofeiini onkin yksi eniten tutkituista ja varmasti toimivista treenin tehostajista.
  3. Boostataan verenkiertoa verisuonistoa laajentavilla aineilla. Näitä ovat esimerkiksi L-arginiini ja typpioksidi. Verisuonten laajentaminen tuo ainakin ulkoisen vaikutuksen siitä että harjoittelu tehostuu, koska pumppi on yleensä suurempi. Joillekin tulee näistä aineista paha olo.
  4. Parannetaan elimistön kykyä puskuroida maitohappoa tai vetyioneita. Tämä voidaan tehdä esim. beeta-alaniinilla ja nykytiedon mukaan myös kreatiinilla.
  5. Hörppimällä aminohappoja, jolloin saadaan lihaksiin myös treenin aikana enemmän rakennuspalikoita. Tutkimukset eivät tätä aukottomasti tue, mutta monien valmentajien kokemukset ovat positiiviset. Tehoa ei kuitenkaan voida erotella muista ravintolisistä tai itse treenin tuottamasta anabolisesta vaikutuksesta.
  6. Lumevaikutuksella. Ihminen on psykosomaattinen olento. Kun uskoo tarpeeksi että jokin aine toimii, se alkaa myös toimia.

Aloittelija ei tarvitse tällaisia valmisteita, sillä treeneistä saadaan muutenkin kaikki tarpeellinen irti, jos treenijako ja tekniikka on kunnossa. Siinä vaiheessa kun harjoittelutaustaa alkaa olla useampia vuosia, voi osa valmisteista tuodakin hyötyä.

Oman treenilaturin voi valmistaa helposti heittämällä shakeriin kreatiinia, jotain sokeripitoista, sekä jotain typpioksidipitoista evästä, kuten punajuurimehua, selleriä ja pinaattia. Päälle pari espressoa ja salille. Teho ja pumppi ovat luultavasti samanlaiset kuin kaupan kalliimmalla valmisteella. Sitten kun ollaan vähän kehittyneempiä urheilijoita, voidaan mukaan napata vaikka beeta-alaniinia.

Mikään ei toki estä käyttämästä kaupallisia aineita jos kukkaro kestää. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka useiden aineisosien hyötyä on tutkittu, ei niillä välttämättä ole tehty pitkäaikaistutkimuksia. Ei voida varmasti sanoa mitä ne tekevät esim. munuaisille vaikkapa kymmenen vuoden käytön jälkeen. Joidenkin valmistajien tuotteet saattavat sisältää ihan jotain muuta mitä purkki niiden väittää sisältävän. Purkeista onkin löytynyt muun muassa jäämiä doping-aineista. On kuitenkin myös laadukkaita valmisteita joiden valmistaja pitää huolen että purkki sisältää juuri niitä aineita mitä sen luvataan pitävän sisällään.

Kirjoittaja: Timo Kettunen

Timo Kettunen

Tasan sitä, mitä sanotaan.

Lue koko esittely

Lue myös: