A-vitamiini Ulkonäkö

A-vitamiini ihonhoidossa

A-vitamiini on todellinen ihon eliksiiri. Se muun muassa stimuloi ihon kollageeni- ja elastiinituotantoa sekä normalisoi talirauhasten toimintaa.

Kun puhutaan A-vitamiinista kosmetiikassa on tärkeää tietää mistä A-vitamiinin kemiallisesta muodosta on kyse. Retinoli on A-vitamiinin alkoholimuoto ja yleisesti kosmetiikassa käytettävä ainesosa. Se on suurina pitoisuuksina ihoa ärsyttävä, joten sitä suositellaan käytettäväksi ainoastaan yöaikaan. Retinoli nimittäin saattaa herkistää ihon UV-säteilylle.

Paras ja ”ihoystävällisin” A-vitamiinin muoto on ihossa luonnostaan esterinä eli varastomuotona toimiva retinyylipalmitaatti, joka tutkimusten mukaan antaa iholle noin 20 suojakertoimen. Kun siihen lisää vielä suuret pitoisuudet C- ja E-vitamiinia sekä beetakaroteenia, ihossa on päivittäinen, suojaava cocktail haitallisia ympäristötekijöitä ja ikääntymistä vastaan.

Miten A-vitamiini vaikuttaa ihoon?

A-vitamiinilla on pitkäaikaisimmat lääketieteelliset tutkimukset jo 1950-luvulta lähtien. Se tunnetaan erityisesti ihon toimintojen normalisoijana ja ihon terveyden ylläpitäjänä. A-vitamiini stimuloi kollageeni- ja elastiinituotantoa sekä hoitaa ja ennaltaehkäisee ryppyjä. A-vitamiini normalisoi talirauhasen toimintaa ja on siten tärkeä apu aknen hoidossa. Se normalisoi myös melanosyyttien toimintaa, joka vaikuttaa ihon pigmenttimuutoksiin. A-vitamiini retinyylipalmittaattina (ihossa oleva A-vitamiinin varastomuoto) antaa iholle suojaa UV-säteilyä ja muita vapaita radikaaleja vastaan.

Miksi A-vitamiinin käyttö on niin tärkeää?

Meillä kaikilla on A-vitamiinin puutos ihossa. UV-säteily ja muut vapaat radikaalit tuhoavat ihomme vitamiinivarastoja päivittäin. Noin 80 % aurinkovaurioista syntyy ennen 18:sta ikävuotta, joten jo lapsen ihoa pitäisi alkaa suojata A-vitamiinilla ja antioksidanteilla paikallisesti päivittäin.

Kenelle A-vitamiinituotteita suositellaan?

A-vitamiinia suositellaan päivittäin käytettäväksi kaikenikäisille ja kaikille ihotyypeille. A-vitamiini auttaa pitämään ihon terveenä ja voi ehkäistä sen ennenaikaista vanhenemista.

Tärkeää!

On hyvä muistaa, että vaikka kosmetiikassa käytetään A-vitamiinia ja antioksidantteja, pitoisuudet ovat yleensä niin pieniä, että hyöty iholle jää vähäiseksi. Iho tarvitsee A-vitamiinia melko suuria pitoisuuksia, mutta ongelma on siinä, että se saattaa suurina pitoisuuksina aiheuttaa ns. A-vitamiinireaktion (ihon punoitusta, kuivumista, näppyjä). Niinpä paras tapa totuttaa iho A-vitamiiniin on siedättää iho asteittain suureneviin pitoisuuksiin, jolloin vältetään ihoärsytys ja ”herätellään” iho käyttämään vitamiini hyödyksi.

Asiantuntijana Minna Heikkilä Vitamion Oy:stä.

A-vitamiini aknen hoidossa

A-vitamiinivoiteita käytetään menestyksekkäästi myös esimerkiksi aknen hoidossa. Lääkevoiteiden pitoisuudet ovat kuitenkin huomattavasti suurempia kuin kosmetiikan ja voiteiden koostumuksessa on eroja. Jos sinulla on akne tai epäilet että sinulla on jokin ihosairaus, ole yhteydessä lääkäriin ennen voiteiden käyttöä.

Kirjoittaja: Riikka Hollo

Riikka Hollo

Toimittaja-copywriter. 15 vuotta yrittäjänä toiminut, monessa liemessä keitetty viestinnän moniosaaja, joka on aina valmis uusiin haasteisiin. Rakastaa liikuntaa ja hyvää ruokaa. On nähnyt omakohtaisesti, että liikunta ja hyvä ravinto auttavat kaikkeen.

Lue koko esittely

Lue myös: