Aivojen öljynvaihto Ruokavaliot

Aivojen öljynvaihto

carrot cream soupTiedonsiirto aivoissa tapahtuu pitkin hermosolujen kalvoja, joiden rakennusaineita saadaan ruokavalion rasvasta. Hermosolujen välisiä viestejä taas kuljettavat proteiinien aminohapoista rakentuvat välittäjäaineet, minkä lisäksi useiden vitamiinien ja mineraalien riittävä saanti turvaa aivojen optimaalisen toiminnan. Tämä on niinsanottu aivojen öljynvaihto.

Mikäli välttämättömien rasvahappojen saanti on epäsuhdassa, ravintoaineista vajausta ja aterioiden aiheuttama verensokerivaste huono, voi tästä seurata psyykkisiä ongelmia, mikäli yksilö on niille geneettisesti altis. Geeniperimä vaikuttaa myös siihen millaisessa muodossa ongelmat ilmenevät.

Milloin aivojen öljynvaihto on tarpeen

Aivojen öljynvaihto on paikallaan, jos ruokavalioon ei sisälly tarpeeksi kalan omega-3-rasvahappoja. Stressitilanteessa nämä suojaavat kehoa ja mieltä vähentämällä esimerkiksi stressihormonien tuotantoa.

  • Vaihda liha-aterioita kala-aterioiksi.
  • Nauti tarvittaessa kalaöljylisää.
  • Sisällytä ruokavalioosi monipuolisesti kylmäpuristettuja kasviöljyjä, pähkinöitä ja avokadoa.

Artikkelin sisältö on julkaistu aikaisemmin Teoriasta teoiksi -valmennuksen yhteydessä.

Kirjoittaja: Hanna Markuksela

Hanna Markuksela

Hanna Markuksela on psykologi, ravintovalmentaja sekä tuleva traumapsykoterapeutti. Hanna luennoi yrityksille, pitää yksityisvastaanottoa ja työskentelee alansa asiantuntijatehtävissä. Hanna toimii työparinsa kanssa Zeneraattoreiden kautta.

Lue koko esittely

Lue myös: