Muovituotteet ja turvallisuus Terveys

BPA-vapaat muovituotteet ja turvallisuus

BPA-vapaita tuotteita on mainostettu välillä jopa terveystuotteina, sillä BPA:n (Bisfenoli-A) tiedetään vaikuttavan hormonitoimintaan ja käyttäytyvän elimistössä estrogeenin tavoin. Olettamus BPA-vapaat muovituotteet ja turvallisuus ei ole kuitenkaan aina paikkansapitävä.

Yritykset ovat jo pitkään käyttäneet markkinoinnissa ”BPA free” tai ”ei sisällä BPA:ta” -mainoslauseita. Tämä on ihan totta, eikä siinä ole mitään väärää. Yritykset jättävät kuitenkin käytännössä aina kertomatta millä BPA on korvattu.

BPA:n korvaajat

BPA korvataan muovituotteissa BPS:llä eli bisfenoli-S:llä. Viimeisimpien tutkimusten mukaan se saattaa olla yhtä haitallinen kuin BPA – ellei jopa haitallisempi. BPS saattaa käyttäytyä elimistössä samanlaisena hormonihäirikkönä kuin BPA, mutta sen lisäksi se saattaa haitata solujen toimintaa. BPS on yhdistetty rotilla jopa kalsiumkanavan toimintahäiriöihin, mikä saattaa johtaa esimerkiksi rytmihäiriöihin.

Eräässä tutkimuksessa todettiin, että jopa todella pienet pitoisuudet (alle biljoonasosa!) BPS:ää voivat häiritä solun toimintaa aiheuttaen metabolisia häiriöitä, kuten diabetesta, astmaa, lihavuutta tai jopa syöpää.

Mikä huolestuttavinta, jopa 81 % amerikkalaisten virtsasta löytyy bisfenoli-S-jäämiä.

Bisfenoleita on toki muitakin. Ongelma on, että niitä ei välttämättä testata ennen kuin niistä valmistetaan uusia tuotteita. Joka tapauksessa, meidät laitetaan siis maksamaan enemmän tuotteesta joka onkin itse asiassa ehkä haitallisempi kuin tuote millä se korvataan.

Gains.fi suositteleekin käyttämään lasi- tai metallipulloja muovipullojen sijaan.

Lähteet/ lisää luettavaa:

Scientific American

Kirjoittaja: Timo Kettunen

Timo Kettunen

Tasan sitä, mitä sanotaan.

Lue koko esittely

Lue myös: