muscle-up Kuva: Flic.kr/p/bnT4fb CrossFit

CrossFit – kaikki-heti-nyt!

CrossFit-uraa aloittaessa uudet ennätykset ovat perustekniikoiden haltuunoton jälkeen usein jokapäiväistä hupia. Alun pyrähdyksen jälkeen kehittyminen yleensä hidastuu, joskus jopa pysähtyy tai lähtee alamäkeen.

Jotta junnaamisen ja alamäen voisi estää (tai sen vaikutukset mielialaan ainakin minimoida), voimaharjoittelussa on hyvä keskittyä kokonaisuuteen ja tarkastella kehittymistä pidemmällä aikajaksolla. Kymmenen kilon parannukset vuositasolla tuntuvat alun voittokulun jälkeen vaatimattomilta, mutta pidempään treenanneilla kymppikin on paljon ja joskus tuloskehitys on sitäkin hitaampaa. Aloittamisen hurjien gainssien jälkeen voi olla myös vaikeaa huomata kehitystä.

Tässä treenipäiväkirja, oli se sitten verkossa tai taskussa, auttaa. Helpoimmalla pääsee seuraamalla tiettyjä ns. benchmark-liikkeitä ja -treenejä, jotta kehitys ei huku loputtomaan treenilokiin. Visualisointi voi myös auttaa. vaikka korotus olisi ollut pieni, noususuuntainen käyrä osoittaa suunnan olevan oikea. Esimerkiksi WODConnect-palvelu esittää tuloskehityksen myös graafisessa muodossa.

Voimavedot eli Muscle-upit

Voimistelu on iso osa CrossFitiä ja voimistelussa nimenomaan muscle-up on ”se liike”, jonka kaikki haluavat oppia; liike, johon koko CrossFit kiteytyy. Ensimmäinen muscle-up on tottakai hieno saavutus ja oiva syy postata asiasta Facebookkiin ;) Silti olisi hyvä miettiä, mitä muscle-upin jälkeen?

On lyhytnäköistä keskittyä voimistelussa vain yhteen liikkeeseen. Voimistelussa on paljon eri osa-alueita, kuten renkaat, tanko, permanto ja nojapuut, sekä kaikissa edellämainituissa suoran/koukistetun käden voimaa haastavia liikkeitä. Suurin osa liikkeistä vaatii pitkäjänteistä työskentelyä riittävän pohjan luomiseksi, ja erilaista pieteettiä kuin robustimmat voimanostoliikkeet. Tarkka tekeminen voi tuntua tylsältä ja voimistelussa edistystä on usein vaikea havaita.

Kehitys mitataan ennemmin senteissä ja sekunneissa kuin kokonaisissa liikkeissä tai sarjapituuksien kasvussa. Vaikka eteneminen on hidasta, voimisteluliikkeet ja niiden huolellisen suorittamisen avulla rakennettu sitkeä voima, ja toisaalta koordinaation ja vartalonhallinnan kehittyminen, ovat äärettömän tärkeitä lajissa, jossa moni liike asettaa elimistölle suuria vaatimuksia suoriutua isojen painojen nopeatahtisesta liikuttamisesta.

Mainos
Mainos

Voimisteluun käytetty aika ja vaivannäkö palkitaan vähentyneenä onnettomuusalttiutena ja suoritustekniikoiden tehokkuutena, usein myös parantuneena liikkuvuutena.

Realistiset tavoitteet vs. kaikki-heti-nyt

Olisi hyvä pohtia, miksi harrastaa ristiinkuntoilua, ja onko oman tavoitteen saavuttamiseksi tärkeämpää ”piikata” suorituskyky kattoon kuuden kuukauden päähän, vai työskennellä tasaisemmin kaksi vuotta. Huippu-urheilijoillakin suunnitelmat tehdään monen vuoden päähän. Miksi sinulla olisi lyhyempi tähtäin?

Helpota stressiä ja anna itsellesi enemmän aikaa kehittyä. Realistisesti asetetut tavoitteet ja työskentely systemaattisesti niiden eteen tuottavat varmoja tuloksia mahdollisimman pienellä loukkaantumis- ja uupumisriskillä. Lisäksi rakkaus lajiin säilyy, kun itseään ei vedä liian tiukille ja pienistäkin onnistumisista huomaa iloita.

Kirjoittaja: DoWeEvenLift

DoWeEvenLift

DoWeEvenLift -nimimerkillä kirjoittavat Antti Akonniemi ja Meri Pekkanen treenaavat ja valmentavat CrossFitiä CrossFit Herttoniemen salilla.

Lue koko esittely

Lue myös: