Krapulan hoito Hyvinvointi

Krapulan hoito eli darradouppaus

Eli kuinka saan lievemmän krapulan. Heti alkuun täytyy mainita, että darradouppaus on artikkelin kirjoittajan puolesta hieman harmaalla alueella. Paras krapulan hoito eli darradouppaussarja koostuu päivittäistavarakaupoista, lisäravinnekaupoista ja apteekista saatavista ainesosista. Osan toiminta perustuu enemmän tai vähemmän luotettavaan tutkimukseen, osa on ihan vaan todettu toimivaksi (old school).

Neuvot ja annossuositukset ovat epävirallisia ja täysin ”ostajan vastuulla”. Paras keino selvitä darrasta on toki olla juomatta, mutta lässyn lässyn. Korjaussarja on jokaisen oma valinta, ja joskus on paras vain kärsiä seuraukset.

Takuuta ei ole, mutta nämä ovat useamman ihmisen toimesta toimivaksi todettuja. Toimivat myös useamman päivän putken jälkeen, mutta silloin kannattaa kaiken varalta rasvata sängynjalat.

Tämä artikkeli ei käsittele, mitä voit tehdä ennen juomista, vaan hetkeä ennen nukkumaanmenoa. Ja toki seuraavaa aamua. Amerikan julkkisten suuressa suosiossa olevaa vitamiini-infuusiota ei ole mahdollista kotioloissa suorittaa (tai jos on, niin emme halua tietää), mutta tässäpä sen karvalakkimalli.

Kaikki aineet nautitaan sillä hetkellä, kun tullaan baarista kotiin. Eli ennen nukkumaanmenoa litra vettä (vodka ei ole vettä) kidukseen, ja napit liemen mukana elimistöön vaikuttamaan. Jos haluat olla superfreesi, niin suihkut ja muut myös tähän väliin, älä jätä aamuun. Paitsi jos taas haluat tarkoituksella karkottaa sänkyyn eksyneitä peikkoja ja menninkäisiä, niin haise sitten pahalta, whatevör.

HUOM! Jos tiedät olevasi yliherkkä jollekin listan ainesosista tai kärsit jostain sairaudesta tai elimellisestä viasta, niin älä leiki terveydelläsi. Lue siis tämä krapulan hoito -artikkeli omalla vastuulla. Terveellisyydestä on turha puhua tässä yhteydessä, jos artikkelin toimivuus ylipäätään edellyttää kännäämistä, mutta perusterveelle ihmiselle alla oleva setti on luetelluilla annoksilla turvallinen.

Mainos
Mainos

Krapulan hoito – ainekset

Kofeiini

Kofeiini estää asetaatin (yksi etanolin aineenvaihduntatuote joka aiheuttaa päänsärkyä) sitoutumista reseptoreihin ja lisää sen poistumista elimistöstä. Suositeltava annos 100-300 mg (1-3 kofeiinitablettia).

NAC eli N-asetyylikysteiini

Tätä myydään Suomessa lähinnä poretabletti-yskänlääkkeissä, mutta tätä saa tilattua netistä tablettina. Tällä on lähes mahdoton vetää övereitä, sillä tätä annetaan elimistöön akuutissa parasetamolimyrkytyksessä yli 7,5 grammaa. NAC vähentää asetaldehydin (myrkyllistä matskua joka aiheuttaa krapulan oireita) pitoisuutta seerumissa huomattavasti. Suositeltava annos 200-400 mg.

Tauriini

Tauriini tekee samaa kuin NAC mutta lievemmin, joten sillä voi boostata asetaldehydiä poistavaa vaikutusta. Suositeltava annos 500 mg.

Vitamiinit

Näiden tehoa darppelin hoidossa ei ole oikein missään kunnolla todistettu, mutta osa vannoo suurien annosten pienentävän krapulaa. Toisaalta, monet vitamiinit toimivat aivoissa hermoston välittäjäaineina, ja alkoholi sotkee näiden toimintaa. Tällä logiikalla vitamiineista voi olla hyötyä. Jos napsit vitskuja, niin älä ainakaan osta mitään hitaasti imeytyvää valmistetta. Poretabletti on paras vaihtoehto (esim. Berocca tai joku geneerinen valmiste). Jos se sisältää C-vitamiinia ja B-ryhmän vitamiineja, sillä pääsee yleensä pitkälle. Suositeltava annos 1-4 poretablettia (voit ottaa puolet illalla ja puolet aamulla).

Särkylääke

Älä käytä parasetamolia, sillä se rasittaa maksaa alkoholin käytön yhteydessä. Ibuprofeeni ja asetyylisalisyylihappo ovat ok, mutta ne saattavat aiheuttaa hieman mahakipuja. Tolfenaamihappo (migreenilääke) on ihan paras särkylääke rappeliin, mutta sitä ei saa ilman reseptiä. Eipä siitä siis enempää. Asetyylisalisyylihaposta on olemassa myös jauhemainen versio, joka imeytyy suoraan suun limakalvoilta (nopeampi vaikutus, vähemmän mahaan kohdistuvia haittoja). Sopiva annos illalla on 400-800 mg ibuprofeenia tai 500-1000 mg asetyylisalisyyhappoa. Annos riippuu ihmisen koosta, ja yli 90-kiloisen kannattaa ottaa annos skaalan suuremmasta päästä.

Närästyslääke

Suositus on ottaa yksi PPI-lääke (omepratsoli, lansopratsoli, jne) illalla ennen nukkumaanmenoa. Tämä vähentää mahan happopitoisuutta ja lieventää mahdollista mahakipua ja närästystä.

Ruoka

Sen lisäksi, että ruoka nostaa verensokeria, siitä saa energiaa ja ”parantavia” ainesosia. Syö banaaneja tai juo sokeroimatonta kaakaota. Syö myös kananmunia. Banaanista saa kaliumia, kaakaosta vielä enemmän. Kananmunat ovat todella kovaa kamaa darran ehkäisyssä. Ne sisältävät muun muassa NAC:ia ja C- ja B-vitamiineja. Kananmunista saa helposti energiaa, rasvaa ja proteiineja. Sen lisäksi ne sisältävät kolesterolia, mikä on tässä tapauksessa hyvä asia; kolesteroli antaa maksalle energiaa ja se jaksaa paremmin. Joidenkin teorioiden mukaan tämä lisää maksan kykyä polttaa alkoholia. Koska alkoholi sotkee hormonitoimintaa, niin kolesteroli, tuo hormonien esiaste tulee tarpeeseen. Tämän lisäksi kananmunat nostavat aivojen noradrenaliini- ja dopamiinipitoisuuksia, jotka ovat krapulassa laskussa. Dopamiinipitoisuuksien nousu näkyy piristävänä ja mielihyvää lisäävänä vaikutuksena. Hiphei.

Dagen efter –bonarit

Argh. Jos fiilikset edelleen mukailevat lekamyrskyä pään sisällä, niin aina voit tehdä jotain myös seuraavana päivänä. Siis puhelimen lähetettyjen viestien tarkistamisen lisäksi.

Jos on pakko näyttää the tuoreelta esim. töissä, tai haluaa vähemmän ns. hautajaislookkia omiin häihin, niin upota pää heti aamusta kylmällä vedellä täytettyyn sankoon. Ja kylmällä tarkoitamme kylmää. Kylmä supistaa verisuonia, ja punoitus sekä turvotus kaikkoavat. Kylmä virkistää ja siloittaa. Keino on hardcore, mutta toimii. Muista kuitenkin, että kasvojen upottaminen veteen voi laukaista fysiologisen sukellusrefleksin, jolloin sydämen syketiheys pienenee. Tämä voi olla hyväkin asia, jos pumppu vetää extraa, mutta sydänvikaiset olkoot hyvin varuillaan.

Kylmän jälkeen on silmien vuoro. Que? Jos darrassa koko kroppa kuivaa, niin silmät voivat olla extrakuivat. Ja kuivat silmät = päänsärky. Hommaa siis apteekista keinokyyneltä, eli ihan perinteistä kosteuttavaa tippaa. Kosteat silmät näyttävät terveiltä. Ja ennen kaikkea, tuntuvat terveiltä. Tippaa voi laittaa heti aamusta (miksei myös illasta) ja sitä voi laitella vaikka parin tunnin välein.

Miehille, joiden ego kestää kasvojen pesun muullakin kuin lähikaupan puolen euron perussaippualla, vielä pari kosmeettista vinkkiä. Kasvot kannattaa pestä jollain vitaminoidulla ja hyvin kosteuttavalla kasvojenpesuvaahdolla tai -geelillä (lähikaupan kahden euron villiheinä-vinkuhunaja-kehomansikka-saippuat eivät ole näitä). Silmien ympärille kannattaa levittää tarkoitusta varten ostettu, vitaminoitu ja kosteuttava silmänympärysgeeli. Nämä aineet saavat kasvot näyttämään ehkä jopa ihan semiterveiltä rankan illan jälkeen.

Tämän jälkeen nesteytä itsesi jollain elektrolyyttijuomalla (urheilujuomalla). Toimii paljon paremmin kuin vesi, vaikka se ihanata onkin ja oi niin hyvälle maistuu. Aamupalaksi pari kananmunaa ja banaania. Huuhdo alas kaakaolla.

Joten mitä vielä odotat? Baariin siitä.

No ei.

Kirjoittaja: Timo Kettunen

Timo Kettunen

Tasan sitä, mitä sanotaan.

Lue koko esittely

Lue myös: