Detox eli puhdistuskuuri Kuva: Flickr.com Hyvinvointi

Detox eli puhdistuskuuri ja sen tarve

Tiedätkö sinä missä kilpirauhasesi tai maksasi sijaitsee? Jos et, kuinka voit olla myöskään varma, että tarpeen on detox eli puhdistuskuuri, tai ettei kilpirauhasesi oireile vain siksi, että satut kuvittelemaan niin?

Viime marraskuussa Briteissä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin, kuinka hyvin ns. keskiverto sukankuluttaja tietää, missä kohtaa elimistöä sijaitsee 20 suhteellisen yleisesti tunnettua elintä, lihasta tai ligamenttia. Ainoa elin, jonka kaikki osasivat sijoittaa kohdilleen, oli aivot.

Yli 90 % tiesi missä on sarveiskalvo ja yli 80 % tiesi missä on hauis tai kilpirauhanen. 70 pinnan kinkamilla tiedettiin vielä missä keuhkot ovat, mutta toisaalta 30 prosenttia ihmisistä EI tiennyt missä elämälle tärkeimmät hengityselimet sijaitsevat. Huolestuttavaa? No, alle 30 % tiesi myöskään missä perna sijaitsee.

Miehet osasivat nimetä enemmän lihaksia kuin naiset, mutta sisäelinten suhteen tilanne oli toisin päin. Terveysalalla työskentelevien osumatarkkuus oli ONNEKSI paljon parempi kuin muiden. Otos oli toki pieni (n=63) ja eri maiden koulutuksia tai kansakunnan tietotasoa ei voida verrata keskenään. Suomessa opetetaan ainakin lukiossa biologian alla melko hyvin missä mikäkin torttu loimottaa, mutta toisaalta läheskään kaikki eivät käy lukiota.

Toki voidaan kysyä, mitä rivikansalainen tällaisella tiedolla edes tekee, mutta samalla kannattaa miettiä myös voitko ylipäätään luottaa omiin fiiliksiisi, kun et oikeasti voi edes nimetä mistä tuntemukset tulevat?

Osaisitko sinä oikeasti nimetä, missä sijaitsevat esimerkiksi perna, sappirakko, maksa, nelipäinen reisilihas, pallea tai kilpirauhanen?

Mainos
Mainos

Ja ennenkaikkea: Voitko luottaa siihen, että myöskään mikään satunnainen mainosbanneri tahi kirjekursseilta pätevyytensä hankkinut valmentaja tietäisi, milloin on paikallaan ottaa erillinen detox. Varsinkaan vain siksi, että ostamalla nyt kuurin x, saat kaupanpäälle tuotteen y.

Milloin erillinen detox on tarpeen?

Eipä juuri milloinkaan, ellet nyt halua juoda sitä detox -teetäsi vain siksi, koska pidät sen mausta. Ihminen kun on siinä mielessä hieno systeemi, että detox -härpäkkeet tulevat paketin mukana. Nämä tunnetaan nimillä maksa ja munuaiset. Ne hoitavat tarvittavat puhdistuskuurit puolestasi ja ihan ilmaiseksi. Joskus toki tämäkin järjestelmä häiriintyy; silloin tarpeen voi olla esimerkiksi dialyysi.

Turhan raskas olo silti?

Vähemmän vakaviin vaivoihin kuten turvotus ja ummetus, jotka toki nekin voivat olla joskus merkki siitä että systeemi prakaa enemmän, Gains.fi suosittelee ensiavuksi esim. sen tarkistamista että juot vettä riittävästi. Myös kahvi voi monilla turvottaa, vaikka kofeiini sinällään diureetti onkin. Merkitystä on myös mm. hyvällä ateriarytmillä. Myös eri ruokavaliovaihtoehtoja, kuten Välimeren ruokavalio kannattaa kokeilla. Ummetusta ehkäisee parhaiten kuitupitoinen kasvispainotteinen ruokavalio.

Linkin takana (englanniksi) koko tutkimus ja anatomiakartta jossa voit testata oman anatomiatietämyksesi.

Kirjoittaja: Timo Kettunen

Timo Kettunen

Tasan sitä, mitä sanotaan.

Lue koko esittely

Lue myös: