Epilepsia Terveys

Epilepsia ja ruokavalio

Epilepsia on sairaus, jossa henkilöllä on taipumus saada kohtauksia toistuvasti. Usein kohtaukseen ei tarvita mitään altistavia tekijöitä ja kohtausten laatukin voi vaihdella lievistä krampeista rajuihin tajuttomuuskouristuskohtauksiin. Kuka tahansa voi saada yksittäisen epileptisen kohtauksen esimerkiksi runsaan valvomisen, stressin ja alkoholin käytön seurauksena. Epileptinen kohtaus johtuu aivojen hermosolujen poikkeavasta sähköisestä toiminnasta.

Epilepsiaan on erilaisia lääkehoitoja ja luonnollisesti elämäntapahoito on tärkeää. Jokainen epileptikko tuntee sairautensa ja osaa välttää mahdollisia kohtauksia aktivoivia tekijöitä. Epilepsia ei ole mikään harvinainen sairaus, mutta yllättävän harva tietää mitä tulee tehdä jos epileptikko saa kohtauksen. Kohtausta ei tule yrittää estää tai hillitä, mutta kohtauksen saaneen päätä tulisi pitää ehdottomasti paikallaan koko kohtauksen ajan, koska se saattaa hakata hervottomasti lattiaan.

Epilepsian yhteyttä ruokaan on tutkittu ja ennen kaikkea kokeiltu epileptikoiden toimesta paljon. Löytyisikö ruokavaliosta apua epilepsiaan? Jos vastaus olisi helppo, niin epilepsiaa olisi paljon vähemmän.

Hyvin matala verensokeri saattaa toimia epilepsian laukaisevana tekijänä. Todisteita lievän hypoglykemian ja epilepsian yhteydestä ei ole, mutta riittävän matala verensokeri voi toisaalta aiheuttaa ”hermostolle nälkää” joka taas voi johtaa hermosolun toimintahäiriöön (jos sille on altis). Vitamiinien puutostiloista ja kohtausten esiintyvyydestä ei ole löydetty tutkimuksissa yhteyttä – pois lukien pyridoksiini (B6).

B-ryhmän vitamiineista en silti kääntäisi katsettani pois vaikka tutkimukset eivät hyötyjä epilepsian suhteen ole löytäneetkään, sillä moni B-vitamiini osallistuu myös hermoston toimintaan. Vitamiinien yliannostelu ei ole tässä tapauksessa myöskään suotavaa, sillä on viitteitä että esimerkiksi liika foolihappo voi hankaloittaa kohtausten hallintaa. Matala natrium-, kalsium-, ja magnesiumtaso voi myös altistaa epileptiselle kohtaukselle. Omega-3-rasvahapot matalalla, noin gramman annoksella saattavat olla hyödyllisiä kohtausten hallinnassa.

Kanadassa on kokeiltu vaikeasta epilepsiasta kärsiville nuorille ketogeenistä ruokavaliota. Sillä onkin saatu yllättävän hyviä tuloksia tapauksissa joissa lääkehoito ei toimi, mutta sen toteuttaminen voi olla hankalaa. On myös yllättävää, että gluteeniton ruokavalio on auttanut joissain tapauksissa vähentämään kohtauksia. Syytä ei tiedetä koska gluteenin pois jättäminen johtaa automaattisesti aika monen muukin ainesosan pois jättämiseen. Voisiko viljoissa olla jokin laukaiseva tekijä?

Myös kollageenin metabolian sekä matala-asteisen tulehduksen on epäilty liittyvän epilepsiaan. Tutkimuksia ei juurikaan ole tehty, mutta yksittäiset käyttäjäkokemukset ovat olleet positiivisia. Lumevaikutuksen mahdollisuutta ei kuitenkaan voida sulkea pois, joten nämä menevät enemmän empiriisille puolelle. Joka tapauksessa, muun muassa proteolyyttiset entsyymit, sinkki, C-vitamiini ja erilaiset bioflavonoidit on yhdistetty kollageenin aineenvaihduntaan ja näillä on kokeiltu hoitaa epilepsiasta kärsiviä.

Jos mennään vähän syvemmille ja tutkimattomille (tai hyvin vähän tutkituille) vesille, niin funktionaaliselta puolelta löytyy toki yksittäisiä aineita joista saattaa olla hyötyä epileptikoille. Yksi tällainen ovat rasvalehdet (bacopa leaf) jota käytetään intialaisessa lääketieteessä kohtausten hoitoon. Koliini liittyy aivojen välittäjäainemetaboliaan (asetyylikoliini) ja jotkut ovat hyötyneet koliinilisästä. Fosfatidyyliseriini on myös yhdistetty koliinin lisäksi ainakin kohtauksista johtuviin muistihäiriöiden korjaamiseen, jos ei kohtausten vähenemiseen. Tauriinista on paljon käyttäjäkokemuksia ympäri maailman. Monet ovat saaneet siitä hyödyn, osa sellaisenaan, osa yhdistettynä 5-HTP-valmisteeseen ja osa kalsium- ja magnesium-valmisteeseen. Pieni osa on saanut kohtauksensa pahemmaksi tauriinilla. Tauriinia löytyy paljon kalasta ja lihasta.

Naisten kohdalla on havaittu, että progesteronin lisääminen vähentää kohtauksia. Estrogeenin lisääminen alentaa progesteronin ja estrogeenin suhdetta elimistössä, joten kannattaa välttää esimerkiksi ruokia jotka nostavat estrogeenipitoisuuksia ja syödä ruokia jotka nostavat progesteronipitoisuuksia ja pyrkiä välttämään progesteroni-estrogeenitasapainon häiriöitä.

Suoliston kunto on oleellinen asia. Erilaisissa tutkimuksissa on tehty löydöksiä, että suoliston bakteerien aineenvaihduntatuotteet voivat olla hermostolle myrkyllisiä. Ne pääsevät veriaivoesteen läpi ja vaikeuttavat esimerkiksi autistien oireita. Samalla periaatteella suoliston bakteerit voivat vaikeuttaa epileptikoiden kohtauksia. Suosittelen siivoamaan ruokavaliosta esimerkiksi kaiken turhan sokerin koska tämä vain ruokkii ”pahaa” bakteerikantaa”. Jos olet syönyt nuoruudessa tai lähiaikoina useamman antibioottikuurin, kannattaa kokeilla hyvin vahva maitohappobakteerikuuri ja tuoda ruokavalioon happamia tuotteita.

Kaikenlainen ruokavaliokokeilu ja itsehoito kannattaa tehdä lääkärin luvalla/valvonnassa. Koska jokainen epileptikko on erilainen, kannattaa näitä keinoja kokeilla varoen ja yksi kerrallaan. Joillekin voi olla apua, mutta joidenkin kohtaukset saattavat pahentua. Aineita ja keinoja käytiin tässä tarkoituksella vain pinnallisesti läpi, mutta kiinnostuneet voivat jatkaa tutkimuksia omilla tahoillaan.

Kirjoittaja: Timo Kettunen

Timo Kettunen

Tasan sitä, mitä sanotaan.

Lue koko esittely

Lue myös:

1 kommentti

 • Kiitos aiheenvalinnasta. Toivottavasti sekaan mahtuu muutama lisänäkökulma laajaan epilepsia & ruokavalio -kirjoitukseesi.

  – …”kohtauksen saaneen päätä tulisi pitää ehdottomasti paikallaan koko kohtauksen ajan, koska se saattaa hakata hervottomasti lattiaan.” -> Kouristusliikkeitä ei pidä väkisin estää, mutta pitää varmistaa, että henkilö ei satuta itseään kohtauksen aikana”. Kohtauksen ensiapu on kansalaistaito. Tärkeintä on pysyä kohtauksen saaneen lähellä, asettaa hänet kylkiasentoon heti kun kouristelu lakkaa, avata hengitystiet nostamalla leukaa kevyesti, että mahdolliset eritteet eivät mene henkeen ja seurata rauhallisesti mitä tapahtuu. Suuhun ei saa laittaa mitään. Mikäli kohtaus kestää yli 5 minuuttia tai uusii ennenkuin henkilö on toipunut edellisestä kohtauksesta, tulee soittaa ambulanssi 112 paikalle. Henkilöä ei tule jättää yksin ennenkuin on varmistettu, että hän on normaalisti tajuissaan ja tietää minne on menossa.
  – Löytyisikö ruokavaliosta apua epilepsiaan? Jos vastaus olisi helppo, niin epilepsiaa olisi paljon vähemmän. – Tämä lienee totta. Nykyisin vaikeahoitoista ja huonosti lääkehoitoon reagoivaa epilepsiaa hoidetaan Suomessakin ketogeenisella ja modifioidulla ketogeenisella ruokavaliolla (MAD,MKD). Erittäin harvinaisessa glukoositransportterihäiriössä tärkein hoito on ruokavaliohoito.
  Ruokavaliohoidon aloitus suunnitellaan AINA potilaan ja laajan asiantuntijajoukon yhteisellä päätöksellä ja sen toteutuksen ohjaamiseen osallistuu usean eri alan ammattihenkilöitä. Toteutus ei ole mitään ”kevyttä keittoa” arjessa, se vaatii hurjan tarkkaa tietoisuutta ja ymmärrystä mitä suuhunsa/ lapsen suuhun laittaa.

  – Epileptikko -sana laaja viljeleminen leimaa EPILEPSIAA sairastavan henkilön identiteettiä turhan laaja-alaisesti. Vrt. diabeetikko. Nähdäänkö henkilö sairautensa kautta, vai onko kyseessä ”epilepsiaa sairastava henkilö”.?? Ajatuksena vain.

  Mainitut lähteesi ovat hyvin spesifejä rajallisen potilasryhmän ja yksi rottakokeiden otos / otoksia:
  Soveltuvatko yleisellä tasolla olevan tärkeän aiheen käsittelyyn julkisesti? Näistä mainituista lähteistä ei mielestäni voi vetää mitään yleispäteviä johtopäätöksiä, vain arvailuita.
  – 1. lähde: 24 potilasta, joilla LÄÄKERESISTENTTI epilepsia..
  – 2. lähde: 43 potilasta, joilla TODETTU Sturge-Weberin syndrooma
  – 3. lähde: 6 potilasta, joille tehtiin ohimolohko-epilepsiakirurginen leikkaus, kahdelle trauman jälkeen
  – 4. lähde; paras tapa tukea kollageenin biosynteesiä on monipuolinen perusruokavalio..”best method to support collagen synthesis is by providing adequate host nutrition”.
  – 5. lähde; neonataalirotilla tehty tutkimus…

  Moni epilepsiaa sairastava aikuinen tai lapsen/nuoren vanhemmat tekisivät mitä tahansa että kohtaukset vähenisivät. Kohtauksille altistavista tekijöistä tiedetään varmuudella, että mm.nestetasapainon ja verensokeritason isot heittelyt voivat tietyillä henkilöillä altistaa kohtauksille. Muitakin kohtauksille altistavia asioita on olemassa, kuten esimerkiksi kuumeen nousu tai fyysinen / psyykkinen ylirasitus.

  Monipuolinen, terveellinen ruokavalio ja säännöllinen ateriarytmi ovat parasta ruokavaliohoitoa tavallisimpien epilepsiaa sairastavien henkilöiden kohdalla. Mitään ruokavalion ”rakettitiedettä” epilepsiaa sairastaville ei ole toistaiseksi keksitty.
  Hyvää Joulun odotusta!

Kommentointi on suljettu.