Eroon jenkkakahvoista Terveys

Eroon jenkkakahvoista

Jenkkakahvat, nuo vararenkaaksikin kutsutut pompulat ovat usean ihmisen riesana. Pienet makkarat eivät haittaa, mutta ovathan nuo rasvavarastot pidemmän päälle usein epäterveelliset – varsinkin jos niiden antaa evolvoitua kokonaiseksi repuksi.

Ja vaikka moni muuta väittää, niin harva niistä oikeasti pitää.

Joten, jos haluat päästä eroon jenkkakahvoista, onnistuuko se?

Kyllähän toki. Paikallinen rasvanpoltto on jo niin monessa asiayhteydessä joko todettu mahdottomaksi, tai ainakin niin minimaaliseksi, että siihen emme tässä artikkelissa edes puutu. Mainittakoon, että vaikka hyvässä kunnossa olevat keskivartalon lihakset pitävät pakettia tiivimmin kasassa, ei vatsalihaksia pumppaamalla pääse vyötärön omasta turvatyynystä eroon.

Liiku. Liikunnan ei tarvitse välttämättä olla sata lasissa tehtyä överipaahtoa, pääasia että liikkuu vähintään muutaman tunnin viikossa edes jonkinlaisella sykkeellä. Liikunta parantaa elimistön kykyä käsitellä glukoosia joka auttaa muun muassa insuliiniaineenvaihdunnan kautta pääsemään eroon keskivartalolihavuudesta (Ross et al. 2015). Ja mikä tärkeintä, liiku itsellesi mieleisellä tavalla. Väkisin vääntäminen laskee motivaatiotasi vain entisestään. Monella on hyviä kokemuksia korkean intensiteetin liikunnasta ja sen ylivertaisesta kyvystä polttaa rasvaa. Tämä väite näyttäisi monen kohdalla toteutuvankin, mutta se ei ole mikään autuaaksi tekevä liikuntamuoto. Kovatehoinen liikunta nimittäin rasittaa elimistöä ja jos palautumisen unohtaa, alkavat stressitasot nousta ja liikunta voi kääntyä itseään vastaan.

Syö terveellisesti. Tätä kohtaa nyt tarvitsee sen kummemmin korostaa. Lisää ruokaasi kasviksia ja marjoja ja jätä prosessoidut ruoka-aineet pois poikkeen. Satunnainen herkuttelu on luonnollisesti sallittua, mutta sokerikasassa rypeminen ja eineksillä eläminen ei johda yleensä kovinkaan positiivisiin tuloksiin. Vaihda viljat täysjyvään ja lisää ruokavalioosi kuitua. Maistele luonnon antimia. Älä myöskään näe nälkää vaan pyri pitämään yllä itsellesi luontaista ruokailurytmiä. Jos olet koko päivän vähällä ruoalla, niin melko varmasti iltapalalla menee vähän ekstraa.

Nuku tarpeeksi. Univaje tahtoo sotkea hormonitoiminnan ja varsinkin insuliini- ja rasva-aineenvaihdunnan ottaessa osumaa, rasvaa alkaa varastoitua astetta tehokkaammin (Davies et al. 2014). Unesta ja sen vaikutuksesta hormoneihin ja rasvan tiristelyyn kirjoittelin vasta Lihastohtorin blogiin, tsekatkaa myös se.

Älä ryynää alkoholia. Ryypiskely estää lipolyysiä (rasvojen hajotusreaktio elimistössä) ja lisää tätä kautta rasvan varastoitumista elimistöön (Sonko et al. 1994). Vaste on suurempi jos aterialla tai sen jälkeen riivitään viinaksia. Jätä siis alkoholi minimiin kun metsästät timmimpää vyötäröä.

Älä stressaa. Tämä on oikeastaan tärkein asia heti hyvien unien jälkeen… itse asiassa hyvät unet ja stressittömyys kulkevat käsi kädessä. Sen lisäksi että stressillä on hyvin paljon negatiivisia vaikutuksia, se lisää muun muassa elimistön kortisolivastetta (Duan et al. 2013; González-Cabrera et al. 2015). Kohonnut kortisolivaste on yhdistetty keskivartalolihavuuteen (Ljung et al. 2002). Stressiä ja kohonneista kortisolitasoja voi kokeilla alentaa myös ruokavaliolla ja ravintolisillä. Eräs viime aikoina useasti vastaan tullut superduperfoodi jolla on myös tutkimusten mukaan stressiä lieventäviä ja kortisolitasoja alentavia vaikutuksia, on ashwagandha (Examine.com). Sekään ei ole mikään pelastaja jos muut asiat eivät ole kunnossa, mutta sitä voi kokeilla, kunhan muistat ensin käydä mittauttamassa kortisolitasosi. Kortisolitasot kannattaa mitata syljestä ja otattaa sekä aamu- että iltanäyte.

Lähteet/ lisää luettavaa:

Davies SK, Ang JE, Revell VL, Holmes B, Mann A, Robertson FP, Cui N, Middleton B, Ackermann K, Kayser M, Thumser AE, Raynaud FI, Skene DJ. Effect of sleep deprivation on the human metabolome. Proc Natl Acad Sci U S A. 2014 Jul 22;111(29):10761-6.

Duan H, Yuan Y, Zhang L, Qin S, Zhang K, Buchanan TW, Wu J. Chronic stress exposure decreases the cortisol awakening response in healthy young men. Stress. 2013 Nov;16(6):630-7.

González-Cabrera J, Fernández-Prada M, Iribar-Ibabe C, Peinado JM. Acute and chronic stress increase salivary cortisol: a study in the real-life setting of a national examination undertaken by medical graduates. Stress. 2014 Mar;17(2):149-56.

Ljung T, Ottosson M, Ahlberg AC, Edén S, Odén B, Okret S, Brönnegård M, Stierna P, Björntorp P. Central and peripheral glucocorticoid receptor function in abdominal obesity. J Endocrinol Invest. 2002 Mar;25(3):229-35.

Ross R, Hudson R, Stotz PJ, Lam M. Effects of exercise amount and intensity onabdominal obesity and glucose tolerance in obese adults: a randomized trial. Ann Intern Med. 2015 Mar 3;162(5):325-34.

Sonko BJ, Prentice AM, Murgatroyd PR, Goldberg GR, van de Ven ML, Coward WA. Effect of alcohol on postmeal fat storage. Am J Clin Nutr. 1994 Mar;59(3):619-25.

Kirjoittaja: Timo Kettunen

Timo Kettunen

Tasan sitä, mitä sanotaan.

Lue koko esittely

Lue myös: