Fitness - Anna Virmajoki Kuva: Pakkotoisto.com - Mike Fitness

Fitness kilpaurheiluna

Fitness ei ole enää vain trendi ja harrastus. Valtakunnallisen liikunta- ja urheiluorganisaation eli Valo RY:n syyskuun alussa antaman hyväksynnän myötä se on nyt virallisesti tunnustettua kilpaurheilua Suomessakin.

Täällä käytävien isoimpien kilpailujen kattojärjestö on IFBB, eli International Federation of Bodybuilding and Fitness. IFBB on maailman suurin fitness- sekä kehonrakennuslajien liitto, joka noudattaa WADAn antidoping -ohjelmaa.

On olemassa monia muitakin liittoja ympäri maailman jotka järjestävät kilpailuja, mutta yksikään niistä ei IFBB:n tapaan järjestä antidoping -testejä. IFBB:llä on myös oma tuomaritoimikuntansa, joka päättää tuomareiden koulutuksesta, valvoo sääntöjen noudattamista, sekä lähettää urheilijoita kansainvälisiin kilpailuihin. Tämän ohessa IFBB järjestää kilpailuihin valmistavia leirejä urheilijoille, sekä kouluttaa valmentajia.

Fitness kilpaurheiluna erotellaan kahteen osaan; amatööri- ja ammattilaistasolla kilpailevien urheilijoiden kesken. Amatööritasolla Suomessa kilpaillaan kuudessa eri sarjassa:

 • Fitness on laji, jossa haetaan notkeaa sekä akrobaattista, urheilullisen naisellista ja liikunnallista fysiikkaa. Sarjassa käydään minuutin pituinen vapaa-ohjelma, sekä neljäsosa vertailut.
 • Bikini Fitnessissä haetaan sopusuhtaista, ei liian lihaksikasta, eikä liikaa lihaserottuvuutta omaavaa, terveennäköistä huoliteltua ulkonäköä sekä fysiikkaa. Alkukilpailussa käydään yleiset fysiikkavertailut. Kuusi finaaliin selvinnyttä esittävät t-kävelyn.
 • Body Fitness eroaa bikini- sekä fitnesssarjoista jo lihaksikkaammalla sekä astetta kireämmällä fysiikalla, kuitenkin hyvin paljon naisellisuutta painottaen sekin. Kuten Bikinissä, BF:ssä käydään ensin vertailut ja lopuksi finalistit esittävät t-kävelyn.

Bikini- ja Body Fitnessissä kilpaillaan pituusluokittain, juniorisarjassa 16 – 23-vuotiaat, yleisessä sarjassa yli 23-vuotiaat, sekä masterssarjoissa yli 35 ja yli 45-vuotiaille.

Neljäsosakäännökset ovat pakollisia vertailukäännöksiä aina oikealle, lajista riippuen käännös tai näytettävä asento saattavat poiketa toisistaan. Yleisesti on kuitenkin tarkoitus näyttää tuomareille näkymä edestä, näkymä sivulta, näkymä takaa, näkymä toiselta sivulta ja näkymä taas edestä. Jokainen finalisti suorittaa kerrallaan maksimissaan 30 sekuntia kestävän t-kävelyn, jonka täytyy sisältää näkymä edestä, sivuilta ja takaa kuitenkin niin, että kilpailija saa itse tuoda parhaimpia puoliaan esille. T-kävelyn nimi tulee siitä, että lavalla kävellään t-kirjaimen muotoisesti aloittaen kävelystä kohti tuomareita.

 • Women’s Physique -sarjassa haetaan jo selkeää lihaserottuvuutta ja kireyttä. Arvostelukriteerinä on myös naisellinen kauneus. Lajissa on pakolliset asennot eli poseeraukset, sen näin muistuttaessa jo naisten kehonrakennusta. Sarjassa käydään vertailut ja pakolliset asennot. Finalistit esittävät lisäksi puolen minuutin vapaa-ohjelman jokainen.
 • Men’s Physique -kilpailussa miehillä saa olla selkeää lihaserottuvuutta, mutta sen on oltava esteettisesti kauniin näköistä. Sarjassa kilpaillaan pituusluokittain. Alkukilpailussa esitetään näkymä edestä, takaa ja molemmilta sivuilta. Finaalissa kuusi parasta esittävät vielä lavan keskelle kävellen, tuomareiden eteen vertailut edestä, takaa ja molemmilta sivuilta.
 • Classic Bodybuilding eli CBB muistuttaa jo kehonrakennusta pakollisine asentoineen. Kilpailijan pitää olla lihaksikkaan urheilullinen. CBB kilpaillaan pituusluokissa, joissa paino suhteutetaan pituuteen. Sarjassa esitetään vertailuasennot ja pakolliset asennot. Kuusi parasta finalistia esittää minuutin pituisen oman vapaaohjelmansa.

Amatööritasolla kilpaillaan Suomessa myös miesten kehonrakennussarjoissa alle 80 kg, alle 90 kg sekä yli 90 kg. Kehonrakennuksessa käydään läpi pakolliset asennot eli tuplahauikset edestä, leveä selkä edestä, rinta sivulta, tuplahauikset edestä, leveä selkä takaa, ojentaja sivulta sekä vatsat ja reisi. Jokainen finalisti esittää minuutin pituisen vapaa-ohjelman. Kehonrakennuskilpailuissa järjestönä on Suomen Kehonrakennusliitto RY.

Ammattilaistasolla vastaavat kilpailut ovat:

 • Fitness
 • Bikini Fitness
 • Figure eli Body Fitness
 • Women’s Physique
 • Men’s Physique
 • Bodybuilding (naisten ja miesten kehonrakennuksen ammattilaissarjat)

Suomessa IFBB järjestää kilpailuja keväällä. Se on myös karsinta EM-kilpailuihin ja syksyn SM-kilpailuihin. Samalla mittelöidään Masters SM -tittelistä. Syksyllä vuorostaan järjestetään karsintakilpailuja useassa kaupungissa SM -kilpailuun, sekä Arnold Amateur -kilpailuun.

Vuoden kohokohtana voidaan pitää syksyllä käytävää SM -kilpailua, ja Suomen toistaiseksi ainoaa ammattilaiskilpailua, joka on myös messutapahtumana laajuudeltaan ainutlaatuista Suomessa. Tämänvuotiset kisat järjestetään 11.- 12. lokakuuta Nordic Fitness Expossa.

Artikkelin kuvituskuvassa Suomen kansainvälisesti menestynein, sekä ensimmäinen ammattilaistasolle siirtynyt Bikini Fitness -urheilija Anna Virmajoki.

Kirjoittaja: Tytti Kajasniemi

Tytti Kajasniemi

Tytti Kajasniemi on kuntosalin suurkuluttaja ja lyhyestä kilpailu-urastaan huolimatta jo vahvat meriitit kerännyt IFBB Women's Physique kilpailija. Ammatiltaan Tytti on FAF Personal Trainer sekä IFBB Valmentaja.

Lue koko esittely

Lue myös: