Bikini Fitness Fitness

Haaveena Bikini Fitness

Jokaisessa kilpaurheilulajissa tarvitaan kilpailuviettiä. Ja jokaisella ihmisellä se on, toisilla vain kovempi. Bikini Fitness on laji, jossa kynnys lähteä kilpailemaan on muita lajeja matalampi. Kenties jopa liian matala.

Et välttämättä tarvitse vuosien urheilutaustaa, tai kuntosalitaustaakaan, etkä edes lihaksikasta vartaloa valmiiksi.

Bikini Fitness on hyvin ulkonäkökeskeinen laji, jossa merkitsee paljon myös siihen sopiva rakenne. Jos vyötärö on luonnostaan paksu, ja normaalielämän dieetitkin ovat menneet kärsimyksen kautta, kilpalavoille tavoittelu ei ole välttämättä se oikea valinta. Toki lajissa jossa lihaksikkuus ei ole pääasia, on fysiikkaakin helpompi muokata kriteerien mukaiseksi.

Bikini Fitness SM Overall 2014 Lewin - Malytcheva - Wilkins
Bikini Fitness SM Overall 2014
Lewin – Malytcheva – Back
Jos kuitenkin olet tehnyt päätöksen kilpailemisesta, ensiarvoisen tärkeää on hankkia asiantunteva valmentaja.

Hyvä sellainen ei takaa sinulle automaattisesti menestystä kisoissa, saati rakenna pilvilinnoja valmiiksi. Valmentajan tehtävä on olla ennen kaikkea rehellinen, kehittää ja viedä sinua eteenpäin. Fyysisen valmennuksen sekä ruokavalio-ohjauksen ohessa valmentajalla on kilpailuun valmistauduttaessa suuri merkitys myös henkisenä tukena.

Se, että paras ystävä kilpailee, ei tarkoita, että myös sinun pitää kilpailla. Kysy siis itseltäsi onko sinulla aidosti halua ja motivaatiota kilpailla ja rahkeet siihen. Mieti omia tavoitteitasi, ja keskustele niistä valmentajasi kanssa.

Kilpaurheilu vaatii paljon, myös uhrauksia. Ovatko perhe-elämä ja työ/opiskeluasiat kunnossa? Mieti, mistä olet valmis tinkimään lajin takia. Ajattele kuitenkin positiivisesti, kilpaileminen voi avata uusia ovia ja kehittää sinua muillakin elämän osa-alueilla. Ulkoiset asiat eivät takaa kilpailuun valmistautumisessa automaattisesti onnea, muttei kaiken tarvi vaikeimman kauttakaan mennä. Myös sinä itse pystyt vaikuttamaan henkiseen jaksamiseesi.

Varaudu myös rahalliseen panostukseen.

Hyvin suunniteltu ei kuitenkaan ole valmiiksi tehty fitnesslajeissa. Kun kilpailuvälineenä on oma keho, voi tapahtua myös yllättäviä, ennalta arvaamattomia asioita, jotka saattavat pahimmassa tapauksessa keskeyttää kilpailuun valmistautumisen tai siirtää sitä.

Kyseessä on arvostelulaji, tuomarit antavat pisteet lajille suunniteltujen kriteerien mukaisesti. Sijoitukseen vaikuttaa vain kilpailutilanne. Tärkeää kehityksen kannalta on käydä kilpailutilanne objektiivisesti läpi myös jälkikäteen, ja löytää parantamista vaativat asiat. Näin hyvä valmentaja osaa viedä sinua eteenpäin.

Kirjoittaja: Tytti Kajasniemi

Tytti Kajasniemi

Tytti Kajasniemi on kuntosalin suurkuluttaja ja lyhyestä kilpailu-urastaan huolimatta jo vahvat meriitit kerännyt IFBB Women's Physique kilpailija. Ammatiltaan Tytti on FAF Personal Trainer sekä IFBB Valmentaja.

Lue koko esittely

Lue myös: