Fitness-urheilija Fitness

Harrastajasta kilpaurheilijaksi

Fitness-urheilijaksikaan ei synnytä yhdessä yössä, eikä kaikista ole huipulle. Fitness-urheilija voi kuitenkin kehittyä kaiken ikää ja harjoittelemalla parantaa fysiikkaansa. Kilpailemisen muodikkuus ja trendi vie kilpailulavalle nykyään monet hyvin lyhyellä harjoittelutaustalla. Lähtökohtana itse kilpaileminen, eikä niinkään palava halu treenata kovaa, syödä oikein ja rakkaus itse lajiin.

12380-nicole-wilkins-77_finalVarsinkin Bikini Fitness sekä Body Fitness ovat lyhyessä ajassa muuttuneet muoti-ilmiöksi ja yhä useampi haluaa myös kilpailla. Kun mietitään ammattilaisia, oli kyseessä mikä tahansa laji, kannattaisi muistaa, että yleensä harjoittelu- ja harrastajataustaa on takana jo vuosia. Kenestäkään ei ole tullut ammattilaista muutamassa kuukaudessa. Kaikkien ei tarvitse myöskään kurkottaa tähtiin ollakseen jotain.

Yhtälailla on hienoa nauttia omasta hyvinvoinnista, syödä oikein ja käydä salilla vain harrastamassa.

Fitnesslajeissa on kyse hyvän fysiikan ohessa myös geeneistä, sekä henkisestä jaksamisesta. Kaikki eivät luontaisesti omaa kapeaa vyötäröä, leveää hartialinjaa eivätkä pyöreitä lihaksia. Näitä ominaisuuksia on mahdollista kuitenkin kehittää ajan myötä.

Monilla ruokavalion tärkeys tulee eteen vasta, kun jo aloitetaan valmistautuminen ensimmäiseen kilpailuun. Tässä kasvaa myös valmentajan vastuu. Hyvä valmentaja näkee potentiaalin, mutta osaa myös olla rehellinen. Katteettomia lupauksia voitosta ja pilvilinnojen rakentamisesta on turha antaa, kyseessä on arvostelulaji sarjasta riippumatta. Lavalla ratkaisee vain sen hetkinen kunto. Se mitä tapahtuu tai on tapahtumatta kilpailuun valmistautumisen aikana, jää omaksi kokemukseksesi.

Jälkimmäisessä kuvassa Nicole Wilkins, nelinkertainen Figure Olympia -voittaja.
Kuva: www.pakkotoisto.com / Muscural Development Dan Ray.

Kirjoittaja: Tytti Kajasniemi

Tytti Kajasniemi

Tytti Kajasniemi on kuntosalin suurkuluttaja ja lyhyestä kilpailu-urastaan huolimatta jo vahvat meriitit kerännyt IFBB Women's Physique kilpailija. Ammatiltaan Tytti on FAF Personal Trainer sekä IFBB Valmentaja.

Lue koko esittely

Lue myös: