Tiede

Hedelmät ja vihannekset hoitavat mieltä

Hedelmät ja vihannekset ovat terveellisiä, sen pitäisi olla kaikille jo selvää. Nyt on todettu, että kasvisosasto liittyy myös mielenterveyteen.

Kasvisten syönti on tärkeää ja monet aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että viisi (1) tai seitsemän (2) annosta kasviksia ja hedelmiä päivittäin syövät alentavat riskiään kuolla ennenaikaisesti. Myös sydänsairauksien ja syövän riski pienenee.

Tutkijoiden mukaan jo suositeltavat 5 annosta (2,5 cups = n. 6,25 dl) päivässä riittää tuomaan hyödylliset vaikutukset vallan hyvin esiin. Kasvikset näyttäisivät tuovan paremman suojan kuin hedelmät, joista kuitenkin sekä tuoreet että kuivatut näyttävät antavat suunnilleen samanlaisen hyödyn (2). Säilykehedelmät eivät tuo samanlaista hyötyä, vaan päinvastoin, saattavat nostaa sairastumisriskiä lisätyn sokerin takia.

Englannissa tehdyssä tutkimuksessa (3) todettiin, että mitä suurempaa hedelmien ja vihannesten saanti oli, sitä suurempi oli todennäköisyys että ihminen voi hyvin henkisesti. Tutkijat analysoivat lähes 14000 vähintään 16-vuotiaan ravitsemusdataa ja totesivat, että 35,5 % niistä joilla oli hyvä fiilis, söivät vähintään 5 annosta kasvista ja hedelmää päivässä. Myös tupakointi yhdistettiin henkiseen hyvinvointiin.  Hedelmien ja kasvisten nautiskelu liittyykin todennäköisesti terveisiin elintapoihin ylipäätään. Hedelmien ja kasvisten lisääminen ruokavalioon saattaisi olla yksi hyvä tapa käynnistää terveet elämäntavat samalla kun jätetään tupakka pois.

Gains.fi suosittelee ehdottomasti sekä kasvisten, että hedelmien nautiskelua päivittäin.

Lähteet/ lisää luettavaa:

1. Fruit and vegetable consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ. 2014 Sep 3;349:g5472.

2. Oyebode O, Gordon-Dseagu V, Walker A, Mindell JS. Fruit and vegetable consumption and all-cause, cancer and CVD mortality: analysis of Health Survey for England data. J Epidemiol Community Health. 2014 Sep;68(9):856-62.

3. Stranges S, Samaraweera PC, Taggart F, Kandala NB, Stewart-Brown S. Major health-related behaviours and mental well-being in the general population: the Health Survey for England. BMJ Open. 2014 Sep 19;4(9):e005878.

Kirjoittaja: Timo Kettunen

Timo Kettunen

Tasan sitä, mitä sanotaan.

Lue koko esittely

Lue myös: