Henkinen stressi Tiede

Henkinen stressi ja sydän

Stressi voidaan jakaa fyysiseen ja henkiseen. Molemmilla on sydämeen liittyviä vaikutuksia, mutta henkinen stressi painaa paketissa paljon enemmän. Henkisen stressin sydämen hapensaantia vähentävät vaikutukset ovat suuremmat naisilla, naimattomilla miehillä ja yksin asuvilla (1).

Stressi onkin ylipäätään sydänsairauksien riskitekijä. Myös esimerkiksi kroonista altistumista lentokoneiden ja liikenteen melulle pidetään sydänsairauksien riskitekijänä, joskin vielä ei tiedetä kuinka suuri osa riskistä muodostuu ilmansaasteista. Unettomuudella ja sydänsairauksilla on myös havaittu olevan väestötason yhteys (2).

Henkinen stressi näkyy eri tavoin miehissä ja naisissa (3). Vasta julkaistussa tutkimuksessa jo hoitoa sydänsairauteensa saavat ihmiset (56 naista ja 254 miestä) tekivät henkisesti stressaavia tehtäviä ja harjoittelivat sen jälkeen juoksumatolla (fyysinen stressi). Miehillä oli enemmän henkisestä stressistä johtuvia muutoksia verenpaineessa ja sykkeessä, mutta naisilla henkinen stressi ilmeni hapenpuutteena sydämessä. Lisäksi naisilla ilmeni enemmän verihiutaleiden yhteenkoostumista (mahdollinen tulppavaara). Henkinen stressi vähensi positiivisia tunteita ja lisäsi negatiivisia tunteita enemmän naisilla kuin miehillä.

Vaikka iso osa tutkimuksista on tehty sydänsairailla ihmisillä, on henkisellä stressillä suuri merkitys sydänterveyteen. Rentoudu ja tee esimerkiksi hengitysharjoituksia, sillä hengityksen rytmillä on suora vaikutus sykkeeseen. Opettele stressinhallintaa vaikka ruokavalion avulla ja harjoita mieltäsi joka päivä.

Lähteet/ lisää luettavaa:

1. Jiang W, Samad Z, Boyle S, Becker RC, Williams R, Kuhn C, Ortel TL, Rogers J, Kuchibhatla M, O’Connor C, Velazquez EJ. Prevalence and clinical characteristics of mental stress-induced myocardial ischemia in patients with coronary heart disease. J Am Coll Cardiol. 19 February 2013.

2. Laugsand LE, Strand LB, Platou C, Vatten LJ, Janszky I. Insomnia and the risk of incident heart failure: a population study. Eur Heart J. 1 June 2014.

3. Sex Differences in Platelet Reactivity and Cardiovascular and Psychological Response to Mental Stress in Patients With Stable Ischemic Heart Disease: Insights From the REMIT Study, Zainab Samad et al., published in the Journal of the American College of Cardiology, 13 October 2014.

Kirjoittaja: Timo Kettunen

Timo Kettunen

Tasan sitä, mitä sanotaan.

Lue koko esittely

Lue myös: