Kuva: Flic.kr/p/kSxxk4 Hyvinvointi

Hyvinvoinnin kulmakivet

Mistä hyvinvointi koostuu? Mitkä ovat hyvinvoinnin kulmakivet? Ihmiskunta on väännellyt ja käännellyt asiaa kautta historian. Välillä tuloksissa ollaan menty metsään ja välillä osuttu suhteellisen lähelle. Luonnollisesti erilaisten mallien tulkinta johtuu myös yksilöstä itsestään.

Yksi malli on tutkia hyvinvointia viiden erilaisen elementin kautta. Nämä elementit, hyvinvoinnin perustarpeet, eivät ole tarkkoja määritteitä vaan suuntaviivoja.

Ja jos suuntaviivat ovat hukassa, niin silloin täytyy ottaa vuoropuhelu itsensä kanssa. Tärkeintä on, että itsellään on vapaus valita ja päättää missä suhteessa elementtejä painottaa.

Hyvinvoinnin viisi elementtiä

Välttämättömät asiat muodostavat yksilön identiteetin. Mikä olet sukupuoleltasi tai mikä haluaisit olla sekä missä kulttuurissa elät tai missä haluaisit elää. Välttämättömiin asioihin kuuluu myös henkinen puoli jota ei tarvitse tässä yhteydessä määritellä. Itsestään huolehtiminen niin fyysisesti kuin psyykkisesti ja omien tarpeiden mukaan on välttämättömien asioiden summa.

Sosiaalisuus käsittää ympäristön vuorovaikutuksen. Ihminen tarvitsee rakkautta erilaisissa muodoissa. Vaikka fyysinen rakkaus on erittäin tärkeää, niin kaikenlainen välittäminen ja empatia kuuluvat sosiaalisuuteen. Osallistuminen ja yhteisöllisyys tai erakoituminen ja yksinäisyys. Ne ovat yksilön valintoja.

Selviytymiskeinot auttavat pääsemään yli niin pienistä kuin suurista esteistä ja ne ovat jokaisella erilaiset. Henkilökohtaiset stressinhallintakeinot sekä realistiset ajatukset ja odotukset tulevasta estävät liekkiämme sammumasta liian pian. Vapaa-aika on yksi tähän kategoriaan kuuluvista osa-alueista, sillä jokainen tarvitsee sitä tietyn määrän. Selviytymiskeinot kulminoituvat itsekunnioitukseen, joka on välttämätön elementti elämässä eteenpäin pääsemiseksi.

Mainos
Mainos

Fyysinen hyvinvointi koostuu yksilöllisestä ruokavaliosta ja liikunnan tyypistä sekä henkilökohtaisista elämäntavoista. Fyysinen hyvinvointi sotketaan turhan usein selviytymiskeinoihin tai henkiseen puoleen. Näin ei tulisi tehdä, koska muuten malli vääristyy ja painotus heilahtaa epätasapainoon. Fyysinen hyvinvointi tulisi käsitellä aina omana osa-alueenaan.

Luova elementti koostuu ajatuksista ja tunteista sekä työnteosta, mutta ennen kaikkea kontrollista. Jos luova puoli ei ole kontrollissa, niin hyvinvointi karkaa helposti käsistä. Liika työ, yltiöpositiiviset ja -negatiiviset ajatukset, ylikorostuneet tunteet tai puutteellinen kontrolli takaa sen että elämä ja hyvinvointi eivät ole tasapainossa.

Näiden viiden elementin keskellä on ihminen.

Sinä.

Yhdenkään viidestä edellä mainitusta osa-alueesta ei tule olla välttämättä täydellinen, vaan riittää että kaikista otetaan itselle omaan elämäntilanteeseen sopiva palanen. Täydellisyyden tavoittelu ei kuulu hyvinvoinnin kulmakiviin, eikä siihen ole olemassa mitään ennalta määrättyä mallia.

Hyvinvoinnin koostumus on viidestä elementistä summautuva ihminen.

Kirjoittaja: Timo Kettunen

Timo Kettunen

Tasan sitä, mitä sanotaan.

Lue koko esittely

Lue myös:

1 kommentti

  • Voiko lihasmassa vähentyä ja rasvamassa lisääntyä,kun lopetin liikunnan keväällä 6.2.-27.3.11?

Kommentointi on suljettu.