Juokseminen Tiede

Juokseminen voi hidastaa ikääntymistä

Tuoreen tutkimuksen mukaan muutaman kerran viikossa juokseva iäkkäämpi ihmisosasto kuluttaa energiaa saman verran kuin parikymppiset kävelijät. Coloradolaisessa tutkimuksessa laitettiin 15 miestä ja 15 naista (keski-ikä 69) kipittelemään juoksumatolle eri vauhtia (1). Suorituksen aikana heiltä mitattiin hapenkulutus ja hiilidioksidin tuotto. Tutkimukseen pääsyn ehtona oli vähintään puoli vuotta kestänyt säännöllinen juoksuharrastus (vähintään 3 kertaa viikossa ja vähintään 30 minuuttia kerrallaan).

Tutkijat huomasivat, että ne jotka harrastavat juoksua, pystyvät myös kävelemään taloudellisemmin kuin ne jotka harrastavat vain kävelyä. Juokseminen siis pitää yllä kävelyn taloudellisuutta ja mahdollistaa näin helpomman liikkumisen paikasta toiseen. Tästä he tekivät johtopäätöksen, että paljon juoksevilla säilyy lihaksissa enemmän mitokondrioita ja tämä taas edesauttaa ylläpitämään aineenvaihdunnan hyvällä tasolla. Näin ollen juokseminen tuo lisää hyviä elinvuosia ja voi hidastaa ikääntymistä.

Juoksemisen vaikutuksia ikääntymiseen on tutkittu aikaisemminkin. Aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä tutkimuksessa todettiin, että edes 5-10 minuuttia päivässä juoksevilla havaittiin positiivisia muutoksia elimistössä (2). Liiallinen juoksu voi olla jopa haitaksi, mutta päivittäinen lyhytkin juoksulenkki voi tuoda jopa kolme vuotta lisää hyvää elinaikaa.

Huom! Tämä ei vähennä iäkkäiden ihmisten lihaskuntoharjoittelun tarvetta. Suosittelenkin hopeakettuja ottamaan harjoitusohjelmaansa sekä sosiaalista käppäilyä, ikääntymistä estävää juoksua, että vastusharjoittelua.

Lähteet/ lisää luettavaa:

1. Ortega JD, Beck ON, Roby JM, Turney AL, Kram R. Running for exercise mitigates age-related deterioration of walking economy. PLoS One. 2014 Nov 20;9(11):e113471.

2. Lee DC, Pate RR, Lavie CJ, Sui X, Church TS, Blair SN. Leisure-time running reduces all-cause and cardiovascular mortality risk. J Am Coll Cardiol. 2014 Aug 5;64(5):472-81.

Kirjoittaja: Timo Kettunen

Timo Kettunen

Tasan sitä, mitä sanotaan.

Lue koko esittely

Lue myös: