Kaverisektori Psykologia

Kävele ulos kaverisektorilta

Friendzone eli kaverisektori on erityisesti miesten suosima termi tilanteesta, jossa kiinnostuksen kohteena oleva nainen haluaa olla ”vain ystäviä”. Karkea jako on hyvin selvä. Nainen tahtoo miehen joko rakastajakseen, kumppanikseen tai ystäväkseen. Toki aviomies on kaikkea edellämainittua, mutta todelliselle ystäväsektorille joutuneesta ei tule tällaista all in one -pakkausta. Ikinä.

Tässä kirjoituksessa keskityn erityisesti miesten kohtaamiin kaverisektoriongelmiin, koska miehet näistä eniten tuntuvat kärsivän. Näkökulma sopii kuitenkin ihan kelle tahansa, joten ohjeista kannattaa ottaa ideoita omaan toimintaan, oli sitten friendzonetettu nainen tai mies.

Mies saa yleensä kaverisektori -luokituksen kohdatessaan naisen, joka:
a. Ei ole hänestä tarpeeksi kiinnostunut ryhtyäkseen seksi- tai parisuhteeseen.
b. Ei tajua miehen pienistä epäsuorista vihjeistä tai näiden puuttumisesta johtuen, että mies on kiinnostunut.

Näissä tapauksissa ei ole paljoa tehtävissä. Jos nainen ei ole kiinnostunut, kiinnostus ei tule yleensä nousemaan sille tasolle, että nainen haluaisi seurustella tai olisi onnellinen seurustelusuhteessa, vaikka siihen puoliväkisin lähtisikin. Seksi on mahdollista, mutta sekään ei tule olemaan naiselle niin ihmeellinen kokemus, etteikö hän siirtyisi eteenpäin heti tilaisuuden tullen. Eli löytäessään kumppaniehdokkaan, josta on kunnolla kiinnostunut.

Naisten tekemät aloitteet

Suurin osa naisista ei tee muita kuin epäsuoria aloitteita. Tästä johtuen aloitekyvytön mies tai mies joka odottaa liian kauan, päätyy kaverisektorille sekeästi useammin kuin aktiivisemmat ja suoremmat lajitoverinsa. Tavoitellut naiset saavat niin paljon yrityksiä osakseen, että heidät on helppo menettää jollekin, joka ei mieti ensimmäistä siirtoaan kuukausia.

Naiset itse tekevät enemmän epäsuoria aloitteita, joista mies joutuu yleensä jatkamaan suoralla aloitteella. Jos suhde ei etene tähän suoran puheen vaiheeseen, latistuu jännite. Nainen ei pidä miestä pitkäaikaisesti ystävän ja rakastajan välimaastossa.

Mainos
Mainos

Kaverisektori – poispääsy?

On kuitenkin tilanteita, joissa friendzonelta on mahdollista päästä pois, koska kyse on potentiaalisesti väliaikaisesta vaiheesta. Tällöin taustalla ei ole kiinnostuksen puute, vaan:

a. Nainen ei halua sotkea omaa tai toisten parisuhdetta/perhe-elämää. Toisin sanoen nainen tai häntä yrittävä mies on varattu.
b. Naisella on meneillään todella vaativia omia prosesseja. Ongelmia fyysisen tai henkisen terveyden kanssa, vaativia työprojekteja tai määrätietoisia tavoitteita, jotka mies ehkä sotkisi. c. Nainen aistii miehessä uhkan omalle terveydelleen tai henkiselle tasapainolleen.

Näissä tilanteissa on mahdollista selvittää kuviot, voittaa esteet ja siirtyä eteenpäin. Yksinkertaisuudessaan kyse ei ole siis edes varsinaisesta friendzonetuksesta, vaan pysyvistä esteitä tai hidasteita, ihan oman valinnan mukaan.

Aidon friendzonetuksen syy on siis yksinkertainen. Naista ei kiinnosta.

Sillä ei ole väliä kiinnostaako naista vähän vai ei ollenkaan. Häntä ei kiinnosta tarpeeksi. Kiinnostus voi myös aaltoilla, jolloin nainen hairahtuu hetkeksi, mutta palaa nopeasti kiinnostuksen riittämättömyyteen. Pahimmillaan prosessi satuttaa kumpaakin osapuolta pahasti ja tuhlaa suunnattomasti aikaa. Surullisimmissa tilanteissa mies on saattanut kerätä rohkeutta aloitteen tekemiseen vuosia. Vielä surullisemmissa hän on kehittänyt pakkomielteen naista kohtaan ja jättänyt huomioimatta muita naisia, joiden kanssa hänen olisi mahdollista rakentaa toimivampi suhde, joka perustuu molemminpuoliseen kiinnostukseen.

Friendzoneen jumittuvan miehen tyypillisessä fantasiassa nainen ei ole vielä ymmärtänyt omaa parastaan eli sitä, että häneen ihastunut mies on juuri se oikea. Naisen täytyisi vain havahtua tähän. Sitä odotellessa…

Mitä on tehtävissä?

Annan seuraavaksi erikseen ohjeet naisille ja miehille, koska kummallakin osapuolella on vastuunsa tilanteen korjaamisesta ja ennaltaehkäisemisestä jatkossa. Lisäksi annan lopuksi kaikenkattavan yleisohjeen, jolla elämä muuttuu ennen pitkää helpommaksi mutta myönteisellä tavalla jännittävämmäksi.

Mies: Jos olet junnannut pitkän aikaa ystävyyssuhteessa ihastuksesi kanssa ja huomaat, että tilanne nakertaa hyvinvointiasi ja itsetuntoasi, lähde kävelemään. Tee sitä ennen tyylikäs aloite ja katso mihin se johtaa. Mikäli et saa vastakaikua, etsi mitä tahansa uutta tilalle. Voit tunteidesi tasoituttua ja uusia naisia löydettyäsi korjailla suhteen, jos sen ystävyysarvo on tarpeeksi korkea ja vastavuoroisuutta on riittävästi.

Opettele jatkossa tekemään aloitteet ajoissa. Liian pitkään odotteleminen ei kannata nykypäivänä. Jos nainen on oikeasti kiinnostunut, et saa häntä pysyvästi kiinnostuneeksi pelimiestaktiikoilla. Voit saada väliaikaisia pikavoittoja ja seksiä, mutta todellisen, terveeltä pohjalta lähtevän parisuhteen rakentamiseen peliteoriat eivät auta. Niillä ei voi muuttaa omaa persoonaa, huumorintajua, ulkonäköä ja kemiaa, joilla tehdään pysyvämpi vaikutus naisiin. Toki näistä kaikilla sektoreilla voi kehittää itseä, mutta se tapahtuu huolehtimalla itsestä, ei pelaamalla.

Nainen: Jos haluat olla mukava ja ihana miehelle, joka ei kiinnosta sinua tarpeeksi mutta joka vaikuttaa sinusta kiinnostuneelta, olet kaikkein mukavin ja ihanin, kun torjut hänet selkeästi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Vaikka lopputuloksena olisi konflikti, ystävyyssuhteen romahtaminen ja ylimääräistä draamaa, kantaa suora toimintasi pitkälle. Rakkaus ystävää kohtaan ei ole sitä, että kummallakin on aina näennäisesti kivaa ja tilanteet hoidetaan siististi, vaan sitä että kumpikin saa rehellisyyttä ja aitoutta osakseen. Totuus vois sattua, mutta aito ystävyys vaatii sen pohjarakenteekseen. Mikäli olet viehättävä nainen ja saat paljon tarjouksia jatkuvalla syötöllä, opettele realisoimaan tilannetta nopeasti ja selkeästi. Huomioi, että voit joutua ”friendzonettamaan” miehen moneen kertaan. Yksi torjuminen ei aina riitä. Linjassa on pysyttävä.

Ratkaisuna raatorehellisyys

Lopuksi on kysyttävä miksi kukaan haluaisi voittaa itselleen naista, joka ei ole aidosti ja riittävästi kiinnostunut? Tällainen nainen on ajan haaskaamista. Voimat, jotka voii suunnata ihmisiin, joiden kanssa klikkaa aidosti, valuvat hukkaan yliyrittämisessä. Niinpä kannattaa ottaa käyttöön suorempi ja tyylikkäämpi rehellisyys. Tehdä ajoissa selväksi omia toiveita ja ihastumista. Kun tätä toteuttaa jonkin aikaa hetkittäisistä hankalista tilanteista huolimatta, käy rehellinen kommunikaatio aina vain helpommaksi. Jos ihastuksesi kohdetta ei kiinnosta, on joka ikinen häneen tuhlattu sekunti pois joltain, jota kiinnostaa. Joltain, joka voi olla paljon vetovoimaisempi ja parempi sinulle, kuin nykyinen epärealistinen fantasiasi.

Lopuksi kaavio, jota noudattamalla pääset pitkälle:

Askingawomanonadate_v4

Kuvan lähde: http://baller08.blogspot.fi/2012/09/asking-woman-out-on-date.html.

Kirjoittaja: Hanna Markuksela

Hanna Markuksela

Hanna Markuksela on psykologi, ravintovalmentaja sekä tuleva traumapsykoterapeutti. Hanna luennoi yrityksille, pitää yksityisvastaanottoa ja työskentelee alansa asiantuntijatehtävissä. Hanna toimii työparinsa kanssa Zeneraattoreiden kautta.

Lue koko esittely

Lue myös:

1 kommentti

  • Luin tuon juttusi Friendzonesta. Käsittelet termiä ikään kuin se koskisi jotain tietty naista, sehän olisi aika pimeetä. Se voi aivan yhtä hyvin tarkoittaa myös tilannetta jossa naiset ylipäänsä tuntuvat olevan kiinnostuneita vain ystävänä ja vain harvoin seurustelu kumppanina.

Kommentointi on suljettu.