Tiede

Keinotekoiset makeutusaineet ja sokerinsietokyky

Keinotekoiset makeutusaineet näyttävät aiheuttavan glukoosi-intoleranssia (sokerin sietokyky heikkenee). Tämä tapahtuu suoliston bakteerikannan muutoksen kautta (1). Glukoosi-intoleranssi johtaa ennen pitkää diabeteksen syntyyn. Pelkkä verensokerin nousu ja lasku ei ole siis mikään yksiselitteinen indikaattori diabetesriskille, vaan suoliston bakteerikannalla on suuri merkitys asiaan.

Uusin (1) tutkimus on tehty hiirillä, mutta on olemassa myös viitteitä siitä, että sama ilmiö esiintyy ihmisillä. Rottakokeen tehnyt tiimi löysi samantyyppisiä muutoksia myös ylipainoisilta tai diabetesta sairastavilta ihmisiltä. Kyseisessä tutkimuksessa hiirille annettiin useamman viikon ajan 10 % liuosta joko sakkariinia, sukraloosia tai aspartaamia. Verrokkina toimi glukoosiliuos tai vesi. Varsinkin sakkariinin kohdalla oli selvää, että verrattuna veteen tai glukoosiliuokseen, hiirien suoliston mikrobikanta muuttui negatiivisesti insuliiniherkkyyttä ajatellen. Muutos ilmeni myös jos sakkariinia saaneelta hiireltä tehtiin ulosteensiirto verrokkihiirelle.

Tutkittu ilmiö ei ole uusi löydös ja myös esimerkiksi sukraloosin (2) on jo aikaisemmin todettu vähentävän hyödyllisten suolistobakteerien määrää. Myös aspartaamin on todettu vaikuttavan mikrobikantaan epäsuotuisasti (3). Kannattaa kuitenkin muistaa, että suurin osa kokeista on tehty hiirillä. Vaikka samankaltaisuuksia ihmistutkimuksiin löytyykin, on kausaliteetti todistettu vasta jyrsijöillä. Teorian mukaan ihmisen elimistöä ei ole kuitenkaan luotu pilkkomaan ja sulattamaan keinotekoisia makeutusaineita. Tämä onkin nyt tutkijoille vahva lähtökohta lähestyä asiaa erilaisesta näkökulmasta.

Tutkimuksia aiheesta tulee siis tehdä vielä lisää, mutta limpparit nyt kannattaa joka tapauksessa jättää kaupan hyllylle ja nauttia niitä vain erityisissä tilaisuuksissa, kuten presidentin vastaanotolla tai ensilennolla Marsiin. Satunnainen käyttö tuskin tekee perusterveelle ihmiselle pahoja asioita, mutta päivittäinen – tai jopa viikoittainen käyttö – saattaa alkaa jo näkyä suoliston ja sokeriaineenvaihdunnan toiminnassa.

Lisää ruokavalion osallisuudesta suoliston mikrobiston säätelyyn voit lukaista englanniksi täältä.

Lähteet/ lisää luettavaa:

1. Suez J, Korem T, Zeevi D, Zilberman-Schapira G, Thaiss CA, Maza O, Israeli D, Zmora N, Gilad S, Weinberger A, Kuperman Y, Harmelin A, Kolodkin-Gal I, Shapiro H, Halpern Z, Segal E, Elinav E. Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature. 2014 Sep 17.

2. Abou-Donia MB, El-Masry EM, Abdel-Rahman AA, McLendon RE, Schiffman SS. Splenda alters gut microflora and increases intestinal p-glycoprotein and cytochrome p-450 in male rats. J Toxicol Environ Health A. 2008;71(21):1415-29.

3. Theresa E Cowan, Marie Palmnas, Raylene Reimer, Kendra Ardell, Jaeun Jane Yang, Hans Vogel and Jane Shearer. Artificial sweetener consumption differentially affects the gut microbiota-host metabolic interactions. Kinesiology, University of Calgary, Calgary, AB, Canada

Kirjoittaja: Timo Kettunen

Timo Kettunen

Tasan sitä, mitä sanotaan.

Lue koko esittely

Lue myös: