Kahvakuula Treeni

Lajiesittelyssä kahvakuula

Kahvakuula eli girya on maailman vanhimpia, ellei peräti vanhin vastusharjoittelussa käytettävä lisäväline. Nimensä mukaisesti se on pyöreähkö, usein raudasta valmistettu paino, jossa on käsikahva. Entisaikojen voimamiehet niin idässä kuin lännessä harjoittelivat giryoilla. Kahvakuulailu sopii sekä voiman, kestävyyden kuin liikkuvuuden harjoittamiseen, ja parhaimmillaan koko kropan pystyy treenaamaan vain 15-30 minuutin treenillä.

Kahvakuula harjoitusvälineenä

Kun treenissä käytettävään vastukseen lisätään kahva, paino jakautuu eri tapaan kuin perinteisellä käsipainolla. Kahvakuulan kahvasta nostettaessa painon massa voidaan sijoittaa keskelle, kyynärvarren etu- tai takapuolella. Sen paikkaa voidaan myös muuttaa noston aikana.

Moni harjoitteista tehdään unilateeraalisesti eli vain yhdellä raajalla. Unilateraaliset liikkeet ovat mitä parhain vaihtoehto tasoittamaan niin lihasvoiman kuin liikekoordinaation eroja, joita on meistä lähes jokaisella. Kahvakuulaharjoittelu tehostaa ja parantaa myös otevoimaa. Ohessa tulee treenattua ja kehitettyä nykyihmiselle usein turhan unohtuneita luontaisia liikemallejakin.

Kahvakuulalla vapaita liikeratoja hyödyntäen parannat voiman lisäksi myös kehonhallintaa ja eri lihasryhmien yhteistoimintaa.

Lajin perusliikkeitä ja -piirteitä

Perusliikkeitä kahvakuulaharjoittelussa ovat etuheilautukset, rinnallevedot ja tempaukset sekä erilaiset kyykyt ja punnerrukset. Kahvakuulailulle tunnusomaista ovat ballistiset liikkeet joissa suoritus kiihtyy loppuun asti. Ne kehittävät räjähtävää voimaa ja kykyä käsitellä raskaita taakkoja kovassa vauhdissa.

Suhteellisen pienelläkin painolla saadaan nopeiden kiihdytysten ja jarrutusten ansiosta keholle tehokas harjoitusvaikutus. Laji sopii kaikenikäisille ja kynnys sen aloitukseen on jopa kuntosalia matalammalla. Kahvakuulat ovat kompaktin kokonsa ja teknisesti suhteellisen helposti opeteltavien liikkeiden ansiosta loistava harjoitusväline. Niillä treenaaminen onnistuu ilman kuntosalimaksuja milloin ja missä vain.

Miten päästä kahvakuulaharjoittelussa alkuun?

Kahvakuula on hyvä laji niin sisä- kuin ulkoharjoitteluun: yksi keskikokoinen tai yksi kevyt ja toinen raskas kuula riittävät alkuun.

  • Naisille suosituksena on kevyt noin 6-8, keskikokoinen 12-16 ja raskas 20-24 kg painoinen kahvakuula
  • Miehille alkuun on hyvä kevyt noin 8-12, keskikokoinen 16-20 ja raskas 24-32 kg painoinen kahvakuula

Valitse aina kahvakuula, joka on pyöreä – ei litteä, eikä kantikas tms. Valitse myös kuula, jossa ainakin kahvaosa on valmistettu metallista. Alkuun kannattaa sijoittaa myös muutama tunti asiantuntevaan tekniikkaopastukseen alan ammattilaisen opissa.



Artikkelin asiantuntijana Personal Trainer ja IKSA kahvakuulaohjaajakouluttaja Sami Obele. Samille monipuolinen liikunta on aina ollut intohimo, ja osa elämää jo nuoresta asti. Sami on työskennellyt päätoimisesti liikunta-alalla yli kymmenen vuotta yksilö- ja ryhmävalmennusten parissa ja on erikoistunut voiman, suorituskyvyn ja hyvinvoinnin optimointiin minimaalisilla välineillä. Sami tekee ryhmävalmennuksia eri kuntokeskuksissa, ja toimii myös oman yrityksensä, Strength & Movement Helsinki kautta. Strength & Movement tarjoaa tällä hetkellä myös online-kahvakuulatreenejä.

Kirjoittaja: Sannamaria

Sannamaria

Sannamaria on digituottaja ja konseptisuunnittelija, ja toinen sivuston perustajista. Päälajina tavoitteellinen kuntosalitreeni silloin, kun tavoitteita treenissä on.

Lue koko esittely

Lue myös:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *