Kiipeily Kuva: https://flic.kr/p/fjLGao Treeni

Lajiesittelyssä kiipeily

Kiipeily on koko kroppaa kehittävä harrastus, jonka voi aloittaa melkein minkä ikäisenä tahansa. Alkeiskurssit antavat hyvän pohjan turvalliseen harrastamiseen.

Roosa Huhtikorpi kuuluu Suomen kiipeilijöiden terävimpään kärkeen. Helsinkiläinen Roosa aloitti kiipeilyharrastuksen 6-vuotiaana yhdessä veljensä Kuutti Huhtikorven kanssa.

Miten kiipeily-harrastus kannattaa aloittaa?

Roosa
Roosa Huhtikorpi
– Kiipeily kannattaa aloittaa kiipeilykokeilulla ja sen jälkeen alkeiskurssilla. Kiipeilyä on nykyään erittäin helppo lähteä testaamaan, sillä esim. pääkaupunkiseudulla on viisi kaupallista kiipeilyhallia.

Hallille tullessa ei tarvitse etukäteen tietää kiipeilystä juuri mitään, vaan sinua opastetaan alussa mahdollisimman laajasti. Boulderoinnin voit aloittaa heti jopa ilman alkeiskurssia, köysikiipeilyä jatkaaksesi sinun on käytävä varmistuskurssi, Roosa Huhtikorpi kannustaa.

Kiipeily sopii Roosan mukaan kaikille: aikuisille, lapsille, iäkkäille, miehille ja naisille. Ainoa edellytys on terveys, esim. ikä tai paino ei ole este harrastukselle.

Kiipeilyn riskit on hyvä kuitenkin tiedostaa alusta alkaen.

– Kiipeilyssä pahin virhe on väärä asenne turvallisuuteen, puutteelliset tiedot ja taidot. Kiipeilyssä sattuu eniten onnettomuuksia juuri holtittoman varmistuksen takia.
Turvallisuuteen kannattaa panostaa, Roosa sanoo.

Lajista löytyy onneksi hyviä puolia enemmän kuin huonoja.

– Kiipeily kehittää monipuolisesti fysikkaa ja psyykettä. Se auttaa rentoutumaan, kun kiivetessä keskityt vain kiipeämiseen ja saat ajatukset muualle arjen askareista.
Kiipeillessä tutustut myös helposti uusiin ihmisiin, pääset matkustamaan mitä hienoimpiin ja upeimpiin paikkoihin, joihin et ilman kiipelyä välttämättä päätyisi, Roosa listaa.

Varusteet?

Kun päättää lähteä kokeilemaan kiipeilyä, omia välineitä / varusteita ei tarvita. Kiipeilyhalleilta saa varusteita lainaksi.
Jos päättää aloittaa säännöllisen harrastuksen, aluksi riittävät hyvät kiipeilytossut sekä köysikiipeilyyn tarvittavat valjaat ja varmistusväline. Myöhemmin voi hankkia halutessaan oman köyden.

Harrastuspaikat?

Aloittelevalle kiipeilijälle sopivat kaikki sisäpaikat, sekä boulder- että köysihallit. Ulkokiipeilyyn sopivia paikkoja on paljon eri puolilla Suomea.

– Sisäkiipeilyä voi nykyään harrastaa lähes kaikissa kaupungeissa. Helsingin alueella tutuimmat paikat ovat Pasilassa, Konalassa, Herttoniemessä, Tapanilassa ja Ruoholahdessa. Ulkokiipeilyä voi myös harrastaa lukemattomissa kiipeilypaikoissa.
Muun muassa Rollarit ja Solvalla pääkaupunkiseudulla. Helsingissä aloittelijan boulderointiin sopivat Taivaskallio, Meilahti ja Pihlajamäki, Roosa vinkkaa.

Kuka Roosa Huhtikorpi?

Aloitti kiipeilyn 19 vuotta sitten, 6-vuotiaana. Tuolloin Helsingissä oli vain yksi kiipeilyhalli Tapanilan Erällä. Alkeisryhmässä oli vain muutamia kiipeilijöitä. Roosa kiipesi veljensä kanssa kerran viikossa parin vuoden ajan, ja samoihin aikoihin myös Roosan ja Kuutin äiti innostui myös kiipeilystä!

Sitten kiipeilystä tuli melkein jokapäiväistä. Ensimmäisiin kisoihin Roosa osallistui 9-vuotiaana, kun vastassa oli viisi vuotta vanhempia ja puolet pidempiä tyttöjä. Roosa pärjäsi hyvin, ja hänet lähetettiin Ruotsiin kisoihin. 13-vuotiaana Roosa oli Italiassa järjestetyissä EM-kisoissa toinen.

Nyt Roosa on moninkertainen Suomen ja Pohjoismaiden mestari. Tällä hetkellä Roosa on kiipeilyreissulla Espanjan Albarracissa.

Kirjoittaja: Riikka Hollo

Riikka Hollo

Toimittaja-copywriter. 15 vuotta yrittäjänä toiminut, monessa liemessä keitetty viestinnän moniosaaja, joka on aina valmis uusiin haasteisiin. Rakastaa liikuntaa ja hyvää ruokaa. On nähnyt omakohtaisesti, että liikunta ja hyvä ravinto auttavat kaikkeen.

Lue koko esittely

Lue myös: