Pilates Treeni

Lajiesittelyssä pilates

Pilates on alunperin saksalaisen, Yhdysvalloissa varsinaisen uransa tehneen Joseph Pilateksen (1883–1967) kehittämä kehonhallintamenetelmä. Säännöllisen harjoittelun myötä se parantaa ryhtiä, hengitystä ja kehittää optimaalista kehon käyttöä.

Parempaan kehonhallintaan opetellaan vahvistamalla mm. kehon keskiosaa ja parantamalla keskivartalon syvien tukilihasten käyttöä. Harjoittelussa painotetaan syvien ja pinnallisten lihasten sekä lihasryhmien optimaalista ja yhteistoimintaa, jotta kaikki liike olisi mahdollisimman hyvin hallittua ja tasapainoista. Myös oikeanlainen hengitystekniikka on pilatesharjoittelussa hyvin keskeisessä roolissa.

Kehonhallinnan harjoittelu on kehon tietoista harjoittelua. Tiedostaessasi miten haluat kehoasi käyttää ja liikuttaa, on sinun mahdollista oppia lisää omasta kehostasi.

Pilates menetelmänä

Pilates on erittäin monipuolinen laji, oli ensisijaisena tarpeena sitten peruslihaskunnon ylläpito ja kehittäminen, kuntoutuminen tai rentoutuminen. Se on looginen, koko kehoa harjoittava ja aina uusia haasteita tarjoava liikuntamuoto. Pilatesharjoittelu parantaa liikkumisen tekniikkaa ja vammariski pienenee, oli oma päälaji mikä tahansa.

Menetelmä on erityisen hyvä paljon (töissä) paikallaan oleville. Se sopii erittäin hyvin tehtäväksi myös kotiharjoitteena ja on monille nivelten yliliikkuvuuttakin omaaville lempeä harjoitusmuoto. Lihakset työskentelevät nivelten ympärillä, eikä niveliä päästetä yliojentumaan.

Säännöllinen harjoittelu ehkäisee ja hoitaa mm. niska-hartiaseudun jumeja ja alaselkäkipuja. Se toimii myös hyvänä palauttavana harjoitteena liiasta istumisesta kiristyneille lonkankoukistajille. Vaikutukset ryhtiin ovat huomattavat, jopa jo ensimmäisen harjoittelukerran jäljiltä.

Menetelmän avulla voi parantaa ryhtiään ja kehonhallintaansa. Lisäksi voi oppia käyttämään kehoaan tasapuolisesti. Keskivartalon ryhtiä tukevat lihakset vahvistuvat ja herkästi yliaktiiviset lihakset rentoutuvat. Pilates-menetelmä on sovellettavissa kaikentasoisille liikkujille.

Miten pilates eroaa joogasta?

Joogassa on mukana harjoitteina mielenhallintaa, meditaatiota ja hyväksyvää läsnäoloa. Pilateksessa taas harjoitteet ovat liikunnallisuuteen painottuvia, kehoa vahvistavia, ja siten edesauttaen kehon käytön helpottumista niin arjessa kuin muuten. Mielenharjoittelun osuus pilateksessa tulee esiin keskittymisenä oman kehon toimintaan sekä liikkeiden puhtaaseen suorittamistekniikkaan.

Eri pilatessuuntauksia

Mattopilateksella eli pilateksen perusversiolla tarkoitetaan oman kehon painoa ja kehonhallintaa hyödyntävää harjoittelua. Mattopilateksessa välineenä on vain matto muuten harjoittelun tapahtuessa omalla keholla ilman välineitä.

Myöhemmin pilatekseen mukaan tulleita välineitä ovat kuminauha, rulla, pallo, pilatesrengas, käsipainot sekä keppi. Kaikilla näillä voidaan lisätä liikkeeseen tehoa.

Kaikkien pienvälineiden käytössä on ajatuksena, että väline joko helpottaa tai haastaa liikettä. Esimerkkinä rintakehän taaksetaivutus pallo selän/ rintakehän alla, pallon avulla rintakehä saa liikkuvuusharjoituksen. Vatsalihakset taas joutuvat työskentelemään pidemmällä matkalla selän liikkuessa myös taaksetaivutukseen sen sijaan, että selkä laskeutuu liikkeitä tehtäessä lattialle suorana, selän luonnollisen notkon säilyttäen.

Laitepilates on Joseph Pilateksen kehittämillä laitteilla tehtävää harjoittelua. Laitteissa on jousivastukset, jotka joko haastavat tai helpottavat liikkeen suorittamista. Laitteilla voidaan tehdä harjoittelua hyvin monensuuntaisesti ja monessa asennossa. Reformer-laitteella alusta liikkuu liikettä tehtäessä ja antaa erilaisen tuntemuksen kehoon sekä haastaa kehonhallintaa.

Miten alkuun?

Harjoittelun perusvälineiksi riittävät mukavat joustavat vaatteet sekä jumppamatto. Jos kotona on kuminauha tai putkirulla, aina parempi. Lajissa on hyvä keskittyä ensin muutaman perusliikkeen oppimiseen sekä oikeaan hengitystekniikkaan. Vasta myöhemmin harjoitteiden vaikeustasoa lisätään. Kaikkein paras vaihtoehto harjoitteluun ovat ohjatut ryhmätunnit, mutta alkuun pääsee myös tarvittaessa myös Pilates-oppaiden avulla.

Artikkelin asiantuntijana fysioterapeutti, pilateskouluttaja Tuula Schoultz. Hän on työskennellyt fysioterapeuttina yli 20 vuotta ja omaa 30 vuoden kokemuksen erilaisten liikuntaryhmien ohjauksesta. Pilatesohjaajana Tuula on työskennellyt yli 15 vuotta. Hänen kotisivujensa osoite on Huippuliike.fi. Tuula on myös osakkaana uudessa holistiseen hyvinvointiin keskittyneessä Femi Healthissa. Femi Healthin palveluvalikoimassa on myös useita online-tunteja.

Kirjoittaja: Sannamaria

Sannamaria

Sannamaria on digituottaja ja konseptisuunnittelija, ja toinen sivuston perustajista. Päälajina tavoitteellinen kuntosalitreeni silloin, kun tavoitteita treenissä on.

Lue koko esittely

Lue myös:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *