off-season Fitness

OFF-season

Kilpailukautta seuraa ns. OFF-season, jonka aikana on tarkoitus parantaa lihasmassaa sekä fysiikkaa. Offille on suositeltavaa siirtyä pikku hiljaa kaloreita nostamalla. Se, kuinka monella tämä onnistuu, on itsestä kiinni.

Kun keho on viety äärimmilleen kilpailukaudella, kertyvät nesteet ja rasva yllättävän nopeasti takaisin. Kilpailujen jälkeen keho on hyvin vastaanottavainen, se kannattaa myös hyödyntää lihaksen kasvatuksessa. Muutaman päivän totaalinen lepo on kilpailujen jälkeen täysin suotavaa. Arjen rutiineista sekä treeneistä kannattaa kuitenkin ottaa hyvin pian taas kiinni.

Myös henkinen rasitus on kilpailukaudella erittäin kova. Kun toiset elävät elämänsä kultaisinta aikaa kilpailukaudella, toisilla jalka painaa paljon kaveria enemmän. Täytyy muistaa että olemme yksilöitä, se mikä toimii toisella ei välttämättä toimi itsellä, ja tämä pätee myös henkiseen hyvinvointiin. Jokainen meistä käsittelee myös eri tavoin voitot ja pettymykset, ilot ja surut. Elämä on pyörinyt dieetillä ruuan, kuntosalin ja lenkkipolun ympärillä. Palatessa normaaliin arkeen, tuntuu siltä, että yksi keskeinen sisältö häviää, kuin yksi arkirutiini jäisi tekemättä. Silloin on hyvä aika keskittyä iloitsemaan siitä kaikesta muusta, mitä ympärillä on!

Iso mieleen vaikuttava tekijä kilpailujen jälkeen on oma peilikuva. Viikkoja olet ihastellut, kuinka pikku hiljaa saavutat tavoitteesi – ja jo vajaassa viikossa se voi olla vain muisto. Tässä vaiheessa on hyvä tiedostaa, ettei äärimmilleen viritetty kunto kilpailuissa ole ympärivuotinen kuntosi. Kannattaa myös muistaa, ettei ruoka eikä herkut lopu tässäkään vaiheessa maailmasta, anna siis itsellesi armoa. Pitkä työ on takana ja valmennussuhteen olisi hyvä jatkua myös kilpailujen jälkeen, jolloin valmentaja antaa ohjeet mahdollisimman optimaalista jatkoa varten.

Kun on kyse arvostelulajista – arvostelua seuraa myös kilpailujen ulkopuolella. Jokaisessa kilpailussa on voittajia ja häviäjiä, pitkällä tähtäimellä suurimmat voittajat ovat kuitenkin niitä, jotka ottavat oppia arvostelusta ja kehittävät itseään niin fyysisesti kuin henkisesti. Off-season on myös aika ammentaa arvosteluista ne hyvät ja huonot asiat!

Tänä vuonna kilpaillaan vielä muutama kilpailu amatööritasolla maailman suurimman Fitness ja Kehonrakennusliiton IFBB:n toimesta, ja seuraavat Suomen kilpailut ovat Kulttuuritalolla Helsingissä 18.-19.4.2015.

Kirjoittaja: Tytti Kajasniemi

Tytti Kajasniemi

Tytti Kajasniemi on kuntosalin suurkuluttaja ja lyhyestä kilpailu-urastaan huolimatta jo vahvat meriitit kerännyt IFBB Women's Physique kilpailija. Ammatiltaan Tytti on FAF Personal Trainer sekä IFBB Valmentaja.

Lue koko esittely

Lue myös: