Oliiviöljyä maistellaan nykyään kuin viiniä. Se onkin hauskaa ja vieläpä terveellistä puuhaa. Tässä siis ohjeet oliiviöljyn maisteluun.
Näin maistat oliiviöljyä
Oliiviöljyn maistamiseen tarvitaan iso lusikka ja juomalasi. Jokaiselle laadulle ja maistelijalle otetaan omat välineensä. Lisäksi tarvitaan tuoretta omenaa ohuina siivuina, vaaleaa leipää ja leipälautanen.
- Kaada oliiviöljyä lautaselle, dippaa siihen leipää ja maista. Kaada oliiviöljyä myös lasiin ja tarkastele öljyn väriä. Minkä väristä oliiviöljy on? Vihreää? Keltaista? Kellanvihreää? Vihreänkeltaista? Ruskeanvihreää? Onko siinä violetteja vivahteita? Sameaa? Kirkasta?
- Lämmitä lasia kädessä. Kun öljy alkaa olla kädenlämpöistä aromit alkavat erottua. Miltä öljy tuoksuu?
- Maista oliiviöljyä ensin kielen kärjellä: onko öljyssä makeutta ja pähkinämäisiä makuja vai suolaisia aavistuksia? Ovatko maut kasvikunnan makuja. Jos eivät, löysit makuvirheen!
- Anna öljyn maun levitä kaikkialle suuhun, mutta varo ettet vedä ilmaa suuonteloon, se muuttaa makua.
- Seuraavaksi vedä ilmaa voimakkaasti hampaiden välistä: jos öljyssä on pippurisuutta, huomaat sen nyt. Pippurisuus onkin yksi hyvän ja maukkaan oliiviöljyn merkki, joka kertoo tuoreudesta.
- Hengitä lopuksi ulos nenän kautta. Paina maku mieleesi. Alkumaku, keskellä, lopussa. Mitä jäi mieleen?