Treenaa mieltäsi Psykologia

Treenaa mieltäsi

Sanotaan, että painonhallinnasta 80 prosenttia riippuu syömisistä ja loput 20 prosenttia liikunnasta. Olisikohan yhtälöstä nyt unohtunut jotain?

Kevättä kohti mentäessä moni havahtuu siihen, ettei peilikuva miellytä tai jo sohvalta noustessa korvissa soi. Ehkä sinäkin päätit hankkiutua kesäkuntoon. Suunnittelit suositellut kolme salikäyntiä viikossa, pyöräytit viherpirtelöt ja juoksit työpaikan portaat. Iltapäivällä alkoi kuitenkin jo ikävästi hiukoa ja kahvipöydän herkut vetivät puoleensa. Vältitkö … Lue lisää »


Kaverisektori Psykologia

Kävele ulos kaverisektorilta

Friendzone eli kaverisektori on erityisesti miesten suosima termi tilanteesta, jossa kiinnostuksen kohteena oleva nainen haluaa olla ”vain ystäviä”. Karkea jako on hyvin selvä. Nainen tahtoo miehen joko rakastajakseen, kumppanikseen tai ystäväkseen. Toki aviomies on kaikkea edellämainittua, mutta todelliselle ystäväsektorille joutuneesta ei tule tällaista all in one -pakkausta. Ikinä.

Tässä kirjoituksessa keskityn erityisesti miesten kohtaamiin kaverisektoriongelmiin, koska miehet näistä eniten tuntuvat … Lue lisää »


Huonojen suhteiden kierre Psykologia

Katkaise huonojen suhteiden kierre

Tämä kirjoitus on jatkoa kahdelle edelliselle artikkelilleni, joista ensimmäisessä käsittelin syitä siihen miksi ihmiset ajautuvat huonoihin suhteisiin ja toisessa keinoja selvitä tällaisesta riippuvuutta muistuttavasta parisuhteesta. Tässä kirjoitussarjan viimeisessä osassa pureudun keinoihin katkaista huonojen suhteiden kierre, jossa tietynlaisilla alttiuksilla varustettu yksilö ajautuu kerta toisensa jälkeen kuormittaviin kuvioihin ja alisteiseen asemaan.… Lue lisää »


Eroaminen Psykologia

Eroaminen – Irti ihmishuumeesta

Eroaminen on osalle meistä niin vaikeaa, että erotuskan pelkäämisen takia suhteita ei saada päätettyä. Ei, vaikka läheisten lisäksi oma järki käskisi lähtemään. Lisäksi ihminen voi olla ihmiselle pahinta huumetta, joten on hyvä pohtia erosta selviämistä tästäkin näkökulmasta.

Laskeeko nisti ruiskunsa ja alkoholisti pullonsa, kun heille kerrotaan että päihteet ovat haitallisia? Tai että itseään rakastava ihminen ei vahingoita kehoaan ja mieltään? Lue lisää »


Rakkausriippuvuus Psykologia

Päihdeongelmana rakkausriippuvuus

Miksi Jeppe juo? Tai lyö tai pettää minkä ehtii? Ja Jenna rakastaa häntä silti. Eikä lähde siinäkään vaiheessa, kun viina ja viimeinenkin toivo on huuhdeltu alas kurkusta jo moneen otteeseen.

[Huom! Esimerkin sukupuoliroolit voivat olla aivan hyvin toisinpäin.]

Rakkausriippuvuus on yleinen ilmiö

Joskus rakkaus on elämää suurempaa siinä ikävässä mielessä, ettei se mahdu tähän elämään. Ainakaan ilman, että se vie … Lue lisää »


Erityisherkkyys Psykologia

Erityisherkkyys ei ole heikkous – muttei diagnoosikaan

Viime aikoina myös suomalaisten terveysmedioiden puolelle on alkanut rantautua termi erityisherkkä ihminen eli highly sensitive person (HSP). Tällä viitataan ihmistyyppiin, jota edustaa käsitteen lanseeraajien mukaan noin viidesosa ihmisistä.

Tällainen erityisominaisuus on mietityttänyt minua kovasti sekä psykologina että herkkyystesteissä maksimaaliset pisteet vetävänä. Joudun pohtimaan, onko loputon itsediagnosointi ja herkkyyden ylikorostaminen aidosti mielenterveyttä edistävää? Vai onko tämä konsepti erittäin tarpeellinen meistä jokaisen … Lue lisää »