Ravinto

Ruokarinki monipuolistaa aterioita

Ruokarinki eli ruokapiiri tarjoaa hyvän mahdollisuuden syödä monipuolisesti ja terveellisesti. Lähikaupan tarjonta kun ei aina vastaa tarpeita terveellisestä ja monipuolisesta ruoasta. Arjen kiireissä valinnat on tehtävä nopeasti ja otettava sitä mitä on saatavilla.

Itse etsin vuosikausia itselleni sopivaa ruokarinkiä, ja olin jopa perustamassa omaa – kunnes puskaradion kautta sain tiedon, että omalle asuinalueelleni oli vihdoin perustettu tarpeitani vastaava ruokarinki.

Ruokarinkiin tilataan kerralla isompi määrä esimerkiksi kasviksia, kananmunia tai lihaa. On ekologista ja kustannustehokasta, kun ruoka toimitetaan rinkiin kimppatilauksena. Lisäksi omat kauppareissut harvenevat, kun ruokaa saa ringin kautta isomman määrän kerralla. Ruokaringin ansiosta arki yksinkertaisesti helpottuu. Esimerkiksi www.ruokapiiri.fi -sivuston kautta voi selvitellä oman alueensa mahdollisia ruokarinkejä, tai saada neuvoja oman ringin perustamiseen.

Innostukseni luomuun ja lähiruokaan juontaa juurensa lapsuudestani. Olen tottunut lapsesta asti syömään oman maan antimia ja lähellä tuotettua ruokaa. Marjat on poimittu metsästä, perunat omasta maasta ja sienet ovat suurta herkkua. Itse en kuitenkaan koe olevani mikään viljelijä tai marjametsässä tarpoja, vaikka mallin terveelliseen ruokavalioon sainkin jo lapsuudenkodissa. Silloin luomusta ei juurikaan puhuttu, vaan kaikki oli ”puhdasta ja kotimaista”. Innostus kasviksiin laantui nuorena aikuisena, mutta iän karttuessa olen alkanut jälleen kiinnittää erityistä huomiota siihen, mitä lautaselleni lappaan. Myös lasten myötä kiinnostus ruokaan, ruoan tuottamiseen ja laatuun on noussut aivan uusiin sfääreihin. Siksi onkin aivan mahtavaa, että sain vihdoin mahdollisuuden liittyä asuinalueeni ruokarinkiin, joka tarjoaa luomuruokaa kerran viikossa lähes kotiovelleni toimitettuna.

Ruokarinkimme puuhanainen ottaa vastaan rinkiläisten tilaukset ja hänen pihavarastonsa toimii jakelupisteenä (tällä hetkellä kauden kasviksia ja juureksia), josta rinkiläiset ne sitten noutavat. Tällä viikolla saimme muun muassa ihania luomuperunoita, kesäkurpitsaa, punajuuria, porkkanoita, pinaattia, nauriita, mangoldia* jne.

On helppoa lisätä tuoretta ja vihreää ruokavalioonsa, kun kasvislaatikko saapuu kerran viikossa. Tuore ruokarinkimme alkaa jatkossa tilata yhdessä myös kananmunia suoraan tuottajalta. Aiemmin olen hakenut kananmunani Mayors Gymin luomuruokaringistä Ruoholahdesta, mutta lähempänä kotia oleva toimituspaikka kiehtoo. Myös luomuliha kiinnostaa. Osa ruokarinkiläisistämme on kasvissyöjiä, mutta uskon, että saamme vielä luomulihatilauksenkin tehdyksi. Yksi hyvä puoli ruokaringissä on myös se, että se lisää yhteisöllisyyttä ja sosiaalisuutta.

*Mikä on MANGOLDI?
(Beta vulgaris var. cicla)
Mangoldi eli lehtijuurikas on ikivanha viljelykasvi. Mangoldin lehtiä voidaan käyttää pinaatin tavoin patoihin, keittoihin, piiraisiin ja muhennoksiin. Niitä voi silputa myös salaatin tapaan. Pelkkiä mangoldin lehtiruoteja voi käyttää parsan tavoin keitettynä tai gratinoituna.

Mangoldi kerää solukkoonsa nitraattia, joten sitä ei pidä antaa alle vuoden ikäisille lapsille.

Kirjoittaja: Riikka Hollo

Riikka Hollo

Toimittaja-copywriter. 15 vuotta yrittäjänä toiminut, monessa liemessä keitetty viestinnän moniosaaja, joka on aina valmis uusiin haasteisiin. Rakastaa liikuntaa ja hyvää ruokaa. On nähnyt omakohtaisesti, että liikunta ja hyvä ravinto auttavat kaikkeen.

Lue koko esittely

Lue myös: