Ruokavalio ja uni Hyvinvointi

Ruokavalio ja uni

Ruoka-aineiden ajoituksella ja valinnoilla voi olla iso merkitys unirytmiä ja unen laatua ajatellen. Tässä tekstissä esittelen muutamia perusasioita siitä, miten ruokavalio ja uni ovat sidoksissa toisiinsa.

Proteiinit

Proteiini sisältää aminohappoja. Nykyään on trendikästä syödä paljon rahkaa tai muita proteiinituotteita, mutta varsinkin iltaisin nautittuna liika proteiini voi aiheuttaa ongelmia. Proteiinin sisältämät aminohapot sisältävät typpeä, josta elimistö pyrkii pääsemään eroon mahdollisimman nopeasti. Typpi eritetään suureksi osaksi virtsan välityksellä, joten yölliset vessaheräilyt saattavatkin johtua proteiinipitoisesta iltapalasta. Liika proteiini kasvisten ja kuitujen kustannuksella saattaa aiheuttaa myös ummetusta ja huonosti toimivalla vatsalla on hankala nukkua.

Hiilihydraatit

Hiilihydraatit ovat olleet monella jopa pannassa, kiitos trendikkään karppaamisen. Reiluhko annos hidasta hiilihydraattia iltaisin saattaa kuitenkin edesauttaa nukahtamista, sillä hitaat hiilihydraatit rauhoittavat (mm. serotoniini- ja melatoniinituotannon kautta) ja pitävät verensokerin tasaisena läpi yön. Nopeat hiilihydraatit aiheuttavat taas verensokerin heittelehtimistä myös öisin, mikä johtaa usein rauhattomaan uneen, painajaisiin (aivot saavat liikaa energiaa) ja yöheräilyyn. Hiilihydraatit kannattaa nauttia 1-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Jos heräät yöllä omasta mielestäsi ilman syytä, saatat saada helposti unen päästä uudelleen kiinni jos käväiset syömässä kevyen hiilihydraattipitoisen yöpalan.

Rasvat

Rasva on hieman poikkitieteellinen tapaus, sillä sen on havaittu olevan sekä haitaksi että hyödyksi. Rasva antaa pitkään energiaa, mutta voi närästää tai aiheuttaa levottomuutta. Jos haluat kokeilla rasvaa iltapalaksi, niin kokeile syödä sitä joko juuri ennen nukkumaanmenoa, tai sitten joko 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa ja sen jälkeen mahdolliseen yöheräilyyn hiilihydraatteja. Jos haluat antaa kehollesi hieman enemmän aikaa sulatella rasvaa, nauti se 3-4 tuntia ennen nukkumaanmenoa ja pureskele vielä tunti ennen nukahtamista kevyesti hiilihydraatteja.

Allekirjoittaneen uni-iltapala pitää sisällään kaurapuuroa, marjoja, ruokalusikallisen öljyä ja joskus heraproteiinia. Mitä enemmän hiilihydraatteja syö, sitä enemmän täytyy juoda vettä, sillä jokainen hiilihydraattigramma sitoo nestettä noin kolme grammaa.

Teksti on osa Terveysmyrskyn univalmennuksen kokonaisuutta.

Mainos
Mainos

Kuvituskuvan lähde.

Kirjoittaja: Timo Kettunen

Timo Kettunen

Tasan sitä, mitä sanotaan.

Lue koko esittely

Lue myös:

2 kommenttia

  • Kiitos tekstistä, tämä selittää paljon… kuntosalin laihdutusryhmässä varoitettiin ettei illalla saa syödä hiilareita. Sotkevat kuulemma hormonitoiminnan ja varastoituvat suoraan läskiksi. Proteiini- ja rasvapitoisen iltapalan jälkeen en saanut unta, ja juoksin koko yön vessassa. Ei helpottanut muutamassa viikossa, päin vastoin. Lopulta jätin zombiväsyneenä ryhmän kesken, koska en pystynyt noudattamaan ohjeita. Ja kärsin syyllisyyttä, koska tiesin univajeenkin lihottavan… Uniongelmista kärsivänä olin jo aiemmin huomannut niiden helpottavan, jos iltapalana on puuroa tai vaikkapa voileipä. Nyt pidän tuosta kiinni hyvällä omallatunnolla ja nukun – sanoivat dieettigurut mitä tahansa.

    • Kiva että teksti oli hyödyksi. Kuulostaa vähän siltä, että kuntosalin dieettiryhmä ei nyt ole ihan täysin ollut tilanteen tasalla :)

Kommentointi on suljettu.