Treeni

Spinningtreeni rakentuu musiikkivalinnoista

Mitä musiikkia sisäpyöräilytunnilla soitetaan? ”Sama se kai, jotain sellaista jumputusta se aina on?” Itse asiassa, harvassa ohjatun liikunnan lajissa musiikkivalinnoilla on niin suuri merkitys kokonaiskokemuksen kannalta kuin sisäpyöräilyssä. Ideanahan on löytää jaloille pyöritysrytmi musiikin tempoa seuraillen.

Musiikin motivoiva vaikutus treeniin ja siihen liittyvät henkilökohtaiset vaihtelut korostuvat sisäpyöräilyssä aivan erityisesti. Ajatus on samankaltainen kuin juoksulenkillä: joku haluaa napata askellusrytmin tasaisesti sykkivästä trancesta, toinen tarvitsee etenemiseen rockin räimettä tai tuttuja kertosäkeitä.

Samalla periaatteella on todennäköisesti mahdollista löytää adrenaliinihurma myös sisäpyöräilysalissa. Pyörätunti onkin usein kävijän näkökulmasta musiikkinsa summa. Jos musiikit eivät kolahtaneet, tunti on tylsä, löysä, huono, jopa ärsyttävä. Vain hyvin harvalle sisäpyöräilytunnin musiikki on yhdentekevää.

Kun kysymys on kuitenkin ryhmäliikunnasta, eikä omasta lenkistä suosikkilevy  korvanapeissa, on ohjaajan valinnoilla merkityksensä.

Yleensä ohjaaja ei soita mitä sattuu. Tunti on aina vetäjänsä systemaattisesti rakentama kokonaisuus (kansainvälisiä konseptitunteja lukuun ottamatta), jossa on tunnin vaativuustasoon sopivaa vaihtelua ja draaman kaarta. Eri työvaiheisiin valitaan niihin soveltuvaa, sopivan tempoista musiikkia. Musiikin kautta treenaajan pitäisi pystyä hakemaan työrytmi ja omaan kuntoon nähden sopivasti kuormittava vastus pyörään.

Pyörän päällä rytmin mittayksikkö on poljinkierros – kierrosten määrä, jonka jalka pyörähtää minuutissa (rpm = revolutions per minute). Yksi vaihtoehto on polkea  ”tasamaata” (road), jossa jalka polkee yhtä monta kierrosta minuutissa kuin musiikin rytmissä on iskuja (bpm = beats per minute). Tai jos ohjaaja niin määrittelee, hidastellaan menoa vastuksella ja poljetaan puolet hitaammin kuin musiikin rytmi. Tällöin syntyy vaikutelma mäkeä ylös kiipeämisestä ja tekniikkaa kutsutaan yleensä ”mäeksi” (climb).

Mitä nopeampaa musiikkia seuraillaan, sitä pienempi vastus pyörässä riittää luontevaan mukana pysymiseen. Verkkaisempaan musiikkiin vastusta tarvitaan vastaavan työn aikaansaamiseksi enemmän. Valitut musiikit, joista pyöritysnopeudet haetaan, vaihtelevat tunnin konseptin, tyylin ja vaativuustason mukaan. Tarkoituksenmukaiset temmot herättävät lajin koulukuntien sisällä usein kiihkeääkin keskustelua – jokainen voi kohdallaan miettiä, onko tavoiteltavaa pyörittää hurjaa vauhtia vain pyörityksen vuoksi.

Joillekin kovempi vauhti istuu paremmin, toisilla mukava sykkeennousu irtoaa rauhallisellakin menolla ja napakalla vastuksella. Aloittelutunneilla pyöritysnopeudet eivät kuitenkaan ole päätä huimaavia, vaan nimenomaan tunnustelevia. Tiukempaa haastetta kaipaava saa silti näilläkin tunneilla enemmän työtä aikaiseksi vastusta vääntämällä.

No, mitä musiikkia polkutunnilla sitten kannattaisi soittaa? Mitä genreä ohjaajan kannattaa suosia? Ei ole yksiselitteistä reseptiä. Oma ohjenuorani on kiinnostava rytmi. Musiikin laji voi olla mikä tahansa rockista folkiin, hip hopiin, iskelmään tai klassiseen – kunhan rytmissä on jotain, joka houkuttaa jalat hakeutumaan siihen mukaan.

Työ on niin vahvasti sidoksissa musiikkiin, että  huono tai hurmioittava ensikokemus sisäpyöräilystä perustuu usein siihen. Oma suosikkiohjaaja saattaa valikoitua sen mukaan, että hän soittaa ne juuri parhaat musiikit ja vaikuttaa valitsevan ne huolella. Vai onko se sittenkään tärkein kriteeri?  Toisille on.

Anna rapakuntoiselle tuttua ja johonkin mielihyvähermoon osuvaa musiikkia, niin hän huomaa iloisesti polkevansa musiikin tahtiin pitempään kuin olisi arvellut jaksavansa. Anna kovakuntoiselle haastava rytmi alle, niin sisäpyöräilyn oivallus alkaa löytyä.  Erityisesti musiikista motivoituvan kuntoilijan kannattaakin kokeilla eri tunteja ja etsiä sellaisia, joiden musiikkityyli eniten saa omat jalat rullaamaan.

Kuvituskuvan lähde.

Kirjoittaja: Tiina Nuotio

Tiina Nuotio

Viestintäkonsultti, hyvinvointivalmentaja ja liikunnanohjaaja, jonka intohimo on erityisesti sisäpyöräily. Ohjaa useita sisäpyöräilytunteja viikossa ja toimii samalla lajivastaavana helsinkiläisessä kuntokeskusketjussa.

Lue koko esittely

Lue myös: