Stop sokerille Ravinto

Stop sokerille!

Kesä on perinteisesti herkuttelun kulta-aikaa, jolloin ei aina jaksa miettiä ihan jokaista suupalaansa. Syksyn koittaessa on hyvää aikaa kiinnittää huomiota ruokavalioonsa, erityisesti sokerin saantiin ja tarvittaessa julistaa stop sokerille.

Koulujen ja lasten päiväkotirumban alkaessa, alkaa myös flunssakausi. Ruokavaliolla voi tehdä paljon, mutta aina terveellinenkään ruokavalio ei estä flunssan tuloa ja se on vain podettava. Immuniteettiaan voi mahdollisesti vahvistaa jättämällä lisätyn sokerin pois ruokavaliostaan. Eron huomaa jo kuukaudessa.

Sokeria pidetään joidenkin asiantuntijoiden mukaan jopa rasvaa haitallisempana. Sokerin käyttö saa verensokerin heittelehtimään, mikä lisää riskiä sairastua esimerkiksi sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiröihin ja sydän- ja verisuonisairauksiin. Suuri määrä sokeria voi myös aiheuttaa hetkellisen virkistymisen, mutta vähän ajan kuluttua totaalisen väsymyksen ja vireystason laskun. Sokerin runsas saattaa heikentää immuniteettia ja osallistua matala-asteisen tulehduksen ylläpitoon ylipainoisilla. Myös Alzheimerin taudilla epäillään olevan yhteyksiä runsaaseen sokerinkäyttöön.

Suositukset sokerin saannille

Suomen ravitsemussuositusten mukaan päivittäisestä energiansaannista enintään alle 10 prosenttia saisi olla peräisin sokerista. Tämä tarkoittaa aikuisella naisella alle 20 ja miehellä alle 25 sokeripalaa päivässä. Sokeria on kuitenkin kaikkialla. Harva sokeria paloina syö. Litrassa täysmehua on jopa 38 palaa sokeria eli isossa mehulasillisessa on noin 13 palaa!

Monet korvaavat makeat herkut hedelmillä. On hyvä muistaa, että joissain hedelmissä on reilummin sokeria eli hedelmien sijaan olisi hyvä syödä välillä kotimaisia marjoja ja vihanneksia. Hedelmäsokerikaan ei välttämättä ole sen terveellisempää, vaikka toki hedelmäsalaatti välipalana on aina parempi vaihtoehto kuin pulla.

Stop sokerille käytännössä

Mitä on tehtävissä? Jos olet sokeriaddikti, voit kokeilla lopettaa sokerin syönnin kerralla ja kokonaan. Suurelle osalla toimii, mutta osa joutuu turvautumaan esim. psykologisiin apukeinoihin. Vieroittuminen vie 2-3 viikkoa, samalla tavalla kuten esim. kahvista.

Monet ovat kokeneet, että ilman sokeria vireystaso, makuaisti ja unen laatu paranevat, paino laskee, immuniteetti vahvistuu ja treenin jälkeiset lihaskivut vähenevät. Myös ihon kunto paranee. Kannattaa kokeilla!

Kirjoittaja: Riikka Hollo

Riikka Hollo

Toimittaja-copywriter. 15 vuotta yrittäjänä toiminut, monessa liemessä keitetty viestinnän moniosaaja, joka on aina valmis uusiin haasteisiin. Rakastaa liikuntaa ja hyvää ruokaa. On nähnyt omakohtaisesti, että liikunta ja hyvä ravinto auttavat kaikkeen.

Lue koko esittely

Lue myös: