Stressinhallinta ruokavalion avulla Ruokavaliot

Stressinhallinta ruokavalion avulla

Dark chocolateStressinhallinta ruokavalion avulla on pääasiassa kalan ja hyvien rasvojen saantiin panostamista sekä säännöllisiä, tasapainoisesti hyvistä hiilihydraateista, rasvoista ja proteiinista koostettuja aterioita. Tämän ohella on tärkeää löytää yksilöllinen tapa nauttia kahvia ja energiajuomia siten, etteivät nämä aiheuta stressioireita.

Joissain tapauksissa kaikki kofeiinia sisältävä on hyvä jättää tauolle kokonaan varsinkin, jos on meneillään stressaavampi elämänvaihe. Tummaa suklaata tai kaakaojauhetta ei kannata nauttia suuria määriä iltaisin, sillä suklaan ainesosista teobromiini muistuttaa vaikutuksiltaan kofeiinia ja saattaa siten kiihdyttää keskushermoston toimintaa ja pahentaa stressiä.

Kaikkein tärkein rentouttavan ruokavalion osa-alue on kuitenkin ruokavalintojen sijaan syömiseen suhtautuminen ja siihen liittyen ruokailutilanteiden psyykkinen ulottuvuus.

Ei kuitenkaan ratkaisu kaikkeen

Ruoka ole koskaan ratkaisu kaikkiin mahdollisiin terveyshaasteisiin. Laadukkaan ravinnon ohella on tärkeää, että ihmissuhteista pidetään huolta, ruokavalintoja toteutetaan rennolla otteella ja omaa hyvinvointia kuunnellaan. Myös hyvässä seurassa syöminen ja ruoasta nauttiminen edistävät sekä kehon että mielen terveyttä.

Sallitut poikkeukset

Kun ruokavalion perusta on tasapainoinen, siihen voidaan tehdä poikkeuksia. Välillä on jopa terveellistä syödä jotain epäterveellistä. Jos syömiseen suhtautuu kieltojen kautta, siitä voi tulla pelkkä suoritus. Siksi stressinhallinta ruokavalion avulla on lopulta sopivassa suhteessa terveysruokaa ja pieniä määriä nautintoaineita kokonaisuuden mausteena.

Artikkelin sisältö on julkaistu aikaisemmin Teoriasta teoiksi -valmennuksen yhteydessä.

Kirjoittaja: Hanna Markuksela

Hanna Markuksela

Hanna Markuksela on psykologi, ravintovalmentaja sekä tuleva traumapsykoterapeutti. Hanna luennoi yrityksille, pitää yksityisvastaanottoa ja työskentelee alansa asiantuntijatehtävissä. Hanna toimii työparinsa kanssa Zeneraattoreiden kautta.

Lue koko esittely

Lue myös: