Suklaa. Tuo sydänsurujen pelastaja sekä saksofonisoolojen mahdollistaja. Onhan se hyvää ja moni sanoo oi, mutta yllättävän moni ei tiedä että suklaa sisältää kofeiinia. Määrät eivät ole suuria, mutta jos iltapalasi on kokonainen levy tummaa versiota, ei kannata ihmetellä jos yöllä ei nukuta.
Kaakaopapu sisältää kofeiinia 0.1-0.7% ja suurin osa siitä sijaitsee pavun osassa joka tunnetaan englanninkielisellä nimellä nibs. Mitä enemmän näitä nibbeleitä tuupataan kehiin suklaantekoprosessissa, sitä enemmän suklaa sisältää kofeiinia. Tummassa suklaassa on enemmän kaakaota ja tumma värikin selittyy nimenomaan kaakaon määrällä.
Tumman suklaan kofeiinin määrän laskeminen on hankalaa, koska paketin kyljessä ilmoitettu prosenttiosuus saattaa sisältää vain pavut, tai sitten koko höskän kaakavoineen päivineen. Jonkinmoisten oletusten ja keskiarvojen kautta on iloksenne saatu askarreltua seuraavanlaiset tulokset per 100 grammaa;
- 50% tumma suklaa sisältää kofeiinia noin 99 mg,
- 60% möyhö noin 119 mg,
- 70% omnom noin 139 mg,
- 80% laatta noin 159 mg,
- 90% paukku noin 179 mg ja
- 100% kuningasluokka peräti 198 mg.
Tummaa suklaata nautiskellaan yleensä onneksi vain pala tai pari kerrallaan. Moni louhii tästä tummasta versiosta itselleen kuitenkin energiaa jos päivä on pitkä ja muuta ei ole saatavilla. Jos lisäksi riipaistaan kahvia ja ehkä vielä vähän energiajuomaa, niin ei se ole mikään ihme jos välillä vähän pärisee. Iltaan tai yön kähmyyn ajoitettu tumma hetki voi herkältä viedä ne yöunetkin.
Maitosuklaa, jota meidänkin leveyspiireillä enemmän suositaan, on paketoitu matkaan hyvinkin erilaisin variaatioin. Resepteissä on lähteistä riippuen kaakaota vain 8-40%, joten maitosuklaan kaakaopitoisuus on arviolta on 22 mg /100 g. Parinsadan gramman kiekossa on siis suunnilleen saman verran kofeiinia kuin kupillisessa mustaa teetä.
Valkoinen suklaa tehdään kaakaovoista jossa ei kofeiinia olekaan. Valkoinen versio on siis kofeiinista vapaata. Syö sitä jos rytmihäiriö uhkaa mutta suklaata tekee mieli.
Mainos

Oletko mainostaja?
Kiinnostaako yhteistyö ja haluat mainostaa sivuston aihepiireihin sopivaa tuotetta tai palvelua tässä? Hienoa, klikkaa alla olevaa painiketta.
Ota yhteyttäMainos
Vertailun vuoksi;
- parin desin kahvikupissa on kofeiinia noin 80-100 mg,
- perusespressossa 100 mg,
- cola-tölkissä 35-40 mg,
- teekupillisessa 25 mg (vihreä) ja 42 mg (musta),
- Red Bull -purnukassa 80 mg ja
- Batteryssa 106 mg.
Kaakao, ja näin ollen myös suklaa sisältää myös teobromiini-nimistä ainetta. Myös se piristää, mutta sen vaikutus on huomattavasti lievempi kuin kofeiinin. Sen sijaan teobromiini on kofeiinia tehokkaampi nesteenpoistaja.
Suuret määrät tummaa suklaata saattavat siis sekä pitää sinut hereillä, että laittaa rakkosi sykkimään. Teobromiini laajentaa keuhkoputkia ja saattaa lieventää hengenahdistusta. Teobromiinin keuhkoputkiin vaikuttava annos elimistössä on n. 10 mg/kg ja sitä on eri lähteiden mukaan kaakaossa 2-10%, joten maitosuklaa ei riittäne avuksi astmakohtaukseen muuta kuin pienenä kulinaristisena mielihyvänä.
Teobromiinista mainittakoon, että se on myrkyllistä koirille. Myrkyllisyys on kuitenkin täysin riippuvanen koiran koosta, ja iso, yli 50-kiloinen jötkäle ei liene moksiskaan maitosuklaapalasta, kun taas parin kilon taskuraketti saattaa jo henkensä moisesta siivusta heittää. Aina parempi, jos minkään kokoiselle koiralle ei sukulaatia tarjoile.
Suklaata voi siis huoletta syödä vaikka kofeiinipelosta kärsisikin. Toki jos on hyvin herkkä kyseiselle aineelle, niin kokemuksen mukaan lohtuherkkua naamariin. Jos käsi täräjää, niin liikaa meni.
Melkein juoka ilta tulee keitettyä maitoon kupillinen Van Houtenin jauheesta (1 tl jauhetta ja 1/2 tl sokeria). Hyvin on nukuttanut,