Suola Kuva: Flic.kr/p/6McAtR Kuntosaliharjoittelu

Suolan rooli salitreenissä

Suolaa olisi hyvä saada enintään 5 grammaa vuorokaudessa. Tämä koskee tavallisia ihmisiä, joiden liikunta on joko kohtuullista tai olematonta. Liiallinen suolan nauttiminen nostaa nimittäin monilla verenpainetta eikä näin ollen ole järkevää.

Muuttuuko kuvio, jos kyseessä on lähes päivittäin salilla treenaava henkilö? Tulisiko salilla kävijöille suositella suurempaa suolamäärää kuin muille, eli mikä on suolan rooli salitreenissä?

Useimmissa tapauksissa ei.

Ensinnäkin kannattaa pitää mielessä suomalaisten tämän hetkinen suolansaanti: miehet nauttivat suolaa keskimäärin noin 9, naiset taas 6,5 grammaa päivässä. Miesten kohdalla tämä on melkein tuplamäärä nykyiseen ylärajaan verrattuna. Tulee myös muistaa, että salilla treenaavan syömä ruokamäärä on todennäköisesti perusjampan määriä suurempi – tällöin suolansaannistakin muodostuu suurempaa samassa suhteessa. Tavallisten salillakävijöiden keskuudessa suolan noston hyödyllisyyden hehkuttaminen voisi olla aika kohtalokasta suomalaisten verenpainetta ajatellen.

Toiseksi tulee muistaa, että perussalitreeni ei ole kaikista voimakkaimmin hikoilua aiheuttavaa liikuntaa. Kun juominen on hyvin runsasta, suolan nauttiminen suorituksen aikana voi olla järkevää. Salitreeni ei enemmistöllä kuitenkaan hikoiluta niin paljon, että lisäsuolalle olisi huutava tarve.

Pari poikkeusta on hyvä mainita heti kättelyssä.

Voimakkaasti hikoilevat henkilöt. Mikäli hikoilu on hyvin voimakasta perussalitreenissä, tilanne on helposti toinen. Tällöinkään ei kuitenkaan tule päätyä suolan lisäämiseen automaattisesti vaan katsoa tilanne ja laskea oma suolansaantinsa. Jos suolansaanti on 20 grammaa vuorokaudessa ja verenpaine korkea, suolaa ei missään nimessä kannata lisätä voimakkaan hikoilun tekosyyllä. Hikoilun määrän lisäksi yksilöllistä on myös hien sisältämä suolan määrä: urheilijoilla määrä on keskimääräin noin 3 grammaa suolaa per litra vaihteluvälin ollessa niinkin suuri kuin 1-6 g/l. Ääriolosuhteet- ja lajit ovat asia erikseen, ja yli 15 grammankin suolanmenetykset ovat mahdollisia. Mikäli hiki on todella suolaista, lisäsuola voi olla tarpeen.

Jos salitreenaaja taas juo todella paljon, ilman suolan lisäämistä seurauksena voi olla liian alhainen natriumin määrä veressä eli hyponatremia. Asiaa ei kuitenkaan kannata lähestyä suolan lisäämisen näkökulmasta: liiallinen veden juominen kun ei ole laisinkaan suositeltavaa, joten aivan ensimmäiseksi tulee hillitä vedenjuontia eikä suinkaan nostaa suolan määrää.

Kun suolasta puhutaan, haluan nostaa esille vielä hyvin tärkeän, kilpirauhasen toimintaan liittyvän asian. Toimiakseen kunnolla kilpirauhanen tarvitsee jodia. Kaikilla suomalaisilla jodinsaanti ei välttämättä ole riittävää. Eräs parhaita jodin lähteitä on tavallinen, jodioitu ruokasuola. Hyvin monelta unohtuu se, että muodikkaisiin erikoissuoloihin ei lisätä jodia.

Merisuola, himalajansuola ym. saattavat olla kyllä mediaseksikkäitä ja muodikkaita, mutta terveyden kannalta ne eivät vedä vertoja perussuolalle. Erikoissuolojen mainostetaan myös sisältävän kymmeniä tarpeellisia mineraaleja – tosiasiassa mineraalien pitoisuudet ovat kuitenkin niin mitättömän pieniä ettei niillä ole mitään merkitystä.

Entä sitten jatkuvat lihaskrampit? Osalla syynä saattavat olla suolan- tai magnesiuminpuute. Useassa tapauksessa syyt ovat kuitenkin jossain aivan muualla: huonossa lihaskunnossa, lihasten kireydessä, lihasten väärissä työskentelyasennoissa, lihasepätasapainossa tai esimerkiksi nilkkojen anatomisissa virheasennoissa. Ensiksi kannattaakin kiinnittää enemmän huomiota venyttelyyn tai vierailla hierojalla tai fysioterapeutilla.

Yhteenvetona voisi kirjoittaa, että 3-5 kertaa viikossa kovaa salilla treenaavan tuskin tarvitsee ottaa ylimääräistä huolta siitä, onko hänen suolansaantinsa riittävää. Varsinkin jos kyseessä on lihavalmisteita nauttiva henkilö, huoli on melko varmasti turha. Oma lukunsa ovat voimakkaasti hikoilevat henkilöt sekä krampeista kärsivät tai muitakin lajeja treenaavat.

Oma suolansaantinsa kannattaa laskea: jos ruokavalio on hyvin terveellinen, on täysin mahdollista että suolaakin tulee liian vähän. Tällöin suolan lisääminen voi olla järkevää. Jos suolansaanti jää alle 5 g/vrk, lisäämisestä voi olla hyötyä. Suolan käytössä kannattaa kuitenkin aina muistaa myös terveysnäkökulma: mikäli verenpaine huitelee pilvissä, kannattaa lisäämisen sijaan kokeilla vähentämistä. Näin enemmistöllä suomalaisista.

(Vähä)suolaisia treenihetkiä!

Kirjoittaja: Petteri Lindblad

Petteri Lindblad

Petteri Lindblad on laillistettu ravitsemusterapeutti, terveystieteiden maisteri, Personal Trainer, luennoitsija ja kirjailija, sekä amatöörihistorioitsija ja positiivisen psykologian opiskelija. Petteri treenaa ihmisiä elämänsä kuntoon päätoimisena Personal Trainerina ELIXIA Flamingossa.

Lue koko esittely

Lue myös: