Suolistobakteerit Tiede

Suolistobakteerit ja paino

Viimeaikaiset tutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että painolla ja geeneillä on yhteys. Tuore tutkimus tukee hypoteesia tulosten kertoessa, että geenit vaikuttavat suoliston bakteerikantaan, jolla taas saattaa olla vaikutus painoon.

Lontoolaisessa tutkimuksessa tutkijat zoomailivat yli tuhat identtisten ja ei identtisten kaksosten ulostenäytettä. Tulosten perusteella identtisillä kaksosilla on samantyyppinen bakteerikanta verrattuna ei identtisiin kaksosiin, mikä tarkoittaa tutkijoiden mukaan sitä että geeneillä on tekemistä asian kanssa. Tutkijat huomasivat myös, että geenien säätelemä bakteeri Christensenellaceae minuta löytyi useammin alhaisen painon omaavilta ihmisiltä.

Tutkijat kokeilivat tuupata Christensenellaceae minuta -bakteeria hiirien suolistoon ja tällaisia bakteereja saaneet hiiret eivät keränneet niin paljon painoa kuin hiiret joille ei bakteereja annettu. Tämä löydös antaa viitteitä siitä, että kyseinen bakteerikanta saattaisi auttaa jopa lihavuuden estämisessä.

Suolistobakteerit ja yhteys ylipainoon

Ratkaisuksi on tarjottu muun muassa Granny Smith -omenoiden sisältämiä kuituja ja polyfenoleita jotka fermentoituvat suolistobakteerien toimesta ja lisäävät näin hyvien bakteerikantojen kasvua suolistossa. On myös esitetty, että tietyt probiootit saattaisivat estää ylipainon syntymistä. Hiirillä tehdyissä kokeissa bakteereja saaneet hiiret vähensivät syödyn ruoan määrää ja elimistön rasvamassaa kahdeksan viikkoa kestäneen tutkimusjakson aikana.

Ehkäpä pian yksilöllinen probioottihoito on mahdollista? Varmaa alkaa kuitenkin olla, että suoliston bakteerikannalla on hyvin paljon enemmän vaikutuksia oloomme ja ulkonäköömme, kuin olemme tähän asti uskoneet.

Lähteet/ lisää luettavaa:

Whiteman, Honor. ”Weight ’influenced by gut bacteria’.” Medical News Today. MediLexicon, Intl., 7 Nov. 2014. Web. 9 Nov. 2014. (alkup. artikkeli).

Kirjoittaja: Timo Kettunen

Timo Kettunen

Tasan sitä, mitä sanotaan.

Lue koko esittely

Lue myös: