punaviini Kuva: Flic.kr/p/5qRAB8 Tiede

Syöpä ja hyvä paha punaviini

Resvetraloli on kasveissa esiintyvä fenoliyhdiste. Uuden tutkimuksen mukaan muun muassa punaviinistä löytyvä resvetraloli saattaa estää syöpää siitä huolimatta, että alkoholi itsessään on eräiden syöpien riskitekijä. Punaviinin resvetraloli eliminoi solut joiden DNA on pahasti vaurioitunut ja alentaa näin elimistön syöpäriskiä.

Tiedemiehet ovat jo pitkään tienneet että tietyillä syövillä ja alkoholilla on yhteys, joka liittyy solujen DNA-vaurioon. Näiden erilaisten syöpien takana vaikuttaisi olevan sama mekanismi, joka perustuu alkoholin (vain) osittaiseen metaboliaan. Asiaan liittyy olennaisesti aldehydin muodostus ja riski suurenee entisestään jos ihminen kärsii ALDH-entsyymin vajauksesta.

Kun kuppia nostellaan akuutisti liian pitkään, ei elimistö ehdi metaboloida kaikkea alkoholia, jolloin aldehydiä pääsee muodostumaan liian suuria määriä. Punaviinin juojilla on kuitenkin pienin esiintyvyys alkoholiperäisissä syövissä. Jos alkoholi kerta on osatekijänä aiheuttamassa syöpää, mistä tämä johtuu? Jokin aine punaviinissä estää alkoholin haitallisen vaikutuksen.

No resvetralolihan se siellä, eliminoimassa pahiten vaurioituneita soluja. Alkoholi tuhoaa soluja ja aiheuttaa niihin DNA-vaurioita. Nämä vaurioituneet solut saattavat ennen pitkää muuttua syöpäsoluiksi. Resvetraloli kuitenkin läiskii nämä solut kenttään ennen kuin pahuus ehtii vallata ne. Se ei ole kuitenkaan mikään täsmäase syöpää vastaan. Resvetralolia on tutkittu myös tehokeinona muiden syöpien hoidossa, mutta nämä tutkimukset eivät kerro vielä mitään varmaa.

Punaviini on siis paras valinta alkoholiksi jos jotain haluaa juoda. Punaviini on kuitenkin kaksijakoista lientä, sillä sen sisältämä alkoholi vaurioittaa soluja, mutta sen sisältämä resvetraloli taas eliminoi nämä vaurioituneet solut.

Lähteet/ lisää luettavaa:

McNamee, David. ”Red wine has ’both cancerous and anti-cancerous properties’.” Medical News Today. MediLexicon, Intl., 4 Dec. 2014. Web.

Kirjoittaja: Timo Kettunen

Timo Kettunen

Tasan sitä, mitä sanotaan.

Lue koko esittely

Lue myös: