Lihavuus Kuva: Flic.kr/p/7SqUBG Tiede

Teini-iän väärä kehonkuva ja aikuisiän lihavuus

Uuden tutkimuksen mukaan lihavuus aikuisiässä saattaa johtua teini-iän vääristyneestä kehonkuvasta.

Tutkimuksessa tutkittiin, kuinka normaalipainoisten, mutta itseään ylipainoisiksi luulevien teinien paino kehittyi aikuisiällä. Tutkimuksessa oli mukana 6,523 nuorta ja heidän painoaan seurattiin 12 vuotta. Tutkimuksen alussa keski-ikä oli noin 16 vuotta ja tutkimuksen päättyessä noin 28 vuotta.

Tulosten perusteella niillä, joilla oli vääristynyt kuva omasta painostaan teini-iässä, oli 40% suurempi riski aikuisiän lihavuuteen (BMI 30 tai yli) kuin niillä jotka tiedostivat teininä olevansa normaalipainoisia.

Syytä tähän yhteyteen ei varmasti tiedetä, mutta yhden teoriaan mukaan sellaiset jotka kokevat olevansa ylipainoisia, päätyvät todennäköisemmin käyttämään erilaisia laihdutusvalmisteita tai sairastuvat jonkinlaiseen syömishäiriöön, mikä taas voi johtaa aikuisiän lihavuuteen.

Ongelma saattaa olla ainakin osittain psykologinen ja vaikuttaa siltä, että teineillä joilla on ongelmia painotuntemuksiensa kanssa, on myös alentynyt kyky säädellä itseensä liittyviä asioita. Tämä tarkoittaa sitä, että koska teinit luulevat olevansa ylipainoisia, he eivät osaa pitää yllä tapoja jotka ovat välttämättömiä normaalipainon ylläpitoon. Toisin sanoen, teineistä tulee ylipainoisia aikuisia koska he uskovat että he ovat ylipainoisia.

Erityisen huolestuttavaa oli se, että poikien kohdalla aikuisiän lihavuuden riski oli jopa 89%. Syytä tälle sukupuolien väliselle erolle ei tiedetä, mutta tutkijoiden mukaan yksi syy voi olla se, että tytöt kiinnittävät enemmän huomiota painoonsa kuin pojat.

Tutkimus osoittaa joka tapauksessa sen, että ylipainoon liittyy myös psykologisia tekijöitä ja paino-ongelman syyt voivat juontaa juurensa teini-iästä saakka.

Lähteet/ lisää luettavaa:

McNamee, D. (2015, January 28). ”Teenage misperception of weight may lead to adult obesity.” Medical News Today. (alkup. artikkeli)

Kirjoittaja: Timo Kettunen

Timo Kettunen

Tasan sitä, mitä sanotaan.

Lue koko esittely

Lue myös: