Treeni

Temperamentin vaikutus treeniin

Temperamentti on synnynnäinen taipumus, joka määrittelee muun muassa ihmisen tavan oppia, reagoida uusiin asioihin ja kuinka hän suhtautuu ympäristöön. Temperamenttia ei voi muuttaa, mutta sen ilmaisemista voi muokata, joten esimerkiksi erilaiset elämäntapahtumat vaikuttavat ihmisen käytökseen myös treenissä.

Erilaiset temperamentit eivät estä kehittymistä, mutta voivat vaikeuttaa sitä jos temperamenttia ei oteta huomioon. Temperamentti vaikuttaa henkilön tapaan käyttäytyä mutta se ei välttämättä ilmennä persoonaa, vaan se kertoo muille kuinka ihminen toimii.

Temperamenttityyppejä on useita ja ne voidaan jakaa esiintymisen mukaan korkeaan ja matalaan luokkaan. Esimerkiksi korkean sensitiivisyyden omaava henkilö on aistiherkkä, empaattinen valmennettava, eivätkä hänelle toimi listat ja komentava käytös, kun taas matalasti sensitiivinen ei häiriinny ympäristön hälinästä.

Korkeasti sensitiivinen treenaaja häiriintyy helposti. Kivi kengässä ahdistaa, yleisö huutaa ja ilman lämpötila ei tunnu sopivalta. Matalan sensitiivisyyden omaava personal trainer tai kanssatreenaaja ei tajua miksi toinen ei vain keskity, sillä hänellä ole vastaavia ongelmia koskaan ollut. Toinen ei välttämättä ymmärrä, että treenaaja ei ylireagoi ja hän saattaakin pahoittaa turhaan treenaajan mielen epäkohteliaalla kommentoinnilla toisen hankaluuksista.

Autoritäärinen temperamentti taas tarvitsee selkeitä sääntöjä ja käskyjä. Temperamentti määrittelee myös aktiivisuuden, jolloin korkea tyyppi tekee asioita puhdikkaasti, kun taas matala tyyppi reagoi hitaammin. Tämä saatetaan personal trainerin tai kanssatreenaajan silmin nähdä aloitekyvyttömyytenä, mitä se ei ole.

Kimppatreeneissä on muuten hyvä yhteishenki, mutta yksi ei oikein sopeudu joukkoon. Hän haluaisi treenata omaan tahtiin eivätkä muut pidä sooloilusta. Joku ryhmästä käyttää herkälle temperamentille autoritäärisen temperamentin keinoja ja uhkaa pistää sooloilijan kimppatreeneistä jos yhteiset pelisäännöt eivät kelpaa. Tulee yhteentörmäys, jonka voisi välttää ymmärtämällä etteivät tarkat säännöt sovi kaikille.

Jos treenaajalla on korkea sopeutuvuus ja sinnikkyys, hän kulkee hyvin muiden mukana ja suorittaa pedantisti suorituksen loppuun. Näiden vastakohta taas saattaa mennä sekaisin jos tapahtuu jotain odottamatonta. Hän saattaa myös luovuttaa helposti, joten kannustaminen on tärkeää. Temperamenttityyppeihin voidaan laskea myös häirittävyys ja rytmisyys, jotka kertovat kuinka helposti treenaajan keskittymiskyky säilyy esimerkiksi kilpailutilanteissa ja kuinka järjestelmällisesti tai epäjärjestelmällisesti hän toimii.

Vähättelevä käytös matalasti sopeutuvaa treenaaja kohtana, ”olisit nyt pärjännyt hei edes vähän paremmin”, on varma tapa aiheuttaa konflikteja. ”Yrittäisit nyt edes vähäsen”, sanoot PT asiakkaalleen. Tämä yrittää kyllä, mutta menee kuitenkin helposti sekaisin jos asiat eivät suju suunnitelmien mukaan.

Ryhmävalmennuksessa ongelmia tulee usein, koska ryhmän temperamenttidynamiikka on heterogeeninen. Tällöin ammattivalmentajan on pyrittävä ottamaan huomioon kaikkien tarpeet ja tarvittaessa selitettävä miksi toisten kohdalla toimitaan eri tavalla.

Matalan rytmisyyden omaava urheilija tulee kisamatkalle korkean rytmisyyden omaavan urheilijan kanssa samaan hotellihuoneeseen. Ensin mainittu heittää kamat mihin sattuu, jättää pyyhkeen sängylle ja kilpavarusteet sikin sokin. Toinen häiriintyy tästä koska hänen mielestään kaiken pitää olla järjestyksessä ja nätisti viikattuna. Nukkumaanmenoajatkaan eivät mene yksiin ja omasta huonosta kisamenestyksestä syytetään helposti kanssa-asujaa. Olisiko ongelmat voinut välttää vain sijoittamalla huonetoverit temperamentin mukaan?

Teksti on mukailtu Kettusen Valmentaja-lehdessä julkaistusta artikkelista Erilaisten ihmistyyppien huomioon ottaminen valmennuksessa.

Lähteet/ lisää luettavaa:

Liisa Keltikangas-Järvinen (2008), Temperamentti, stressi ja elämänhallinta. WSOY.

Kirjoittaja: Timo Kettunen

Timo Kettunen

Tasan sitä, mitä sanotaan.

Lue koko esittely

Lue myös: