Lihavuus Tiede

Teini-iän väärä kehonkuva ja aikuisiän lihavuus

Uuden tutkimuksen mukaan lihavuus aikuisiässä saattaa johtua teini-iän vääristyneestä kehonkuvasta.

Tutkimuksessa tutkittiin, kuinka normaalipainoisten, mutta itseään ylipainoisiksi luulevien teinien paino kehittyi aikuisiällä. Tutkimuksessa oli mukana 6,523 nuorta ja heidän painoaan seurattiin 12 vuotta. Tutkimuksen alussa keski-ikä oli noin 16 vuotta ja tutkimuksen päättyessä noin 28 vuotta.

Tulosten perusteella niillä, joilla oli vääristynyt kuva omasta painostaan teini-iässä, oli 40% suurempi riski … Lue lisää »


Luonteenpiirteet ja immuniteetti Tiede

Luonteenpiirteet ja immuniteetti

Tuore tutkimus ehdottaa, että tietyt luonteenpiirteet saattavat vaikuttaa ihmisen vastustuskykyyn. Tutkijoiden mukaan määrätietoisilla ja sosiaalisilla ihmisillä saattaakin olla vahvempi immuunijärjestelmä, kun taas tunnontarkat ihmiset saattavat sairastua helpommin.

Tutkimuksessa testattiin 121 terveen aikuisen persoonallisuuden osatekijöitä (ulospäinsuuntauneisuus, neuroottisuus, avoimuus, myöntyvyys ja tunnontarkkuus). Tutkittavilta otettiin myös verikokeet joista tutkittiin yhteyksiä edellä mainittujen luonteenpiirteiden ja immuniteettiin liitettyjen geenien aktiivisuuden välillä. Myös tutkittavien elintavat, kuten … Lue lisää »


punaviini Tiede

Syöpä ja hyvä paha punaviini

Resvetraloli on kasveissa esiintyvä fenoliyhdiste. Uuden tutkimuksen mukaan muun muassa punaviinistä löytyvä resvetraloli saattaa estää syöpää siitä huolimatta, että alkoholi itsessään on eräiden syöpien riskitekijä. Punaviinin resvetraloli eliminoi solut joiden DNA on pahasti vaurioitunut ja alentaa näin elimistön syöpäriskiä.

Tiedemiehet ovat jo pitkään tienneet että tietyillä syövillä ja alkoholilla on yhteys, joka liittyy solujen DNA-vaurioon. Näiden erilaisten syöpien takana vaikuttaisi … Lue lisää »


Juokseminen Tiede

Juokseminen voi hidastaa ikääntymistä

Tuoreen tutkimuksen mukaan muutaman kerran viikossa juokseva iäkkäämpi ihmisosasto kuluttaa energiaa saman verran kuin parikymppiset kävelijät. Coloradolaisessa tutkimuksessa laitettiin 15 miestä ja 15 naista (keski-ikä 69) kipittelemään juoksumatolle eri vauhtia (1). Suorituksen aikana heiltä mitattiin hapenkulutus ja hiilidioksidin tuotto. Tutkimukseen pääsyn ehtona oli vähintään puoli vuotta kestänyt säännöllinen juoksuharrastus (vähintään 3 kertaa viikossa ja vähintään 30 minuuttia kerrallaan).

Tutkijat huomasivat, … Lue lisää »


Tiede

Tyydyttyneet rasvahapot ja veriarvot

Uuden tutkimuksen mukaan tyydyttyneiden rasvahappojen saanti ruokavaliosta ei nosta tyydyttyneiden rasvahappojen pitoisuutta veressä. Sen sijaan kohonnut hiilihydraattien saanti nostaa veren palmitoleiinihappopitoisuutta.

Tutkimuksessa kuudelletoista aikuiselle annettiin kuusi kolmen viikoin pituista ruokavaliota. Jokainen ruokavalio sisälsi energiaa 2500 kcal ja noin 130 grammaa proteiinia. Ruokavalioissa lisättiin asteittain hiilihydraattien määrää ja vähennettiin rasvan määrää. Jokaisella osallistujalla oli metabolinen oireyhtymä. Tutkimus kesti yhteensä 18 viikkoa … Lue lisää »


Suolistobakteerit Tiede

Suolistobakteerit ja paino

Viimeaikaiset tutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että painolla ja geeneillä on yhteys. Tuore tutkimus tukee hypoteesia tulosten kertoessa, että geenit vaikuttavat suoliston bakteerikantaan, jolla taas saattaa olla vaikutus painoon.

Lontoolaisessa tutkimuksessa tutkijat zoomailivat yli tuhat identtisten ja ei identtisten kaksosten ulostenäytettä. Tulosten perusteella identtisillä kaksosilla on samantyyppinen bakteerikanta verrattuna ei identtisiin kaksosiin, mikä tarkoittaa tutkijoiden mukaan sitä että geeneillä on … Lue lisää »


Tiede

Yrttilääkintä ja toksiset homeet

Yrttilääkintä on ollut kautta historian hoitokeino mitä erilaisimpiin vaivoihin. Yrtit ovat kokeneet jonkinlaisen uudelleen tulemisen tällä superfoodien aikakaudella.

Yrtit eivät ole missään nimessä oletusarvoisesti huono asia ja niillä pystyy varmasti saamaan aikaan paljon hyvää. Ongelma on se, että niiden laatua ei välttämättä tarkkailla mitenkään. Niiden tuotantoa ei ole säädelty, joten yrttivalmisteet voivat sisältää lähes mitä vain. Monet luulevat että koska … Lue lisää »


Lääkkeet urheilussa Tiede

Lääkkeiden käyttö urheilussa

Kentällä on kovaa. Lääkkeillä on voimaa muuttaa elimistön toimintakykyä sekä paremmaksi, että huonommaksi. Lääkevalikoima on nykyään runsas, ja urheilijoilla on usein helppo pääsy lääkkeisiin. Vaikka urheilijat ovat usein nuoria ja yleensä terveitä, he hoitavat lääkkeillä paljon kipuja ja unettomuutta, sekä pyrkivät lisäämään tehokkuutta – usein suorituskyvyn ja terveyden hinnalla.

Lääkkeitä määrätään urheilijoille nykyään enemmän kuin heillä on oireita. Esimerkiksi vuosien … Lue lisää »


Tiede

Räjäytä lihakset kasvuun

Tuoreen tutkimuksen mukaan vastusharjoittelusta johtuva satelliittisolujen vaste on suorassa yhteydessä lihasten kasvuun (1). Satelliittisolut ovat ”kypsymättömiä” lihassoluja ja niistä muokkautuu varsinaisia lihassoluja kun vastusharjoittelulla vaurioitetaan lihasta. Jos haluat räjäyttää lihakset kasvuun eli saada salitreenistäsi kaiken irti, voit tehostaa satelliittisolujen aktivaatiota parilla pienellä kikalla.

Tee eksentristä harjoittelua

Hidas negatiivinen eli jarruttava vaihe lisää erityisesti tyypin II lihassolujen satelliittisolujen aktivaatiota (2)Lue lisää »


Henkinen stressi Tiede

Henkinen stressi ja sydän

Stressi voidaan jakaa fyysiseen ja henkiseen. Molemmilla on sydämeen liittyviä vaikutuksia, mutta henkinen stressi painaa paketissa paljon enemmän. Henkisen stressin sydämen hapensaantia vähentävät vaikutukset ovat suuremmat naisilla, naimattomilla miehillä ja yksin asuvilla (1).

Stressi onkin ylipäätään sydänsairauksien riskitekijä. Myös esimerkiksi kroonista altistumista lentokoneiden ja liikenteen melulle pidetään sydänsairauksien riskitekijänä, joskin vielä ei tiedetä kuinka suuri osa riskistä muodostuu ilmansaasteista. Unettomuudella … Lue lisää »


Tiede

Hedelmät ja vihannekset hoitavat mieltä

Hedelmät ja vihannekset ovat terveellisiä, sen pitäisi olla kaikille jo selvää. Nyt on todettu, että kasvisosasto liittyy myös mielenterveyteen.

Kasvisten syönti on tärkeää ja monet aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että viisi (1) tai seitsemän (2) annosta kasviksia ja hedelmiä päivittäin syövät alentavat riskiään kuolla ennenaikaisesti. Myös sydänsairauksien ja syövän riski pienenee.

Tutkijoiden mukaan jo suositeltavat 5 annosta (2,5 cups = … Lue lisää »


Valmistustapa aiheuttaa pähkinäallergian? Tiede

Valmistustapa aiheuttaa pähkinäallergian?

Pähkinöitä syödään paljon. Osa saa niistä vakaviakin oireita, mutta moni pystyy napostelemaan pähkylöitä vaikka kuinka paljon. Nyt on pohdittu, että voisiko valmistustavalla olla jotain tekemistä pähkinäallergian syntymisen kanssa.

Hiirulaisilla tehty tutkimus osoitti, että paahdetut pähkinät laukaisevat todennäköisemmin allergian kuin raa’at pähkinät. Jyrsijät altistettiin raaoista ja paahdetuista pähkinöistä eristetyille proteiineille ja mitattiin sen tietyn ajan kuluttua immuunijärjestelmän vasteita. Jos hiiri oli … Lue lisää »