Kahvakuula eli girya on maailman vanhimpia, ellei peräti vanhin vastusharjoittelussa käytettävä lisäväline. Nimensä mukaisesti se on pyöreähkö, usein raudasta valmistettu paino, jossa on käsikahva. Entisaikojen voimamiehet niin idässä kuin lännessä harjoittelivat giryoilla. Kahvakuulailu sopii sekä … Lue lisää »

Kehonpainoharjoittelu – muutakin kuin punnerruksia
Kevään 2020 tapahtumat ovat laittaneet kapuloita rattaisiin kaikilla elämänalueilla. Treenikään ei ole välttämättä oman prioriteettilistan kärjessä, mutta jos elämää saa jatkettua jokseenkin normaalissa uomassaan – viranomaisten suositukset huomioiden – voimatreenin mukana pitäminen ja liikkeellä oleminen … Lue lisää »

Lajiesittelyssä pilates
Pilates on alunperin saksalaisen, Yhdysvalloissa varsinaisen uransa tehneen Joseph Pilateksen (1883–1967) kehittämä kehonhallintamenetelmä. Säännöllisen harjoittelun myötä se parantaa ryhtiä, hengitystä ja kehittää optimaalista kehon käyttöä.
Parempaan kehonhallintaan opetellaan vahvistamalla mm. kehon keskiosaa ja parantamalla keskivartalon … Lue lisää »

Lajiesittelyssä shaktajooga
Nykyihmisen elämä on usein erittäin stressaavaa, eikä aikaa tunnu riittävän mihinkään. Jooga lajina antaa käytännön työkaluja rentoutumiseen sekä luvallisen hetken pysähtyä. Koska lajista on olemassa lukemattomia versioita, keskitymme tässä esittelyssä sen perinteisimpään muotoon, Kaula –tradition … Lue lisää »

Ikääntyneen saliharjoittelu eli vanhat gubet ja malmi
Ikääntyneen saliharjoittelu – kannattaako se? Kyllä. Hyödyt ovat valtavat niin yksilötasolla, kuin kansanterveydellisesti.
Vastus- eli painoharjoittelusta hyötyy käytännössä jokainen. Sen sijaan salille menemättä jättäminen ikääntyessä voi olla haitallista. Nimittäin, kun lihasmassa kutistuu ikääntyessä, häviää elimistöstä … Lue lisää »

Liikunta-alan olettamukset, osa 1
Liikunta-alalla tuntuu olevan vielä paljon asioita joita tehdään vain siksi, että niin on tehty myös aikaisemmin. Miksi ihmisille opetetaan edelleen asioita lineaarisesti? Miksi asioita ei kyseenalaisteta enemmän?
Huomatkaa, että en kyseenalaista tässä välttämättä käsittelemiäni asioita, … Lue lisää »

Temperamentin vaikutus treeniin
Temperamentti on synnynnäinen taipumus, joka määrittelee muun muassa ihmisen tavan oppia, reagoida uusiin asioihin ja kuinka hän suhtautuu ympäristöön. Temperamenttia ei voi muuttaa, mutta sen ilmaisemista voi muokata, joten esimerkiksi erilaiset elämäntapahtumat vaikuttavat ihmisen käytökseen … Lue lisää »

Vaihtelun tärkeys harjoittelussa
Kaikessa tekemisessämme on apuna ja toisaalta painolastina vanhat toimintamallit ja tavat. Tämä on samaan aikaan hyvä ja huono asia. Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan, mutta toisaalta mukana voi tulla asioita, joille ei ole mitään perusteita. … Lue lisää »