Treenimotivaatio Treeni

Treenimotivaatio – perusteet

Jääkö sali liian usein väliin? Ei vaan pysty, jaksa tai halua, koska karamellipussin rapse kuulostaa kivalta, lapset haluavat kaakaota, puolison varpaaseen koskee tai söit eilen kiivin joten sama olla menemättä salille. Kyse on vain motivaation puutteesta. Jos yhtään lohduttaa, se että treenimotivaatio välillä häviää, on varsin luonnollinen vaiva.

Treenimotivaatio – mistä se koostuu?

Treenimotivaatio on itsessään sellainen asia jota ei ole olemassa, vaan se koostuu monesta eri osiosta, kuten esimerkiksi pelosta, intohimosta, tekemisen ja näyttämisen halusta ja tarpeesta. Motivaatioon liittyy paljon tunnereaktioita, joten on tärkeää ymmärtää kuinka niihin vaikutetaan.

Aivan aluksi sinun täytyy saada itseluottamusta ja vakuuttaa itsesi siitä, että haluat tehdä asian jonka tekemiseen tarvitset motivaatiota. Älä siis pelkää epäonnistumista tai ajattele kuinka vaikeata sinne salille on mennä, vaan mieti oloa sen jälkeen. Ajattele asioita onnistumisen ja positiivisten tuntemusten kautta. Mitä huonompi fiilis sinulla on, sitä enemmän viivyttelet tai teet jotain ihan muuta. Myös epärealistiset tai epäselvät tavoitteet sekoittavat mieltäsi. Tee tavoitteista yksinkertaisia ja treenaamisesta hauskaa.

Välitavoitteiden tärkeys

Valitse tavoitteeksesi tarpeeksi pieni tavoite, sillä liian iso pala musertaa itseluottamuksen, kun huomaat että tämä ei tule onnistumaan. Päätavoite voi olla suurempi, mutta sille täytyy antaa aikaa. Lähesty tavoitettasi pienin välitavoittein ja motivoi itsesi ylittämään aina seuraava, pienempi etappi. On erittäin tärkeää palkita itsensä onnistuneista tavoitteista. Pienet palkinnot jokaisen välitavoitteen ja suurempi palkinto päätavoitteen kohdalla auttavat sinua jaksamaan eteenpäin.

Palkkion lisäksi etsi samanhenkisiä ihmisiä. Mitä motivoituneemmassa seurassa treenaat, sitä motivoituneempi olet itse. Tämän lisäksi pieni ryhmäpaine saa sinut ylittämään itsesi kerta toisensa jälkeen. Ei ole ollenkaan epänormaalia, että kyykky- tai maastavetoennätykseen tulee kerralla 10 kiloa lisää kun joutuu nostamaan yhtä hyvien ja parempien joukossa.

Kisaat vain itseäsi vastaan

Muista, että se olet vain sinä joka päättää mitä teet ja miksi teet. Muistuta itseäsi tasaisin väliajoin miksi teet mitä teet. Jos et tiedä miksi treenaat, etsi syvämotivaattori. Se ei ole ensimmäinen syy joka tulee mieleesi, vaan sinun täytyy tutkia itseäsi mikä ajaa sinut oikeasti salille.

Hyvältä näyttäminen on pinnallinen motivaattori. Hyvältä näyttäminen siksi että pysyisi terveenä ja voisi leikkiä lasten kanssa on syvämotivaattori. Käytä heikolla hetkellä visualisointia hyväksesi. Kun istut salin pukuhuoneessa ja mietit että onko tässä mitään järkeä, niin ajattele itsesi leikkimään lasten kanssa (tai mikä syvämotivaattorisi nyt onkaan).

Visualisointi on tärkeää. Samasta syystä voit käyttää positiivisia muistilappuja, valokuvia tavoitteistasi, seinälle piirrettyjä motivaatioaikajanoja ja niin edelleen. Ne kaikki auttavat sinua hahmottamaan kokonaiskuvan, mihin motivaatiosi on tarkoitus sinut johtaa.

Motivaation ylläpitäminen on myös tärkeää. Treenien ylöskirjoittaminen (seuranta) ja vaihtelu ovat helppoja keinoja pitää motivaatiota yllä. Kukaan ei jaksa tehdä samaa asiaa väsymättä päivästä toiseen. Ja kun ihminen väsyy, mieli yleensä vähän mustuu ja kohta alkaakin jo viivyttely.

Yleisiä treenimotivaatio-vinkkejä

Positiivisuusseinä. Hommaa vihreitä muistilappuja. Aina kun koet onnistumisia tai kivoja asioita, kirjoita se muistilapulle ja liitä muistilappu seinään sille varatulle alueelle. Mitä enemmän vihreää, sitä useammin olet onnistunut. Ja koska olet onnistuja, pääset pitkälle eivätkä esteet ole mitään tielläsi. Negatiivisia juttuja emme halua muistella, joten niitä ei merkata mihinkään.

Pienet askeleet. Pilko tavoite pienemmiksi tavoitteeksi, niin se on helpompi hahmottaa. Tavoite kannattaa määritellä sekä kuluvalle kuukaudelle, viikolle ja päivälle.

Ylös kirjoittaminen. Niin kauan kuin tavoite on vain pääsi sisällä, se on haave. Kun kirjoitat sen konkreettisesti ylös, siitä tulee tavoite. Voit yhdistää tämän edellä mainittuun kohtaan ja kirjoittaa kaikki tavoitteet ylös, ja laittaa ne vaikka peräkkäin seinälle. Tavoitteita ei kannata asettaa kovin tarkkaan liian pitkän ajan päähän, mutta lähikuukausien tavoitteiden tulee olla konkreettisia. ”Aion laihtua tässä kuussa” ei ole hyvä, konkreettinen tavoite, mutta ”Aion laihtua kaksi kiloa seuraavan neljän viikon aikana” on hyvä tavoite.

Periksi antaminen. Tämä ei tarkoita periksi antamista asioille, vaan omille ajatuksilleen. Jos päätät jotain ja jäät junnaamaan ajatustesti kanssa, että olikohan se viisasta vai olisiko pitänyt tehdä toisin, et onnistu. Miksi? Koska aivosi käy ”sotaa” kahden ajatuksen välillä, eikä se osaa päättää mihin energia tulisi kohdistaa.

Lopettaminen. Haluat lopettaa tai luovuttaa? Ok, saat tehdä sen. Huomenna. Jos kaikki tuntuu ylitsepääsemättömältä, niin saat luvan keskeyttää dieetin, lopettaa liikunnan ja tehdä jotain vastoin omaa tahtoasi. Mutta saat tehdä sen vasta huomenna. Sano itsellesi, että: ”Hyvä on, tämä päivä vielä, mutta huomenna lopetan!” Lopetatko seuraavana päivänä? Et tietenkään.

Lisäapuja treenimotivaatioon

Kuuntele treenatessa musiikkia. Musiikki vaikuttaa suoraan tunteisiin ja auttaa sinua jaksamaan. Monet salienkat on tehty lempimusiikin tahdissa.

Pidä treenipäiväkirjaa. Ihmisen muisti on lyhyt. Vaikka kuinka yrität, et muista kuinka paljon nostit pari viikkoa sitten. Sen lisäksi, että näet kehityksen treenipäiväkirjastasi (kehitys on positiivista, motivaatio nousee), se auttaa sinua treenaamaan nousujohteisesti jolloin kehittyminen ei pysähdy.

Hanki salikaveri. Koska kahdestaan on kivempaa ja et kehtaa jättää treeniä väliin koska kaveri odottaa jo salilla. Ja pitäähän sille näyttää että olet kovempi kuin se!

Palkitse itsesi. Osta vaikka uudet treenihousut kunnon kyykkytuloksesta. Tai lyö vetoa, että pystyt vetämään vaikka 200 kiloa siihen ja siihen päivään mennessä. Jos lyöt vetoa, niin heitä kerralla sellainen summa kehiin, että et kovin mielelläsi maksa sitä vain siksi että jätit koko treenin tekemättä, mutta et myöskään joudu myymään taloasi että selviät vedosta. Järki käteen palkinto- ja vetoasioissa.

Visualisoi. Älä nostele salilla painoja, vaan tee kuten Arnold Schwarzenegger ja nostele palkintopokaaleja (mielessäsi). Mieti siis salilla mihin tähtäät. Jos tähtäät CrossFit-kisoihin, niin kuvittele myös olevasi siellä. Kuvittele voittavasi ne kisat.

Älä mene salille. Joskus tarvitset taukoa. Motivaatiolle tekee hyvää myös nollata ja voikin olla että teet liikaa. Jos olet käynyt salilla jo kuukausia ilman kunnon lepoviikkoa ja koko homma alkaa tökkiä, niin pidä viikon tauko, anna kropan palautua ja huomaa viikon päästä mikä hinku sinne salille alkaa oikeasti olla.

Kirjoittaja: Timo Kettunen

Timo Kettunen

Tasan sitä, mitä sanotaan.

Lue koko esittely

Lue myös: