Personal trainer Treeni

Personal trainer – mikä valinnassa oleellista?

Monella asiakkaalla ja myös PT:llä itsellään on vahva mielipide siitä, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, että löytyy se itselle sopivin personal trainer. Luonnollisesti ystävien suosittelut, mainonta ja muut ulkoiset tekijät vaikuttavat.

Joku maksaa trainerille treeniseurasta ja joku ehkä jopa ulkonäöstä. Internet on täynnä listoja mitkä asiat vaikuttavat henkilökohtaisen valmentajan valintaan. Oikeasti oleellisia asioita on vain kolme, eikä mikään niistä ole raha.

1. Asiakkaan tavoite

Läheskään kaikki treeniohjelmointiin sekä ravintoneuvontaan liittyvät seikat eivät ole trainerin päätettävissä. Asiakkaan näkökulmasta ei ole olemassa turhia tai tärkeitä asioita ellei niitä perustella sellaisiksi. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa tehdä asioita ellei tavoitteita määritellä.

Olympiaurheilijan tavoitteet ovat erilaiset kuin kaksi kiloa laihemmaksi haluavan sienestäjämuorin; ensimmäinen tekee välillä hyvinkin omituisen näköisiä harjoitteita ja toinen sienestää. Personal trainer ei ole sekä joka päättää mitä asiakas syö tai millä tavalla hän harjoittelee, vaan hän työstää neuvonsa siten että ne tukevat asiakkaan päätöstä päästä päämääräänsä. Hyvän valmentajan tulisi muistaa, että hänen tavoitteensa ei ole asiakkaan tavoite.

2. Asiakkaan tarpeet

Kuinka tarpeet eroavat tavoitteista? Tavoite on tulevaisuudessa saavutettava asia, tarpeet käsitellään nykyhetkessä. On aivan ymmärrettävä, että jos traineri määrittelee asiakkaan tarpeet omasta näkökulmastaan, myös tavoitteesta tulee hänen tavoitteensa. Tarpeet vaihtelevat valmennuksen edetessä ja siksi niihin täytyy kiinnittää koko ajan huomiota. Kahdessa työssä käyvällä yksinhuoltajalla on erilaiset tarpeet kuin etätyötä tekevällä city-sinkulla. Trainerin onkin sopeuduttava asiakkaan tarpeisiin eikä toisin päin.

3. Sitoutuminen

Kun kohdat 1 ja 2 toteutuvat, päästään oikeastaan tärkeimpään kohtaan. Lyhytaikaisiin tuloksiin voidaan päästä monellakin eri tavalla, mutta ilman sitoutumista tai pitkäaikaisseurantaa tulos on harvoin pysyvä. On eri asia vaikkapa antaa asiakkaalle ohjeet ja jättä sen jälkeen oman onnensa nojaan, kuin tehdä hänen kanssaan töitä vuoden verran. Jälkimmäisessä tapauksessa onnistumisen pysyvyysprosentti on paljon suurempi. Jatkuva tuki on ihmiselle tärkeää. Tuki ei kuitenkaan riitä jos traineri ei ole huomioinut asiakkaan tarpeita ja tavoitteita, vaan on tehnyt hänelle harjoittelu- ja ravinto-ohjelman omien mieltymystensä mukaisesti. Vaikka kuvio näyttäisi alkuun toimivankin hyvin, alkaa asiakkaan sitoutuminen rakoilla kun vastoinkäymisiä sattuu kohdalle. Asiakkaan tulee saada sellainen ruokavalio, joka sopii hänen elämäänsä ja kulttuuriinsa. Onkin osoitettu, että painonhallinnan kannalta dieetin sisällöllä ei ole merkitystä, vaan sitoutuminen on paljon tärkeämpää.

Kaikki muut asiat ovat vain hienosäätöä, eivätkä ne ole oleellisia jos kolme edellämainittua seikkaa eivät toteudu. Kaikki muut asiat ovat vain työkaluja joilla nämä kolme oleellista asiaa otetaan haltuun. Onkin turha ylpeillä titteleillä tai saavutuksilla, tietotaidolla tai kokemuksella jos ei pysty ottamaan asiakasta oikeasti huomioon. Kokonaisvaltaisuudella ja hienoilla tekniikoilla ei ole mitään merkitystä.

Merkitys on vain asiakkaalla.

Kaikki Terveysmyrsky Trainerit tietävät tämän. Siksi heille asiakas on oikeasti tärkein.

Kirjoittaja: Timo Kettunen

Timo Kettunen

Tasan sitä, mitä sanotaan.

Lue koko esittely

Lue myös: