Valmistustapa aiheuttaa pähkinäallergian? Tiede

Valmistustapa aiheuttaa pähkinäallergian?

Pähkinöitä syödään paljon. Osa saa niistä vakaviakin oireita, mutta moni pystyy napostelemaan pähkylöitä vaikka kuinka paljon. Nyt on pohdittu, että voisiko valmistustavalla olla jotain tekemistä pähkinäallergian syntymisen kanssa.

Hiirulaisilla tehty tutkimus osoitti, että paahdetut pähkinät laukaisevat todennäköisemmin allergian kuin raa’at pähkinät. Jyrsijät altistettiin raaoista ja paahdetuista pähkinöistä eristetyille proteiineille ja mitattiin sen tietyn ajan kuluttua immuunijärjestelmän vasteita. Jos hiiri oli altistunut paahdetulle pähkinälle, myöhempi altistus aiheutti voimakkaamman oireen. Altistuminen paahdetuille pähkinöille saattaakin laukaista herkistymisreaktion jonka jälkeen myös raa’at pähkitä aiheuttavat oireita. Reaktio ei kuitenkaan toimine käänteisesti, eli jo häiriintynyttä immuunijärjestelmää ei voida palauttaa. Raakapähkinäaltistus siedätysmielessä ei ole siis hyödyllistä, päinvastoin, se voi olla jopa vaarallista.

Kuivapaahto (yli 130 celsiusastetta) näyttäisi muuttavan pähkinän proteiinirakennetta ja prosessin sivutuotteena syntyvät aineet ovat vahvoja ehdokkaita immuunijärjestelmän herkistäjiksi. Tutkimuksen päätutkijan mukaan oli jo aikaisemmin tiedossa, että paahtaminen muuttaa proteiinirakennetta jolloin immuunijärjestelmä tunnistaa sen eri tavalla, mutta nyt on viitteitä myös siitä että paahtaminen saattaa käynnistää allergian syntymekanismin.

Pähkinät ovat erittäin terveellisiä, mutta vain jos valitset suolattoman ja paahtamattoman version. Jätä myös kaikki suklaalla, jogurtilla ja kaikenlaisilla napalmeilla kuorrutetut kauppaan. Kannattaa ylipäätään miettiä, onko prosessoitujen pähkinöiden syöminen järkevää. On todettu, että lapset jotka kärsivät esim. astmasta kehittävät pähkinäallergian todennäköisemmin kuin terveet lapset.

Lähteet/ lisää luettavaa:

Amin E. Moghaddam, William R. Hillson, Mario Noti, Kate H. Gartlan, Steven Johnson, Benjamin Thomas, David Artis, Quentin J. Sattentau. Dry roasting enhances peanut-induced allergic sensitization across mucosal and cutaneous routes in mice. Journal of Allergy and Clinical Nutrition.

Kirjoittaja: Timo Kettunen

Timo Kettunen

Tasan sitä, mitä sanotaan.

Lue koko esittely

Lue myös: