Kuntosaliharjoittelu

Yleisimmät harjoittelun jälkeiset virheet

Salilla on kiva käydä ja harjoittelu tuo monia positiivisia vaikutuksia niin keholle kuin mielelle. Saadaksesi harjoittelustasi kaiken irti, vältä nämä harjoittelun jälkeiset virheet.

1. Syöt liikaa treenin jälkeen

Monet mässäilevät treenin jälkeen kuin virtahevot. Miksi? Koska juurihan sitä tuli kulutettua energiaa ainakin kolmen edestä! Ihmisillä on taipumus ylensyödä raskaan harjoituksen jälkeen, koska tiukka treeni huijaa aivoja luulemaan että energiaa tarvitaan enemmän kuin sitä oikeasti pitää suuhun mättää. Syö treenin jälkeen järkevästi. Älä ahmi, koska kylläisyyden tunne ei tule välittömästi. Myös monissa kaupallisissa urheilujuomissa saattaa piillä sokeri-/kaloriyllätys, joten vältä trendiliemiä.

2. Juot treenin jälkeen liian vähän vettä

Tutkimusten mukaan kehon nestetasapaino putoaa miinukselle vielä tunninkin jälkeen treenin päätyttyä. Jos hikoilet litran, sinun täytyy juoda yli litra tasapainottaaksesi nestehävikin. Juo siis jo treenin aikana, jos mahdollista. Älä myöskään vedä kerralla pullollista vettä, sillä suolisto ei ehdi siirtää sitä elimistöön. Juo harjoittelun aikana pieniä kulauksia, ja treenin päätteeksi seuraavan tunnin aikana 2-5 lasillista vettä.

3. Jätät hiilihydraatit väliin ja hyökkäät suoraan proteiinin kimppuun

Proteiini on hyvästä, mutta sitä voi saada myös liikaa. Harjoittelun jälkeen lihakset tarvitsevat energiaa ja sitä tulee hiilihydraateista. Mitä intensiivisempi treenisi on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä tarvitset hiilihydraatteja tankataksesi lihasten energiavarastot. Hiilihydraatit auttavat harjoittelun jälkeen polttamaan myös rasvaa, sillä niiden avulla aerobinen energiantuotanto pysyy käynnissä ja happea riittää myös rasvahappojen hapettamiselle. Lisäksi hiilihydraatit nostavat insuliinipitoisuuksia, jolloin proteiinikin saadaan siirtymään paremmin lihaksiin.

4. Syöt rasvaa tai et syö mitään treenin jälkeen

Rasvalle ei ole harjoittelun jälkeen mitään tarvetta. Suuret rasva-annokset saattavat jäädä mahalaukkuun ja niiden päätyminen energiaksi on hidasta. Harjoittelun jälkeen tarvitset nopeaa energiaa. Jos taas et nauti palautumisjuomaa/palauttavaa ateriaa tai syö mitään 1-2 tunnin kuluttua harjoittelusta, et saa palautumisprosessia kunnolla alkuun ja verensokerisi jää matalalle.

5. Luotat energiankulutusta laskevaan laitteeseesi

Puhelimissa ja sykemittareissa on nykyään vaikka minkälaisia toimintoja, mutta eniten käytetty on ehkä energiankulutuslaskuri. Sykemittarit ovat usein suhteellisen tarkkoja, mutta muiden laitteiden data perustuu lähinnä arvioon. Varsinkin jos syketietoja ei ole saatavilla, saattavat laitteiden arviot energiankulutuksestasi heittää sadoilla kilokaloreilla. Älä siis tuijota laitteen antamaa lukemaa kuin puhdasta totuutta.

6. Hyppäät jäähdyttelyn tai venyttelyn yli

Intensiivinen treeni on ohi, siirryt suoraan pukuhuoneeseen ja alat imeskellä palautumisjuomaa? Älä jätä jäähdyttelyä väliin. 5-10 minuutin loppuverryttely matalalla teholla laskee sykkeesi ja verenpaineesi hitaasti alaspäin, mikä taas pienentää loukaantumisriskiä. Harjoittelun jälkeen kannattaa tehdä myös lyhyet, 5-20 sekunnin pituiset venyttelyt. Tämä auttaa harjoittelusta supistuneita lihaksia palautumaan lepopituuteensa, ja jolloin palautuminen tehostuu.

7. Jätät suihkun tai vaatteiden vaihdon väliin

Hikiset treenivaatteet ja hikinen iho edistävät ihon bakteeriston kasvua, mikä saattaa johtaa pahimmillaan jopa ihon tulehtumiseen. Lisäksi hiki kutittaa ja ärsyttää ihoa. Ja suihku luultavasti auttaa myös siihen että muut ihmiset eivät kierrä sinua niin kaukaa…

8. Hierot silmiäsi pesemättä käsiäsi

Sali on likainen paikka jossa sylki ja hiki lentävät. Laitteet ja painot ovat täynnä erilaisia pöpöjä ja hierot käsiäsi niihin koko harjoittelun ajan. Jos päätät käydä suihkussa vasta kotona, niin pese salilla ainakin kätesi ennen kuin astut ovesta ulos. Monella on tapana hieroskella silmiään ja kosketella naamansa, joten siirrät käytännössä salin bakteerikannan näköelimiisi. Fiksua? Ei.

9.  Et muista levätä

Lihakset kasvavat levossa, joten pienet päiväunet harjoittelun jälkeen boostaavat palautumisesi aivan uudelle tasolle. Aktiivinen harjoittelu lisää myös unentarvettasi, joten jos et ehdi öisin nukkua enemmän, harkitse tirsoja.

10. Et laita painoja takaisin tai jätät laitteet kellumaan hikilampeen

Tarvitseeko tätä edes tarkentaa? Kukaan ei pidä siitä että painot jätetään pitkin salin lattioita ja laitteet ovat hiestä märkiä. Muista käytöstavat ja kaikilla on mukavaa!

Kirjoittaja: Timo Kettunen

Timo Kettunen

Tasan sitä, mitä sanotaan.

Lue koko esittely

Lue myös: